לימודי האסלאם והמזרח התיכון

• הר הצופים

• מחקרי, לא מחקרי

• מידע כללי:

תכנית הלימודים מציעה שלושה אשכולות עיקריים של התמחות:

1. המזרח התיכון המודרני
    2. האימפריה העות'מאנית והמרחב התורכי
    3. המרחב הפרסי-איראני לאורך ההיסטוריה

מבחינה גאוגרפית, התכנית מכסה את המרחב המזרח-תיכוני הכולל את העולם הערבי, צפון אפריקה, תורכיה, איראן, הבלקנים והרפובליקות המוסלמיות של ברית המועצות לשעבר.

במסגרת לימודי התואר השני ניתן לבחור קורסים מחוץ לחוג הקשורים ללימודי המזרח התיכון או נוגעים לתחום המחקר של התלמיד, וזאת באישור יועץ מ.א.

לימודי תואר שני בחוג מחייבים ידיעת השפה הערבית ברמת מתקדמים. זאת פרט למבקשים להתמחות בלימודים עות'מאניים (מהם נדרשת ידיעת ערבית ברמת מתחילים בלבד), ותלמידי ההדגש האיראני הפטורים מערבית.

מועמדים מצטיינים לתואר שני עשויים לזכות בפרסי הצטיינות (תנאי סף לזכאות: ממוצע ציונים של 90 ומעלה בלימודי התואר הראשון).

מועדי הרשמה:

24.10.19-20.01.19

טפסים למילוי

מבנה התכנית:

לימודי המוסמך מתנהלים בשני מסלולים:

מסלול מחקרי
    מסלול לא מחקרי

פרטים נוספים אודות המסלולים באתר החוג

לימודי שפה:

סטודנטים במסלול המחקרי יידרשו ללמוד שפה מחקרית נוספת (לרוב גרמנית או צרפתית) בהתאם לצרכי המחקר. סטודנטים שמבקשים להתמחות במרחב העות'מאני-תורכי או במרחב האיראני יידרשו  לסיים רמת מתקדמים בלימודי תורכית או פרסית עד סוף הלימודים לתואר.

עבודות סמינריוניות

סטודנטים במסלול הלא-מחקרי מחויבים בכתיבת שתי עבודות סמניריוניות. יש לכתוב את העבודות אצל מורים שונים. ניתן לכתוב עבודה סמינריונית אחת בקורס שהוא מחוץ לחוג באישור יועץ לימודי המוסמך.

הסטודנטים במסלול המחקרי מחויבים בכתיבת עבודה סמינריונית רגילה אחת בחוג. בנוסף לכך עליהם לכתוב עבודה סמינריונית מורחבת בעלת אופי מחקרי (תיזה). כתיבת התיזה נעשית בהנחייה של אחד ממורי החוג (ובאישור מיוחד, מורה מחוץ לחוג) ועל הצעת המחקר לעבור את אישור ועדת ההוראה.

בחינת גמר למוסמך

סטודנטים בשני מסלולים חייבים בבחינת גמר למוסמך בסיום כל חובות התכנית.

גופים הקשורים לחוג:

מרכז לחקר האסלאם ע"ש נחמיה לבציון" הוקם באוניברסיטה העברית בירושלים ב-2004 כדי לעודד וליזום מחקר על דת האסלאם ותרבותה, מראשית האסלאם במאה ה-7 לספירה ועד היום, במזרח התיכון, באסיה, באפריקה ואף במערב. על מנת למלא משימה זו, המרכז מארגן קבוצות מחקר, כנסים, ימי עיון והרצאות, תומך במחקר יחידני וקבוצתי, מעניק מלגות לסטודנטים ומעודד דיאלוג בין חוקרים בתחום לימודי האסלאם לבין עמיתיהם מתחומים אחרים.

קרן אביר ע"ש פרופ' מרדכי ורותה אביר הוקמה ב-2008 ובזכותה החוג מציע מלגות לתלמידי מוסמך, תשלום כספי להוראת קורסים בתחום המודרני וקיום כנס שנתי שנועד לפתח ולקדם נושאים שונים בתחום האסלאם המודרני והמזה"ת. כמו כן, הקרן תרמה תרומה חיונית למפעל המילון ע"ש אילון-שנער. במילון זה משתמשים אלפי סטודנטים וחוקרים.

תנאי קבלה:

תנאי קבלה ייחודיים ל פקולטה למדעי הרוח

נוסף על תנאי הקבלה ל תואר מוסמך שנקבעו על ידי ה פקולטה , נדרשים התלמידים לציון סופי של 80 לפחות בלימודי ערבית למתקדמים (כלל זה אינו חל על הפטורים מלימודי ערבית).

פרטי קשר:

ראש החוג: פרופ' הלל כהן,  hillel.cohen@huji.ac.il

יועץ החוג לתואר שני:  פרופ' רון שחם,  ron.shaham@mail.huji.ac.il

מזכירות החוג: גב' ספיר כהן טלפון: 02-5881220, מייל: islam-mideast@savion.huji.ac.il

שעות קבלת קהל: יום א': 11:30-14:30 ימים ב'-ה' 10:00-13:00

אתר החוג