לימודי האסלאם והמזרח התיכון

• הר הצופים

• מחקרי, לא מחקרי

• מידע כללי:

תכנית הלימודים מציעה שלוש התמחויות עיקריות: האשכול העות'מאני-תורכי, המרחב האיראני והאשכול של יחסי ישראל-ערב. מבחינה גאוגרפית, התכנית מכסה את המרחב המזרח-תיכוני הכולל את העולם הערבי, צפון אפריקה, תורכיה, איראן, הבלקנים והרפובליקות המוסלמיות של ברית המועצות לשעבר.

ניתן גם לבחור קורסים מחוץ לחוג העוסקים למשל: בישראל, ביהדות, באירופה או במרחב האסייתי וקשורים ללימודי המזרח התיכון. ניתן להתקבל להתמחות בלימודים עות'מאניים-תורכיים וללימודי איראן גם ללא פטור מערבית (יש לדעת ערבית ברמת מתחילים בלבד). תינתן מלגה לסטודנטים שממוצע הבוגר שלהם הוא מעל 90.

מידע מיוחד

מרכז לחקר האסלאם ע"ש נחמיה לבציון" הוקם באוניברסיטה העברית בירושלים ב-2004 כדי לעודד וליזום מחקר על דת האסלאם ותרבותה, מראשית האסלאם במאה ה-7 לספירה ועד היום, במזרח התיכון, באסיה, באפריקה ואף במערב. על מנת למלא משימה זו, המרכז מארגן קבוצות מחקר, כנסים, ימי עיון והרצאות, תומך במחקר יחידני וקבוצתי, מעניק מלגות לסטודנטים ומעודד דיאלוג בין חוקרים בתחום לימודי האסלאם לבין עמיתיהם מתחומים אחרים.

קרן אביר ע"ש פרופ' מרדכי ורותה אביר הוקמה ב-2008 ובזכותה החוג מציע מלגות לתלמידי מוסמך, תשלום כספי להוראת קורסים בתחום המודרני וקיום כנס שנתי שנועד לפתח ולקדם נושאים שונים בתחום האסלאם המודרני והמזה"ת. כמו כן, הקרן תרמה תרומה חיונית למפעל המילון ע"ש אילון-שנער. במילון זה משתמשים אלפי סטודנטים וחוקרים.

מועדי הרשמה:

22.1.17- 30.6.17

טפסים למילוי

מבנה התכנית:

מסלול מחקרי - 28 נ"ז
    מסלול לא מחקרי   - 40 נ"ז
    קורסי בחירה: קורסים בנושאי פוליטיקה/כלכלה/חברה/תרבות מתוך החוג ומחוץ לחוג.

לימודי שפה:

סטודנטים במסלול המחקרי יידרשו ללמוד שפה מחקרית נוספת בהתאם לצרכי המחקר. סטודנטים הפטורים מלימודי ערבית שמבקשים להתמחות במרחב העות'מאני-תורכי או במרחב האיראני, יידרשו ללמוד תורכית או פרסית ברמת מתחילים ומתקדמים.

עבודות סמינריוניות

במסלול המחקרי, על הסטודנטים לכתוב עבודה סמינריונית אחת בחוג. העבודה סמינריונית השנייה היא עבודת התזה (עבודה סמינריונית מורחבת בעלת אופי מחקרי). במסלול הלא מחקרי, על הסטודנטים לכתוב שתי עבודות סמינריוניות רגילות. העבודות תיכתבנה אצל מורים שונים. ניתן לכתוב עבודה סמינריונית אחת בקורס שהוא מחוץ לחוג באישור יועץ לימודי המוסמך.

בחינת גמר למוסמך

סטודנטים במסלול המחקרי בלבד חייבים בבחינת גמר למוסמך בסיום כל חובות התכנית.

תנאי קבלה:

תנאי קבלה ייחודיים ל פקולטה למדעי הרוח

נוסף על תנאי הקבלה ל תואר מוסמך שנקבעו על ידי ה פקולטה , נדרשים התלמידים לציון סופי של 80 לפחות בלימודי ערבית למתקדמים (כלל זה אינו חל על הפטורים מלימודי ערבית).

פרטי קשר:

מזכירות החוג: טל' 02-5881220