-
היסטוריה
"ההיסטוריה נכתבת בידי המנצחים"...
משפט זה הוא רק דוגמא אחת למשמעות הסובייקטיבית המוענקת לכתיבה וקריאה של ההיסטוריה. במסגרת לימודי ההיסטוריה אצלנו תרכשו ידע היסטורי מקיף ומעמיק, אך גם תלמדו לנתח מקורות היסטוריים ותהליכים. תרכשו כלים למחקר איכותי ונעודד את המחשבה ההיסטורית שלכם על בסיס ידע והבנה מעמיקה של ההיסטוריה.
קצת לעומק:
ההיסטוריה לא התרחשה רק באירופה. תכנית הלימודים שלנו משקפת את הדיון המתמשך לגבי אופן חלוקת ההיסטוריה והאזורים בהם התרחשה. אנו נתמקד במגוון רב של אזורים ותרבויות – התרבות האירופית ומעבר לה. רק כך, נוכל לחקור יחד את העושר והרבגוניות שבהוויה האנושית.
לימודי החוג לתואר הראשון בנויים על החלוקה למדור קדם-מודרני (הכולל בתוכו את העת העתיקה ואת ימי הביניים) ומדור מודרני (הכולל בתוכו את העת החדשה המוקדמת ואת העת החדשה המאוחרת).
-
היסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו
"כתיבת היסטוריה היא חשבון הנפש של עם על עברו".
אז מי אנחנו בעצם?
בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו שואלים בדיוק את השאלה הזו. לפי אירועי כל תקופה ותקופה ולאורכה של ההיסטוריה, אנו מנסים לגלות כיצד הפכו בני ישראל הקדומים מתרבות שבמרכזה מקדש ל"עם הספר"? מה טיבו של היחס המורכב בין היהדות לנצרות ולאסלאם? מה מסביר את העדתיות המגוונת בקרב עם ישראל? מתי וכיצד הפכה היהדות מגורם מלכד לגורם מפלג בקרב יהודי העולם? מה גרם ליהודים להיות מעורבים בכל כך הרבה הגירות, מהפכות, ומחלוקות שעדיין לא פסקו? כיצד מעוצב ומשפיע זיכרון השואה בישראל ובעולם? ואיך חוקרים את ההיסטוריה היהודית מפרספקטיבה פמיניסטית?
נגלה יחד שהחברה והתרבות הישראלית מחוברות לתהליכים היסטוריים רחבים בתולדות האנושות כולה. מיטב אנשי הסגל בתחום הזה בעולם מלמדים באוניברסיטה העברית, וכצוות מעניקים לשאלות היסוד של העבר משמעות עכשווית ורלבנטית לחיינו בהווה. החוג מהווה בית חם וקהילה אינטלקטואלית נעימה, מפרה ומאתגרת.
מידע בסיסי על תכנית הלימודים:
הלימודים בחוג מקיפים את כל תולדות בני ישראל והעם היהודי מתקופת המקרא ועד למאה ה-21, בארץ ובעולם. ההרצאות נועדו לפתח בקרב הלומדים תובנות וגישות אינטלקטואליות מעודכנות, מתוחכמות ומעוררות מחשבה. האופי המגוון של השיעורים מגובה בשיטת למידה העוברת משלב של היכרות כללית עם הנושא ועד להתמחות בקורסים מתקדמים. התכנים כוללים הצצה לתחומי ידע שונים, בין היתר חקר החיים המדיניים, הכלכליים, החברתיים, התרבותיים והרוחניים של היהודים לדורותיהם, בהקשר הכללי של ההיסטוריה האנושית.
בחוג מוצעים חמישה מדורים להתמחות, מתוכם יש לבחור שניים:
1. תקופת המקרא
2. תקופת הבית השני, המשנה והתלמוד
3. תקופת ימי-הביניים
4. תקופת העת החדשה המוקדמת - 1500- 1750
5. תקופת העת החדשה - 1750-זמננובקרו אותנו בדף הפייסבוק ובאתר האינטרנט
-
הלשון העברית
אתם אוהבים את הלשון העברית? אתם מתעניינים בגלגוליה של הלשון העברית במרוצת הדורות? לימודים בחוג ללשון העברית באוניברסיטה העברית הם בדיוק בשבילכם!
