יום פתוח לשנת תשפ"ו יתקיים ביום שישי, 28.2.2025
להשארת פרטים ויצירת קשר
-
ארכאולוגיה והמזרח הקרוב הקדום
מתעניינים בארכאולוגיה? מחפשים חוויה לימודית מרתקת?
במסגרת הלימודים נשלב בין לימודי הארכאולוגיה ללימודי המזרח הקרוב והקדום בתכנית לימודים עשירה ומגוונת המשלבת תכנית לימודים עיוניים יחד עם חווית שטח ייחודית.
הלימודים מתקיימים במכון לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית אשר הוקם בשנת 1934.
בלימודי הארכאולוגיה ניחשף לעולם המחקר הארכאולוגי ולימוד מושגיו הבסיסיים, נרחיב בלימוד תרבויות העולם העתיק ונעסוק לעומק בתרבויות הקדומות בארץ.
בלימודי המזרח הקרוב והקדום נעסוק בלימוד מעמיק של תרבויות ולשונות המזרח והקרוב.
קצת לעומק:
תכנית הלימודים משלבת לימודים משני תחומים: החוג לארכאולוגיה וללימודי המזרח הקרוב והקדום.
לימודי הארכאולוגיה מציעים התמחות ב-שלושה מדורים: ארכאולוגיה פרה-היסטורית, ארכאולוגיה מקראית וארכאולוגיה קלאסית-ביזאנטית שבמסגרתה ניתן להעמיק בארכאולוגיה מוסלמית.
לימודי המזרח הקרוב והקדום מציעים גם כן התמחות ב- 2 נושאים:
לימוד בהדגש אגיפטולוגי – לימודי התרבות המצרית ותולדותיה מסוף האלף הרביעי לפנה"ס ועד לתקופה הנוצרית
אשורולוגיה – לימודי התרבות וההיסטוריה של עמי הסהר הפורה, למן ראשית הערים השומריות ועד סוף האלף הראשון לפני הספירה.
-
היסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו
"כתיבת היסטוריה היא חשבון הנפש של עם על עברו".
אז מי אנחנו בעצם?
בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו שואלים בדיוק את השאלה הזו. לפי אירועי כל תקופה ותקופה ולאורכה של ההיסטוריה, אנו מנסים לגלות כיצד הפכו בני ישראל הקדומים מתרבות שבמרכזה מקדש ל"עם הספר"? מה טיבו של היחס המורכב בין היהדות לנצרות ולאסלאם? מה מסביר את העדתיות המגוונת בקרב עם ישראל? מתי וכיצד הפכה היהדות מגורם מלכד לגורם מפלג בקרב יהודי העולם? מה גרם ליהודים להיות מעורבים בכל כך הרבה הגירות, מהפכות, ומחלוקות שעדיין לא פסקו? כיצד מעוצב ומשפיע זיכרון השואה בישראל ובעולם? ואיך חוקרים את ההיסטוריה היהודית מפרספקטיבה פמיניסטית?
נגלה יחד שהחברה והתרבות הישראלית מחוברות לתהליכים היסטוריים רחבים בתולדות האנושות כולה. מיטב אנשי הסגל בתחום הזה בעולם מלמדים באוניברסיטה העברית, וכצוות מעניקים לשאלות היסוד של העבר משמעות עכשווית ורלבנטית לחיינו בהווה. החוג מהווה בית חם וקהילה אינטלקטואלית נעימה, מפרה ומאתגרת.
מידע בסיסי על תכנית הלימודים:
הלימודים בחוג מקיפים את כל תולדות בני ישראל והעם היהודי מתקופת המקרא ועד למאה ה-21, בארץ ובעולם. ההרצאות נועדו לפתח בקרב הלומדים תובנות וגישות אינטלקטואליות מעודכנות, מתוחכמות ומעוררות מחשבה. האופי המגוון של השיעורים מגובה בשיטת למידה העוברת משלב של היכרות כללית עם הנושא ועד להתמחות בקורסים מתקדמים. התכנים כוללים הצצה לתחומי ידע שונים, בין היתר חקר החיים המדיניים, הכלכליים, החברתיים, התרבותיים והרוחניים של היהודים לדורותיהם, בהקשר הכללי של ההיסטוריה האנושית.
