לימודי האסלאם והמזרח התיכון

• הר הצופים

• מחקרי, לא מחקרי

• מידע כללי:

מבחינה גאוגרפית, התכנית מכסה את המרחב המזרח-תיכוני הכולל את העולם הערבי, תורכיה, איראן, הבלקנים והרפובליקות המוסלמיות של ברית המועצות לשעבר.

במסגרת לימודי התואר השני ניתן לבחור קורסים מחוץ לחוג הקשורים ללימודי המזרח התיכון או הנוגעים לתחום המחקר של התלמיד, וזאת באישור יועץ לימודי המוסמך.

לימודי התואר השני בחוג מחייבים ידיעת השפה הערבית ברמת מתקדמים. זאת פרט למבקשים להתמחות בלימודים תורכיים (מהם נדרשת ידיעת ערבית ברמת מתחילים בלבד), ובלימודים איראניים (מהם אינה נדרשת ידיעת ערבית).

מועמדים מצטיינים לתואר שני עשויים לזכות בפרסי הצטיינות (תנאי סף לזכאות: ממוצע ציונים של 90 ומעלה בלימודי התואר הראשון).

אתר החוג

דף הפייסבוק של החוג

מועדי הרשמה לשנת תשפ"ב:

23.01.2022 - 16.10.2022

מבנה התכנית:

לימודי המוסמך מתנהלים בשני מסלולים:

מסלול מחקרי
    מסלול לא מחקרי

פרטים נוספים אודות המסלולים באתר החוג

לימודי שפה:

סטודנטים במסלול המחקרי יידרשו ללמוד שפה מחקרית נוספת (לרוב גרמנית או צרפתית) בהתאם לצרכי המחקר. סטודנטים שמבקשים להתמחות במרחב העות'מאני-תורכי או במרחב האיראני יידרשו  לסיים רמת מתקדמים בלימודי תורכית או פרסית עד סוף הלימודים לתואר.

עבודות סמינריוניות

סטודנטים במסלול הלא-מחקרי מחויבים בכתיבת שתי עבודות סמינריוניות. יש לכתוב את העבודות אצל מרצים שונים. ניתן לכתוב עבודה סמינריונית אחת בקורס שהוא מחוץ לחוג באישור יועץ לימודי המוסמך.

הסטודנטים במסלול המחקרי מחויבים בכתיבת עבודה סמינריונית רגילה אחת בחוג. בנוסף לכך עליהם לכתוב עבודה סמינריונית מורחבת בעלת אופי מחקרי (תיזה). כתיבת התיזה נעשית בהנחייה של אחד ממרצי החוג (ובאישור מיוחד - מרצה מחוץ לחוג) ועל הצעת המחקר לעבור את אישור ועדת ההוראה. התלמידים מתבקשים לכתוב תזה ונדרשים לבחור המנחה ולקבל את הסכמתו עם תחילת התואר או ב סמסטר ב' של שנה א' לתואר לכל המאוחר.

בחינת גמר למוסמך

סטודנטים במסלול המחקרי חייבים בבחינת גמר למוסמך בסיום כל חובות התכנית.

תנאי קבלה:

תנאי קבלה ייחודיים ל פקולטה למדעי הרוח

נוסף על תנאי הקבלה ל תואר מוסמך שנקבעו על ידי ה פקולטה , נדרשים התלמידים לציון סופי של 80 לפחות בלימודי ערבית למתקדמים (כלל זה אינו חל על הפטורים מלימודי ערבית).

גופים הקשורים לחוג:

"המרכז לחקר האסלאם ע"ש נחמיה לבציון" הוקם באוניברסיטה העברית בירושלים ב-2004 כדי לעודד וליזום מחקר על דת האסלאם ותרבותה, מראשית האסלאם במאה ה-7 לספירה ועד היום, במזרח התיכון, באסיה, באפריקה ואף במערב. על מנת למלא משימה זו, המרכז מארגן קבוצות מחקר, כנסים, ימי עיון והרצאות, תומך במחקר יחידני וקבוצתי ומעודד דיאלוג בין חוקרים בתחום לימודי האסלאם לבין עמיתיהם מתחומים אחרים.

קרן אביר ע"ש פרופ' מרדכי ורותה אביר הוקמה ב-2008 ובזכותה החוג מציע מלגות לתלמידי מוסמך ומקיים כנס שנתי שנועד לפתח ולקדם נושאים שונים בתחום האסלאם המודרני והמזה"ת. כמו כן, הקרן תרמה תרומה חיונית למפעל המילון ע"ש אילון-שנער. במילון זה משתמשים אלפי סטודנטים וחוקרים.

פרטי קשר:

ראשת החוג: ד"ר יוליה רובנוביץ'  rubanovich.julia@mail.huji.ac.il

יועץ החוג ל תואר מוסמך : פרופ' מאיר חטינה  meir.hatina@mail.huji.ac.il

מזכירות החוג: גב' ספיר כהן טלפון: 02-5881220, מייל: islam-mideast@savion.huji.ac.il

שעות קבלת קהל: יום א': 11:30- 14:30 ימים ב'-ה' 10:00- 13:00, חדר 4406