החוג ללשון העברית הוא הבית בה"א הידיעה למחקר ולהוראה של הלשון העברית על כל רבדיה, העתיקים והחדשים. הסטודנטים בחוג נחשפים לעולם העשיר של תקופותיה וסגנונותיה של השפה העברית - ובכללם לשון המקרא, לשון חז"ל, לשון תקופת הביניים והעברית החדשה - ורוכשים הכשרה בלשנית שיטתית במגוון תחומי הלשון: תורת ההגה והצורות, התחביר, הסמנטיקה, הפרגמטיקה, הסוציולינגוויסטיקה ועוד.
הלימודים בחוג מקנים בסיס עיוני ומתודי לחקר הלשון העברית, ובכלל זה ידיעה מעמיקה בלשון העברית לתקופותיה ולטיפוסיה, בזיקה ללשונות הקרובות לעברית קרבה של מוצא, יכולת לקרוא מקורות עבריים קדומים ומחקרים מודרניים בחקר הלשון העברית, ופיתוח דרכי חשיבה מדעית, בלשנית ופילולוגית.
-
הנדסת חשמל ומדעי המחשב
רוצים לעצב את טכנולוגיית העילית של העתיד? מחפשים תכנית לימודים שתיתן לכם כלים להתמודד עם אתגרי ההיי-טק?
העולם הטכנולוגי מציב פתרונות חדשניים לאתגרים קיימים ומתהווים בזכות מהנדסי הייטק עתירי ידע, יוזמי חדשנות וחשיבה יצירתית. יכולת המהנדסים להתמודדות עם בעיות מורכבות מתבססת על הענקת רקע טכנולוגי ומדעי מעמיק, עם התנסויות מעשיות בפיתוח.
במסגרת הלימודים נשלב יסודות עיוניים שיעניקו השכלה רב-תחומית וראיה מערכתית, מעבדות יישומיות להדגמה להמחשה ולהתנסות מעשית עם תכני הלימודים, ופרויקט גמר שנתי כדי להכשיר בצורה מיטבית בוגרים להתמודדות עם משימות מחקר ופיתוח, לייזום והובלת פרויקטים מתקדמים בתעשיית ההיי-טק, ולהתמחות מעמיקה בלימודים מתקדמים.
תכנית הלימודים מבוססת על הכשרה מקיפה במתמטיקה, פיסיקה ומקצועות עיוניים מרכזיים בהנדסה ובמדעי המחשב, ומאפשרת היכרות מעמיקה של היבטים מעשיים והנדסיים כגון אותות ומערכות, למידה חישובית, ראייה ממוחשבת, מערכות חישה והדמיה, מערכות תקשורת, מערכות תוכנה, מחשוב קלאסי וקוונטי, ממשק אדם מחשב, ומערכות חומרה.
במהלך הלימודים תרכשו כישורים מדעיים מעמיקים, פיתוח כושר הפשטה, הסקת מסקנות, ויכולת פתרון בעיות, הבנה של תהליכי יסוד פיסיקליים ושל החשיבה האלגוריתמית-חישובית. כמו כן, נשים דגש על פיתוח מיומנויות עבודת צוות וראיה מערכתית רב-תחומית הדרושים במיוחד בתחומי הטכנולוגיה העילית.
פרטים נוספים -
הנדסת חשמל ופיזיקה יישומית
לתשומת לבכם:
בגלל חפיפה גדולה של קורסי החובה, בוגרי פיזיקה אינם יכולים להתקבל לחוג להנדסת חשמל ופיזיקה יישומיתתוכנית בה המדע וההנדסה נפגשים!
עולם המחקר והפיתוח נשען על מדענים ומהנדסים יצירתיים ובעלי כושר המצאה, עם השכלה רחבה בחזית הטכנולוגיה והמדע היישומי. תכנית הלימודים בהנדסת חשמל ופיזיקה יישומית מכשירה סטודנטים בעלי רקע ועניין פיזיקלי-מתמטי לעיסוק במחקר ופיתוח בחזית היצירה של טכנולוגיות בראשיתיות בתחומי האופטואלקטרוניקה (לייזרים, חיישנים, מערכות דימות), המיקרואלקטרוניקה (רכיבי עיבוד מידע, מיתוג, תקשוב, זכרונות), הננוטכנולוגיה (תופעות פיזיקליות בגבול הננומטרי, עולם הקוונטים), ושילובם במערכות מתקדמות (תקשורת, מחשוב, חישה, ועוד). התוכנית מיועדת לסטודנטים השואפים לעסוק בפעילויות מו"פ המשלבות הנדסה, מחקר מדעי וכושר המצאה בתעשיית ההיי-טק המבוססת או בחברות הזנק, הבטחון, או כקרש קפיצה למחקר מתקדם.קצת לעומק:
תחום הנדסת החשמל במאה ה-21 התרחב מאוד, ופורס את המרחב בין הפיזיקה מצד אחד ועד מדעי מחשב מצד שני. כדי להגיע להתמקצעות ברמה גבוהה, כנדרש מהדור הבא של מובילי עולם ההיי-טק, האוניברסיטה העברית מציעה שתי תוכניות לימוד למתעניינים בלימודי הנדסת החשמל:
הראשונה "הנדסת חשמל ומדעי המחשב" (סמל חוג 583), מכסה את הטווח מן המערכתי ועד לחישובי, והשנייה "הנדסת חשמל ופיזיקה יישומית" (סמל חוג 581), המכסה את הטווח מהמערכתי לפיזיקלי. קיים אפיק מעבר לאחר שנה א' מחוג אחד לשני, וניתן לשלב קורסים מכל תכנית במסגרת קורסי בחירה.