בחוג מוצעים חמישה מדורים להתמחות, מתוכם יש לבחור שניים:
1. תקופת המקרא
2. תקופת הבית השני, המשנה והתלמוד
3. תקופת ימי-הביניים
4. תקופת העת החדשה המוקדמת - 1500- 1750
5. תקופת העת החדשה - 1750-זמננובקרו אותנו בדף הפייסבוק ובאתר האינטרנט
-
הלשון העברית
אתם אוהבים את הלשון העברית? אתם מתעניינים בגלגוליה של הלשון העברית במרוצת הדורות? לימודים בחוג ללשון העברית באוניברסיטה העברית הם בדיוק בשבילכם!
החוג ללשון העברית הוא הבית בה"א הידיעה למחקר ולהוראה של הלשון העברית על כל רבדיה, העתיקים והחדשים. הסטודנטים בחוג נחשפים לעולם העשיר של תקופותיה וסגנונותיה של השפה העברית - ובכללם לשון המקרא, לשון חז"ל, לשון תקופת הביניים והעברית החדשה - ורוכשים הכשרה בלשנית שיטתית במגוון תחומי הלשון: תורת ההגה והצורות, התחביר, הסמנטיקה, הסוציולינגוויסטיקה ועוד.
הלימודים בחוג מקיפים מגוון רחב של נושאי לימוד ועוסקים בהיבטים טקסטואליים, פילולוגיים ובלשניים של העברית בכל חטיבותיה.
ועוד קצת לעומק:
הלימודים בחוג מקנים בסיס עיוני ומתודי לחקר הלשון העברית, ובכלל זה ידיעה מעמיקה בלשון העברית לתקופותיה ולטיפוסיה, בזיקה ללשונות הקרובות לעברית קרבה של מוצא, יכולת לקרוא מקורות עבריים קדומים ומחקרים מודרניים בחקר הלשון העברית, ופיתוח דרכי חשיבה מדעית, בלשנית ופילולוגית.
-
מדע הדתות
מתעניינים בהשפעה של הדת על העולם, ברעיונות הדתיים ובקשר בינם לבין הפרקטיקה האנושית? מחפשים להתמחות ולהעמיק בתחום?
החוג למדע הדתות הוא חוג ותיק ואיכותי, שנוסד על ידי חוקרים דגולים כגון פרופ' צבי ורבלובסקי ופרופ' דוד פלוסר, כבר בסוף שונת ה-50 של המאה הקודמת. זהו החוג היחיד בארץ המציע תכנית לימודים מלאה ומובנית לתואר ראשון ולתואר שני, והמציע תוכנית עשירה ומגוונת. בלב תוכנית הלימודים ישנה הכרות עם דתות העולם הגדולות, במיוחד הדתות המונותיאיסטיות, דתות אסיה ודתות העולם העתיק, הנלמדות על רקע רעיונות מרכזיים הפעילים בניתוח התופעה הדתית. מדובר בגוף ידע ועיל וחיוני הכולל בתוכו מבט מעמיק את נבכי ההוויה האנושית.
במסגרת לימודי הבוגר ניתן לבחור בין שני מסלולי לימוד: מסלול אחד משלב לימוד שפת מקורות, וביניהן שפות מחקר כגון יוונית, לטינית, ערבית, סורית, פרסית, סנסקריט, טיבטית או אינדונזית או שפות מודרניות כגון גרמנית, צרפתית או רוסית. מסלול זה מאפשר להעמיק ולהתמחות בלימוד דת מסוימת ולהמשיך לתואר מחקרי. המסלול השני אינו מחייב שפת מקורות, ומאפשר בחירה נרחבת יותר בנושאים הקשורים למבנה, פרקטיקה ולהיסטוריה של הדתות השונות.
שיטת הלימודים מתמקדת בהכרת הדתות, הספרויות והשפות כביטוי של מערכת תרבותית, אומנותית, הגותית-פילוסופית, וחברתית מורכבת. ניתן דגש למבט השוואתי של מסורות דתיות שונות – כיצד למשל ממשיגות הדתות השונות את המוות ואת מה שקורה לאחריו? מהם אופיים ומעמדם של כתבי הקודש בדתות השונות, וכיצד נוצרו והתפתחו? ההיבט התאורטי זוכה גם הוא להתייחסות משמעותית הכוללת גישות מתחום הסוציולוגיה, פנומנולוגיה, אנתרופולוגיה ופסיכולוגיה של הדת.
-
מדעי היהדות
מתעניינים בתרבותו, מורשתו ותולדותיו של העם היהודי? מעוניינים להתמחות בתחום?
