• מתמטיקה ומדעי הטבע

• אדמונד י' ספרא בגבעת רם

• ביו-פיסיקה הוא תחום מחקרי המשלב שיטות ודרכי מחשבה מתחום הפיסיקה על מנת להבין מערכות ביולוגיות. הביו-פיסיקה שמה דגש על ההבנה הכמותית של מערכות חיות. בפרט, שימוש בשיטות מדידה מתקדמות ופיתוח מכשירים ושיטות חדשות, פיתוח מודלים כמותיים, וניסוח תיאוריות אשר מסבירות ומאחדות ידע מגוון על מערכות ביולוגיות. בעשור האחרון אנו עדים לפריצות דרך טכנולוגיות בשיטות המדידה של מערכות ביולוגיות, המאפשרות למדוד כמויות גדולות של מידע מדוייק מסוגים שונים: ריצוף גנטי מתקדם, מיקרוסקופיית סופר-רזולוציה, מדידות המתבצעות על אוכלוסיות גדולות של תאים ברמת הבא הבודד, ועוד. ניתן לצפות, כי השיטות הביו-פיסיקליות תהיינה יותר ויותר מרכזיות ביכולת שלנו לנתח ולהבין מידע ביולוגי, וכן במגמה להמשיך ולפתח שיטות מדידה ומכשירים רפואיים חדשים.

מה ביו-פיסיקאים עושים באוניברסיטה העברית?

באוניברסיטה העברית ישנן מספר קבוצות מחקר בביו-פיסיקה אשר, למשל, חוקרות את התכונות המכאניות של תאים ורקמות, מפתחות שיטות חדשות למדידה של מבנה של חלבונים, ולמדידה של תגובות כימיות של מולקולות בודדות, וגם חוקרות את התעופה של חרקים ומפתחות רובוטים מעופפים המחקים אותם. קבוצות אלו משתמשות בשיטות מתקדמות בביולוגיה מולקולרית, ריצוף גנטי, מיקרוסקופיה, ספקטרוסקופיית מסות, ראייה ממוחשבת ועוד, ומפתחות שיטות חדשות הנמצאות בחזית של תחומים אלו.

• המסלול "מדעי החיים בדגש בביו-פיסיקה" הוא מסלול ל תואר בוגר במדעי החיים עם דגש משמעותי בפיסיקה ומתמטיקה. המסלול מתאים לסטודנטים המתעניינים הן בפיסיקה והן בביולוגיה, ובפרט לאלו המעוניינים ליישם שיטות כמותיות ומתקדמות על מנת להבין מערכות ביולוגיות.

• ראש המסלול: ד"ר צבי באטוס,  tsevi.beatus@mail.huji.ac.il

מזכירות הוראה: גב' קרן דניאל,  kerend@savion.huji.ac.il

• תחום

נ"ז

הערות

מדעי החיים

56

מבואות בכימיה ומדעי החיים וכן קורסים מורחבים במדעי החיים, כגון: אבולוציה, אקולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה תאית, גנטיקה, מיקרוביולוגיה, מדעי הצמח, ומדעי המוח. בנוסף, יילמד קורס בביולוגיה כמותית.

פיסיקה

41

קורסים במכניקה, חשמל, תרמודינמיקה ותורת הקוונטים, וכן קורסים רלוונטיים לתחום הביו-פיסיקה.

מתמטיקה

24

מתמטיקה ברמה של לימודי פיסיקה.

תכנות

8

פייתון ומאטלב ברמה הנלמדת בתואר בפיסיקה.

קורסים ייעודיים

9

סמינר (4 נ"ז ), פרוייקט מחקרי (5 נ"ז , פירוט בהמשך).

קורסי בחירה

8

בחירה במדעי החיים, פיסיקה או מדעי המחשב.

תכנית " אבני פינה "

4

סה"כ

150

פרוייקט מחקרי

הסטודנטים יבצעו פרוייקט מחקרי מודרך בהיקף של 5 נ"ז באחת ממעבדות המחקר העוסקות בביו-פיסיקה באוניברסיטה. מטרת הפרוייקט היא התנסות ישירה במחקר, חשיפה מעמיקה לתחום מחקרי ספיצפי, והיכרות עם חוקרים, סטודנטים לתארים מתקדמים ושיטות עבודה בתחום הביו-פיסיקה. הפרוייקט המחקרי מהווה נדבך מרכזי בהכשרה המדעית של הסטודנטים במסלול, ובמקרים רבים תורם באופן משמעותי למחקר המתבצע במעבדה.

• ניתן לשלב רק עם תכנית אמירים מדעי הטבע.

• ציון 85/רמה ׳בסיסי׳

• ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית

• מקצוע מדעי נוסף על מתמטיקה בבגרות.

בחינת בגרות במתמטיקה בהיקף 4 יח"ל בציון 85 או 5 יח"ל בציון 65 .

דרישה זו הינה הכרחית גם למתקבלים בערוצי הקבלה הישירה.

מועמדים שאינם עומדים בדרישה זו, ישלימו את הידע במתמטיקה באחת הדרכים הבאות:

1. השלמת בגרות לרמה הנדרשת ובציון הנדרש.
    2. השלמת ידע במתמטיקה על סמך קורסים מהאוניברסיטה הפתוחה:
    • לבעלי 4 יח"ל או 5 יח"ל (שלא עומדים בציון המינימלי שצוין מעלה)- סיום קורס חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי א' (20406)  או חשבון אינפיניטסימלי 1 (20474) בציון 65 לפחות.
    • לבעלי 3 יח"ל - סיום הקורסים חשבון דיפרנציאלי ואינטגראלי א' ו-ב' (20406 ו-20423) בציון 65 לפחות.

​    3.  סיום מכינת קיץ במתמטיקה ב פקולטה לחקלאות (בהיקף של 40 שעות) בציון 60 לפחות. לפרטים המדור ללימודי חוץ 08-9489285 או בדוא"ל kerenohs@savion.huji.ac.il לגברת קרן אוחיון.

* למועמדים לחוג לפיסיקה - מבחן הבקיאות שנערך ב פקולטה לחקלאות לא מוכר לצורך חובת השלמת הידע במתמטיקה.

• ציון פסיכומטרי בדגש כמותי

• 50%/50%

• 50%/50% (רלוונטי עבור מסלולי טבע בלבד במכינה)

• 50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)