לימודי האסלאם והמזרח התיכון

• הר הצופים

• מחקרי, עיוני

• מידע כללי:

מבחינה גאוגרפית, התכנית מכסה את המרחב המזרח-תיכוני הכולל את העולם הערבי, תורכיה, איראן, הבלקנים והרפובליקות המוסלמיות של ברית המועצות לשעבר.

במסגרת לימודי התואר השני ניתן לבחור קורסים מחוץ לחוג הקשורים ללימודי המזרח התיכון או הנוגעים לתחום המחקר של התלמיד, וזאת באישור יועץ לימודי המוסמך.

לימודי התואר השני בחוג מחייבים ידיעת השפה הערבית ברמת מתקדמים. זאת פרט למבקשים להתמחות בלימודים תורכיים (מהם נדרשת ידיעת ערבית ברמת מתחילים בלבד), ובלימודים איראניים (מהם אינה נדרשת ידיעת ערבית).

מועמדים מצטיינים לתואר שני עשויים לזכות בפרסי הצטיינות (תנאי סף לזכאות: ממוצע ציונים של 90 ומעלה בלימודי התואר הראשון).

אתר החוג

דף הפייסבוק של החוג

התמחות במדעי הרוח הדיגיטליים

פתוחה לכל תלמידי המוסמך ב פקולטה , על חשבון מכסת ה נ"ז ים הדרושה לתואר.

מועדי הרשמה לשנת תשפ"ה:

25.02.2024 -08.10.2024

תיתכן הרשמה גם לאחר תאריך זה על בסיס מקום פנוי, יש לבדוק בחוג.

• הרשמה לאוניברסיטה
    סטודנטים שלמדו בארץ, נרשמים במדור לרישום וקבלת תלמידים של האוניברסיטה העברית באמצעות מערכת הרישום לאוניברסיטה
    • הרשמה ל פקולטה למדעי הרוח
    לאתר ההרשמה המקוונת לאוניברסיטה העברית, יישלח לנרשם דוא"ל עם פרטי חשבון (שם משתמש וסיסמה) וקישור ישיר לאתר ההרשמה ל פקולטה למדעי הרוח.
    בטופס ההרשמה הפנימי של ה פקולטה למדעי הרוח, ניתן להירשם לשלושה חוגים עפ"י סדר עדיפויות. הטיפול בבקשה מתבצע לפי סדר העדיפויות.
    יש למלא את כל הפרטים ולצרף מסמכים על פי הדרישות המופיעות במערכת ההרשמה.
    לתשומת לבכם: לא יטופלו בקשותיהם של מועמדים שלא השלימו את שני הליכי ההרשמה ולא צירפו את כל המסמכים הנדרשים.

» מועמדים שלמדו את התואר בחו"ל צריכים להירשם באמצעות המדור לקבלת תלמידי מחו"ל - 02-5882607.

מבנה התכנית:

לימודי המוסמך מתנהלים בשני מסלולים:

מסלול מחקרי

• מסלול עיוני

• חדש! המגמה לפוליטיקה וחברה במזרח התיכון (סמל חוג 128)

פרטים נוספים אודות המסלולים באתר החוג

לימודי שפה:

סטודנטים במסלול המחקרי יידרשו ללמוד שפה מחקרית נוספת (לרוב גרמנית או צרפתית) בהתאם לצרכי המחקר. סטודנטים שמבקשים להתמחות במרחב העות'מאני-תורכי או במרחב האיראני יידרשו  לסיים רמת מתקדמים בלימודי תורכית או פרסית עד סוף הלימודים לתואר.

עבודות סמינריוניות

סטודנטים במסלול העיוני מחויבים בכתיבת שתי עבודות סמינריוניות. יש לכתוב את העבודות אצל מרצים שונים. ניתן לכתוב עבודה סמינריונית אחת בקורס שהוא מחוץ לחוג באישור יועץ לימודי המוסמך.