במסגרת הלימודים נסקרים התחומים השונים בחקר תרבות ישראל ומקורותיה. הסטודנטיות והסטודנטים בתכנית זוכים למבט רחב אל כלל מקצועות מדעי היהדות. תכנית הלימודים שאנו מציעים היא מגוונת ועוסקת בקורות עם ישראל ובתרבותו. נרחיב בלימודי מקורות היהדות ובספרותה, בתולדות עם ישראל וארצו, בלשון העברית ובהגות היהודית. הלימודים נוגעים בנושאים רבים וביניהם מחקר תלמודי, עיון מקראי, מחשבת הקבלה והחסידות, מחשבה פילוסופית של הוגים יהודיים, לימודי ארץ-ישראל, בחינת מעמד האישה ביהדות, אמנות יהודית, היסטוריה יהודית ועוד.
פרטים נוספים
התכנית מאפשרת לסטודנטים ראייה רב-תחומית ובין-תחומית ע"י חשיפה לגישות ואסכולות מגוונות (ספרותית, רעיונית, היסטורית ופילולוגית). -
מחשבת ישראל
חוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים, המשתייך למכון למדעי היהדות (אחד מן המכונים הוותיקים ביותר באוניברסיטה העברית שנחנך חודשים אחדים לפני פתיחתה הרשמית של האוניברסיטה) הוקם מאיחוד החוג לפילוסופיה יהודית וקבלה עם החוג לתולדות המחשבה היהודית ונעשה למרכז הגדול ביותר לחקר ההגות היהודית בארץ ובעולם.
רבים מן החוקרים הבכירים בתחום זה, המצויים באוניברסיטאות השונות בארץ, הם בוגרי החוג למחשבת ישראל שבאוניברסיטה העברית.כמו כן רבים מן המרכזים ללימודי יהדות, מכוני המחקר והמסגרות ללימוד מחשבת ישראל יוסדו על ידי בוגרי החוג או מוריו. נמנו ונמנים עם מורי החוג חברי סגל שזכו בפרסים יוקרתיים (פרס ישראל, פרס אמ"ת, פרס לחקר הקבלה ע"ש גרשם שלום, פרס פולונסקי ופרסים אחרים).
-
מקרא
מתעניינים במקרא? מחפשים להתמחות בתחום?
החוג למקרא באוניברסיטה העברית הוא בין המובילים בעולם בחקר המקרא והוראתו.
החוג עוסק בקשת רחבה של תחומי התמחות ועניין.
תכנית הלימודים מתמקדת בלימוד הלשוני, ההיסטורי והספרותי של הספרות המקראית, וכוללת התייחסות רחבה גם לתחומים של פילוסופיה יהודית ומחשבת ישראל, ארכאולוגיה של ארץ-ישראל, מדעי המדינה ועולם המזרח הקדום.
קצת לעומק
מטרת הלימוד בחוג היא להקנות לסטודנטים את ידיעת המקרא על-פי שיטה פילולוגית-היסטורית, תוך שימוש בפרשנות היהודית והכללית לכל תקופותיה ובממצאי המחקר בזמן החדש. הלימודים מכשירים את הסטודנטים בחוג להוראת המקרא ומחקרו.
הקורסים המוצעים לסטודנטים מייצגים קשת רחבה של נושאים וגישות. במסגרת הלימודים הסטודנטים נחשפים לגישות המחקר השונות והמגוונות, וניתנת להם האפשרות להרחיב בהתאם לבחירתם.המרצים בחוג שמים דגש על השילוב של הישגי הדורות בקרב מפרשי המקרא בישראל ובעמים עם גילויי המדע בעת החדשה - ביחס לתולדות ישראל בימי קדם, לשפות השמיות, לתרבויות המזרח הקדום וספרותן, לארכאולוגיה של ארץ-ישראל בתקופות הרלוונטיות, ולחקירה הביקורתית של שלבי התהוותם, חיבורם ומסירתם של כ"ד ספרים, של מגילות מדבר יהודה ושל התרגומים העתיקים.
-
ספרות עברית
"הספרות העברית היא ארמון החוכמה והיופי הכי נפלא שלי, בשפה שאני מבין הכי מקרוב, ללמוד אותה זה לגור בארמון הזה".
(דרור בורשטיין, סופר, משורר ועורך, ראש המסלול לכתיבה יוצרת בחוג).
הספרות העברית היא תשתית החיים היהודיים והישראליים מ"בראשית ברא" ועד "תקלה בקצה הגלקסיה". היא נכתבת בארץ ובכל רחבי העולם, בהקשרים תרבותיים שונים, ומצטיינת בעושר, רבגוניות ויופי נדיר. הלימודים בחוג מאפשרים מפגש בלתי אמצעי עם שירה וסיפורת בשפת המקור.