חשיבות החומרה הפיזיקלית בעולם המידע גוברת עם חדירת הטכנולוגיה לזירות חדשות: רכב אוטונומי הממפה את סביבתו במהירות ובדיוק גבוה; אחסון מסיבי וגישה מהירה לכמויות מידע עצומות בענן; וטלפונים חכמים רווי חיישני מגע, ביומטריה, מיקום, תאוצה וצילום ממחישים את האתגרים הניצבים בפנינו. תוכנית הלימודים בהנדסת חשמל ופיזיקה יישומית מבוססת על הכשרה מקיפה ביסודות הפיזיקליים והמתמטיים הנדרשים להבנה מיטבית של תחום הנדסת החשמל, ולהתמחות בתחומי רכיבי החומרה, החל מההתקן ועד להטמעתו במערכות מורכבות. הלימודים נפרשים על פני ארבע שנים ומשלבים לימודים עיוניים ברמה הגבוהה ביותר, עם התנסויות רבות במעבדות הוראה מתקדמות, ובחירה באחד ממסלולי התמחות הבאים: אופטואלקטרוניקה, מיקרואלקטרוניקה, וננו-הנדסה. פרויקט גמר: סיום הלימודים מחייב ביצוע פרויקט גמר שיאפשר לכל סטודנט לממש פתרון מעשי של בעיה הנדסית תוך שימוש במיומנויות שנרכשו במהלך הלימודים. הפרויקט בהדרכת סגל מורי האוניברסיטה בשילוב עם מומחים מהתעשיות עתירות הידע בישראל. פרויקט הגמר מקנה מיומנויות של הובלת פתרון הנדסי לבעיה נבחרת החל מייזום ועד למימוש, תוך שימת דגש על עבודת צוות, התמודדות מול בעיות העולם האמיתי, ובחירת פתרונות מעשיים.
ייחוד תוכנית הלימודים בהכשרת מהנדסי חשמל עם תפישה מערכתית-ניסיונית על בסיס מדעי בתחום ההתקנים הפיזיקליים.
-
התכנית הרב תחומית במדעי הרוח
תכנית הלימודים מיועדת לסטודנטים המעוניינים לרכוש השכלה אקדמית רחבה בתחומים שונים ומגוונים שלא ניתנים במסגרת החוגים הרגילים.
במסגרת תכנית הלימודים יזכו הסטודנטים לרכוש כלים מתודולוגיים רבים בתחומים רבים ומגוונים ולהרחיב את הידע הרב תחומי שלהם. בנוסף להעשרה אישית והשכלה אקדמית יהנו הסטודנטים מיתרון תעסוקתי בשוק העבודה אל מול אחרים ללא תואר אקדמי.
אנו מציעים לכל סטודנט/ית יעוץ אקדמי והתאמה אישית של תכנית לימודים, מתוך החטיבות וקורסי הבחירה המוצעים בתכנית.
-
התמחויות בביוטכנולוגיה בחקלאות
תכנית מתאפשרת בשילוב תחומים:
מדעי הצמח בחקלאות וביוטכנולוגיה סמל מסלול 710-9511
אגרואקולוגיה, בריאות הצמח וביוטכנולוגיה סמל מסלול 715-9512
ביוכימיה,מדעי המזון וביוטכנולוגיה סמל מסלול 722-9513
מדעי בעלי החיים וביוטכנולוגיה סמל מסלול 718-9514
כלכלת סביבה וניהול וביוטכנולוגיה סמל מסלול 717-7515
• מסלול לימודים חד חוגי בלבדהחקלאות היא הצורה העתיקה ביותר של הביוטכנולוגיה. הביוטכנולוגיה הינה מקצוע המשלב קשת רחבה של נושאים שונים ממדעי החיים ועד למדעי המחשב והפיסיקה. פיתוח כלים ביוטכנולוגיים והרחבת השימוש בהם הביאו למהפכה בתחומי התעשייה החקלאית, הביו-רפואית, הכימית פרמצויטית, הדיאגנוסטית, תעשיית המזון והסביבה.