הסטודנטים במסלול המחקרי מחויבים בכתיבת עבודה סמינריונית רגילה אחת בחוג. בנוסף לכך עליהם לכתוב עבודה סמינריונית מורחבת בעלת אופי מחקרי (תיזה). כתיבת התיזה נעשית בהנחייה של אחד ממרצי החוג (ובאישור מיוחד - מרצה מחוץ לחוג) ועל הצעת המחקר לעבור את אישור ועדת ההוראה. התלמידים מתבקשים לכתוב תזה ונדרשים לבחור המנחה ולקבל את הסכמתו עם תחילת התואר או ב סמסטר ב' של שנה א' לתואר לכל המאוחר.

תנאי קבלה:

הדרישות המפורטות להלן הן תנאי להגשת מועמדות ל לימודי מוסמך . עמידה בתנאים אלה אינה מבטיחה קבלה ללימודים:

א. עמידה בתנאי קבלה ייחודיים ל פקולטה

ב. תנאי קבלה למסלול המחקרי: 1. ציון סופי בחוג שבו מתכוונים להמשיך את לימודיהם למוסמך והציון הסופי לתואר 90 ומעלה.
    2. לתלמידי שנת השלמה למוסמך: ציון סופי ל תואר בוגר 90 ומעלה וציון בקורסי השלמה בהיקף של 16 נ"ז לפחות בממוצע 90 ומעלה.
    המשך הלימודים במסלול המחקרי מחייב מציאת מנחה עד סוף סמסטר א' של השנה הראשונה לתואר. סטודנט ללא מנחה יעבור למסלול העיוני.
    תנאי מעבר למסלול המחקרי: סטודנט שהתקבל למסלול העיוני, יוכל לעבור למסלול המחקרי בסוף השנה הראשונה לתואר, ובתנאי שהיה רשום ל-40% לפחות מהיקף הלימודים הדרוש לתואר (14 נ"ז ) והשיג ממוצע 90 ומעלה.

ג. תנאי קבלה למסלול העיוני: ציון סופי לבוגר של 80 לפחות בחוג בו ממשיכים ללמוד.

ד. תלמידים המעוניינים להמשיך בלימודי המוסמך בחוג שונה מזה שלמדו ל תואר בוגר , רשאים להגיש מועמדות אם עמדו בתנאי הקבלה ל לימודי מוסמך בחוג שסיימו לבוגר. בקשתם תידון בוועדת הקבלה של החוג והם יחויבו בלימודי השלמה.

נוסף על תנאי הקבלה ל תואר מוסמך שנקבעו על ידי ה פקולטה , נדרשים התלמידים לציון סופי של 80 לפחות בלימודי ערבית למתקדמים (כלל זה אינו חל על הפטורים מלימודי ערבית).

גופים הקשורים לחוג:

"המרכז לחקר האסלאם ע"ש נחמיה לבציון" הוקם באוניברסיטה העברית בירושלים ב-2004 כדי לעודד וליזום מחקר על דת האסלאם ותרבותה, מראשית האסלאם במאה ה-7 לספירה ועד היום, במזרח התיכון, באסיה, באפריקה ואף במערב. על מנת למלא משימה זו, המרכז מארגן קבוצות מחקר, כנסים, ימי עיון והרצאות, תומך במחקר יחידני וקבוצתי ומעודד דיאלוג בין חוקרים בתחום לימודי האסלאם לבין עמיתיהם מתחומים אחרים.

קרן אביר ע"ש פרופ' מרדכי ורותה אביר הוקמה ב-2008 ובזכותה החוג מציע מלגות לתלמידי מוסמך ומקיים כנס שנתי שנועד לפתח ולקדם נושאים שונים בתחום האסלאם המודרני והמזה"ת. כמו כן, הקרן תרמה תרומה חיונית למפעל המילון ע"ש אילון-שנער. במילון זה משתמשים אלפי סטודנטים וחוקרים.

פרטי קשר:

ראשת החוג: ד"ר קטיה ציטרין   katia.cytryn@mail.huji.ac.il

יועץ החוג ל תואר מוסמך : ד"ר יוליה רובנוביץ'   rubanovich.julia@mail.huji.ac.il

מזכירות החוג:  טלפון: 02-5881220 / 02-5880448 , מייל: islam-mideast@savion.huji.ac.il

שעות קבלת קהל: יום א': 11:30- 14:30 ימים ב'-ה' 10:00- 13:00, חדר 44406