יום פתוח לשנת תשפ"ו יתקיים ביום שישי, 28.2.2025
להשארת פרטים ויצירת קשר
התמחויות בביוטכנולוגיה בחקלאות
-
791, 792, 793, 794, 795
-
חקלאות מזון וסביבה
-
רחובות
-
ההרשמה לשנת הלימודים תשפ"ד (2023/24) הסתיימה.
תכנית מתאפשרת בשילוב תחומים:
מדעי הצמח בחקלאות וביוטכנולוגיה סמל חוג 791
אגרואקולוגיה, בריאות הצמח וביוטכנולוגיה סמל חוג 792
ביוכימיה,מדעי המזון וביוטכנולוגיה סמל חוג 793
מדעי בעלי החיים וביוטכנולוגיה סמל חוג 794
כלכלת סביבה וניהול וביוטכנולוגיה סמל חוג 795
• מסלול לימודים חד חוגי בלבדהחקלאות היא הצורה העתיקה ביותר של הביוטכנולוגיה. הביוטכנולוגיה הינה מקצוע המשלב קשת רחבה של נושאים שונים ממדעי החיים ועד למדעי המחשב והפיסיקה. פיתוח כלים ביוטכנולוגיים והרחבת השימוש בהם הביאו למהפכה בתחומי התעשייה החקלאית, הביו-רפואית, הכימית פרמצויטית, הדיאגנוסטית, תעשיית המזון והסביבה.
למרות שהפופולריות לה זוכה הביוטכנולוגיה בתחום הרפואה ממסכת במידה רבה על חשיבותה של הביוטכנולוגיה החקלאית, הרי עובדה היא שיותר בני אדם מתים מרעב ומתת תזונה מאשר ממחלות. תחזית גידול אוכלוסיית העולם טוענת ל 10 מיליארד נפש בשנת 2050 ומעמידה אתגרים אדירים בפני החקלאות כגורם ראשוני ליצירת מקורות מזון איכותי. אין ספק שאחת הדרכים העיקריות להתמודדות עם אתגרים אלה היא על ידי שימוש בכלים ביוטכנולוגיים.
מדעני ה פקולטה עוסקים במחקרים ביוטכנולוגיים מגוונים בתחומים שונים, כולל הנדסה גנטית של צמחים להגברת תנובה, איכות היבול, ייצור מטבוליטים, עמידות למזיקים, מחלות ועקות סביבתיות, גנומיקה וביואינפורמטיקה, צמיחה חד-שיבטית ושימור חומר גנטי. בנוסף, חוקרים מתחום האגרו-ביוטכנולוגיה משתמשים בהנדסה גנטית ושיטות אחרות לפיתוח אמצעים חדשים ללוחמה במזיקים, לשימוש בחרקים כמקור למזון, לייעול שיטות המבקרות אוכלוסיות חרקים ומיקרואורגניזמים לביו-דישון, לתעשיית המזון ולאיכות הסביבה. תחום נוסף עוסק בפיתוח של חיות משק מהונדסות במטרה לשיפור פוריות בבקר, גדילה, שיפור איכות החלב, ייצור ביצים, ניטור מחלות ותרפיה גנטית. מספר חוקרים עוסקים גם בביוטכנולוגיה ימית להשבחת דגים ואצות למטרות מזון ושימור הסביבה. כמו כן, חוקרים מתחום הביוכימיה ומזון עוסקים בנושאים ביוטכנולוגיים הכוללים הנדסת מזון ופיתוח טכנולוגיות בתחומים כגון ייצור יין, ייצור בתעשיית השמנים, טיפול במים, ושימוש בפולימרים בתעשיית המזון.
נושאים אלה ונושאים אחרים הקשורים במדע בסיסי המאפשר פיתוח תרופות ועוד מודגשים בקורסים השונים הנכללים בתכנית הלימודים המשולבת לביוטכנולוגיה.
הסטונדטים בתכנית ילמדו את הרקע התיאורטי הדרוש לתחום, יתנסו בעבודת מעבדה תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות וייחשפו לסוגיות הכרוכות ביזמות ובתהליך ההפיכה של רעיון לעסק וכן לבעיות המשפטיות והאתיות הכרוכות בנושא.
תכנית הלימודים תכלול לימודי יסוד, למודים סגוליים של החוג הראשי ולימודי התמחות בביוטכנולוגיה.
לבוגרי התכנית יוענק תואר בוגר במדעי החקלאות, בהתמחות בביוטכנולוגיה חקלאית ובחוג שבחרו.
בוגרי התכנית יוכלו להשתלב בתעשיות הביו-טק והיי-טק כולל חברות העוסקות בפיתוח מוצרים בתחום החקלאות, המזון והרפואה, בביואינפורמטיקה ובגנומיקה. נוסף בוגרי התכנית מקבלים כלים טובים להמשיך לימודים לתארים מתקדמים במוסדות מחקר בארץ ובעולם.ניתן להצטרף לתכנית ההתמחות בשנה ב' על בסיס מקום פנוי וממוצע ציונים. השארות בתכנית ומעבר משנה לשנה מותנית בציון ממוצע של 87 לפחות בכלל השילובים למעט בכלכלה, שם נדרש ממוצע 80 ומעלה.
ראש התכנית: פרופ' מרגנית (מגי) לוי, maggie.levy@mail.huji.ac.il, 8-49891620מזכירת התכנית: גב' מור זהבי, 08-9489223 morze@savion.huji.ac.il