למרות שהפופולריות לה זוכה הביוטכנולוגיה בתחום הרפואה ממסכת במידה רבה על חשיבותה של הביוטכנולוגיה החקלאית, הרי עובדה היא שיותר בני אדם מתים מרעב ומתת תזונה מאשר ממחלות. תחזית גידול אוכלוסיית העולם טוענת ל 10 מיליארד נפש בשנת 2050 ומעמידה אתגרים אדירים בפני החקלאות כגורם ראשוני ליצירת מקורות מזון איכותי. אין ספק שאחת הדרכים העיקריות להתמודדות עם אתגרים אלה היא על ידי שימוש בכלים ביוטכנולוגיים.
מדעני הפקולטה עוסקים במחקרים ביוטכנולוגיים מגוונים בתחומים שונים, כולל הנדסה גנטית של צמחים להגברת תנובה, איכות היבול, ייצור מטבוליטים, עמידות למזיקים, מחלות ועקות סביבתיות, גנומיקה וביואינפורמטיקה, צמיחה חד-שיבטית ושימור חומר גנטי. בנוסף, חוקרים מתחום האגרו-ביוטכנולוגיה משתמשים בהנדסה גנטית ושיטות אחרות לפיתוח אמצעים חדשים ללוחמה במזיקים, לשימוש בחרקים כמקור למזון, לייעול שיטות המבקרות אוכלוסיות חרקים ומיקרואורגניזמים לביו-דישון, לתעשיית המזון ולאיכות הסביבה. תחום נוסף עוסק בפיתוח של חיות משק מהונדסות במטרה לשיפור פוריות בבקר, גדילה, שיפור איכות החלב, ייצור ביצים, ניטור מחלות ותרפיה גנטית. מספר חוקרים עוסקים גם בביוטכנולוגיה ימית להשבחת דגים ואצות למטרות מזון ושימור הסביבה. כמו כן, חוקרים מתחום הביוכימיה ומזון עוסקים בנושאים ביוטכנולוגיים הכוללים הנדסת מזון ופיתוח טכנולוגיות בתחומים כגון ייצור יין, ייצור בתעשיית השמנים, טיפול במים, ושימוש בפולימרים בתעשיית המזון.
נושאים אלה ונושאים אחרים הקשורים במדע בסיסי המאפשר פיתוח תרופות ועוד מודגשים בקורסים השונים הנכללים בתכנית הלימודים המשולבת לביוטכנולוגיה.
הסטונדטים בתכנית ילמדו את הרקע התיאורטי הדרוש לתחום, יתנסו בעבודת מעבדה תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות וייחשפו לסוגיות הכרוכות ביזמות ובתהליך ההפיכה של רעיון לעסק וכן לבעיות המשפטיות והאתיות הכרוכות בנושא.
תכנית הלימודים תכלול לימודי יסוד, למודים סגוליים של החוג הראשי ולימודי התמחות בביוטכנולוגיה.
לבוגרי התכנית יוענק תואר בוגר במדעי החקלאות, בהתמחות בביוטכנולוגיה חקלאית ובחוג שבחרו.
בוגרי התכנית יוכלו להשתלב בתעשיות הביו-טק והיי-טק כולל חברות העוסקות בפיתוח מוצרים בתחום החקלאות, המזון והרפואה, בביואינפורמטיקה ובגנומיקה. נוסף בוגרי התכנית מקבלים כלים טובים להמשיך לימודים לתארים מתקדמים במוסדות מחקר בארץ ובעולם.ניתן להצטרף לתכנית ההתמחות בשנה ב' על בסיס מקום פנוי וממוצע ציונים. השארות בתכנית ומעבר משנה לשנה מותנית בציון ממוצע של 87 לפחות בכלל השילובים למעט בכלכלה, שם נדרש ממוצע 80 ומעלה.
ראש התכנית: פרופ' מרגנית (מגי) לוי, maggie.levy@mail.huji.ac.il, 8-49891620מזכירת התכנית: גב' מור זהבי, 08-9489223 morze@savion.huji.ac.il
פרטים נוספים