יום פתוח לשנת תשפ"ו יתקיים ביום שישי, 28.2.2025
להשארת פרטים ויצירת קשר
-
היסטוריה
"ההיסטוריה נכתבת בידי המנצחים"...
משפט זה הוא רק דוגמא אחת למשמעות הסובייקטיבית המוענקת לכתיבה וקריאה של ההיסטוריה. במסגרת לימודי ההיסטוריה אצלנו תרכשו ידע היסטורי מקיף ומעמיק, אך גם תלמדו לנתח מקורות היסטוריים ותהליכים. תרכשו כלים למחקר איכותי ונעודד את המחשבה ההיסטורית שלכם על בסיס ידע והבנה מעמיקה של ההיסטוריה.
קצת לעומק:
ההיסטוריה לא התרחשה רק באירופה. תכנית הלימודים שלנו משקפת את הדיון המתמשך לגבי אופן חלוקת ההיסטוריה והאזורים בהם התרחשה. אנו נתמקד במגוון רב של אזורים ותרבויות – התרבות האירופית ומעבר לה. רק כך, נוכל לחקור יחד את העושר והרבגוניות שבהוויה האנושית.
לימודי החוג לתואר הראשון בנויים על החלוקה למדור קדם-מודרני (הכולל בתוכו את העת העתיקה ואת ימי הביניים) ומדור מודרני (הכולל בתוכו את העת החדשה המוקדמת ואת העת החדשה המאוחרת).
-
היסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו
"כתיבת היסטוריה היא חשבון הנפש של עם על עברו".
אז מי אנחנו בעצם?
בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו שואלים בדיוק את השאלה הזו. לפי אירועי כל תקופה ותקופה ולאורכה של ההיסטוריה, אנו מנסים לגלות כיצד הפכו בני ישראל הקדומים מתרבות שבמרכזה מקדש ל"עם הספר"? מה טיבו של היחס המורכב בין היהדות לנצרות ולאסלאם? מה מסביר את העדתיות המגוונת בקרב עם ישראל? מתי וכיצד הפכה היהדות מגורם מלכד לגורם מפלג בקרב יהודי העולם? מה גרם ליהודים להיות מעורבים בכל כך הרבה הגירות, מהפכות, ומחלוקות שעדיין לא פסקו? כיצד מעוצב ומשפיע זיכרון השואה בישראל ובעולם? ואיך חוקרים את ההיסטוריה היהודית מפרספקטיבה פמיניסטית?
נגלה יחד שהחברה והתרבות הישראלית מחוברות לתהליכים היסטוריים רחבים בתולדות האנושות כולה. מיטב אנשי הסגל בתחום הזה בעולם מלמדים באוניברסיטה העברית, וכצוות מעניקים לשאלות היסוד של העבר משמעות עכשווית ורלבנטית לחיינו בהווה. החוג מהווה בית חם וקהילה אינטלקטואלית נעימה, מפרה ומאתגרת.
מידע בסיסי על תכנית הלימודים:
הלימודים בחוג מקיפים את כל תולדות בני ישראל והעם היהודי מתקופת המקרא ועד למאה ה-21, בארץ ובעולם. ההרצאות נועדו לפתח בקרב הלומדים תובנות וגישות אינטלקטואליות מעודכנות, מתוחכמות ומעוררות מחשבה. האופי המגוון של השיעורים מגובה בשיטת למידה העוברת משלב של היכרות כללית עם הנושא ועד להתמחות בקורסים מתקדמים. התכנים כוללים הצצה לתחומי ידע שונים, בין היתר חקר החיים המדיניים, הכלכליים, החברתיים, התרבותיים והרוחניים של היהודים לדורותיהם, בהקשר הכללי של ההיסטוריה האנושית.
בחוג מוצעים חמישה מדורים להתמחות, מתוכם יש לבחור שניים:
1. תקופת המקרא
2. תקופת הבית השני, המשנה והתלמוד
3. תקופת ימי-הביניים
4. תקופת העת החדשה המוקדמת - 1500- 1750
5. תקופת העת החדשה - 1750-זמננובקרו אותנו בדף הפייסבוק ובאתר האינטרנט