לימודים בעברית על עברית.
תכנית הלימודים מתבססת על קריאה ביצירות ספרותיות ועל דיון ביקורתי מנקודות מבט תאורטיות ומחקריות מתחומי הספרות, המוזיקה והאסתטיקה, ותחומים משיקים כמו סוציולוגיה, מדעי המדינה ופסיכולוגיה. הלימודים בחוג ממקמים את השירה והסיפורת העברית לדורותיה ולסוגותיה בהקשרים ההיסטוריים, החברתיים והתרבותיים של החיים הספרותיים.החוג לספרות עברית נוסד באלול תרפ"ח, בסוף קיץ 1928, והוא החוג הוותיק מסוגו. כאן צמחו חוקרי הספרות העברית המובילים בארץ. בוגרינו משתלבים במיטב המוסדות המחקריים בארץ ובעולם, ונוכחותם בולטת בהוצאות ספרים, במוסדות תרבות, בתקשורת, בעריכה, בהוראה, בתרגום וכמובן כסופרים וסופרות וכמשוררים ומשוררות.
הצטרפו אלינו ללימודים עם מיטב החוקרים של הספרות העברית שמחקריהם מצויים בחזית המחקר בתחום בארץ ובעולם.
-
תכנית "רביבים"
מתעניינים בתרבות יהודית ישראלית, בתנ"ך וביהדות? מחפשים לימודים עם אופק תעסוקתי?
תוכנית רביבים ייחודית לאוניברסיטה העברית. התוכנית הוקמה מתוך חזון להכשרת מנהיגות חינוכית אשר תתרום לקידום הוראת מקצועות היהדות במערכת החינוך הממלכתית ברחבי הארץ ומבוססת על השקפת עולם יהודית פלורליסטית.
במסגרת הלימודים נשלב בין לימוד אקדמי מעמיק בתחומים המגוונים של מדעי היהדות לבין הכשרה מעשית בהוראה.
תוכנית הלימודים מעניקה לסטודנטים כלים ביקורתיים ומחקריים להתמודדות עצמאית עם מגוון התחומים של מדעי היהדות שילוו אותם כמורים לעתיד.
התוכנית עשירה בתכנים ובפעילויות כדוגמת סיורים, ימי עיון, הרצאות אורחים ועוד.
בוגרי התוכנית יסיימו את לימודיהם בתום 3 שנים עם תואר ראשון (בוגר) ותעודת הוראה במקרא ובלימודי יהדות (התמחות בתרבות יהודית-ישראלית). תלמידים המעוניינים בכך ימשיכו את לימודיהם לתואר שני (מוסמך) במסלול המחקרי או במסלול העיוני.
הקבלה לתוכנית מותנית בראיון אישי.
ניסיון בפעילות חינוכית כגון: הדרכה בתנועות נוער ובמחנות קיץ, תפקידי חינוך והדרכה במסגרת מכינה קדם צבאית, בשנת שירות ובשירות הצבאי/הלאומי ייחשבו ליתרון בעת ההרשמה לתוכנית.
אתר החוגתאריך אחרון להרשמה לשנת תשפ"ה 27.10.2024
-
תלמוד והלכה
הספרות התלמודית היא ספרות מרתקת, מגוונת מאוד בתכניה ובשלל צורותיה הספרותיות. ספרות זו עומדת בתשתיתם של חיי התרבות והמחשבה היהודית ושל אורח החיים היהודי המסורתי, והיא גם מהווה מעיין ספרותי המזין דורות של מחברים ויוצרים. מאז הקמת האוניברסיטה העברית ניצב החוג לתלמוד באוניברסיטה העברית בחזית המחקר התלמודי, והוא נושא הדגל של חקר ספרות חז"ל על כל ענפיה בארץ ובעולם. מחקר זה, שהגיע להישגים חשובים מאוד בעשרות השנים האחרונות וממשיך להתפתח, עוסק בתחומי ידע מגוונים והוא בעל פוטנציאל חדשני רב - הוא מאפשר לנו להתבונן בטקסטים העתיקים מזוויות חדשות, לעמוד על התגלגלותם במהלך הדורות ולגלות בהם תכנים מהותיים שאינם מתגלים בדרך הלימוד המסורתית.
החוג הצמיח חוקרים בכירים המשמשים במשרות חשובות באוניברסיטאות בארץ ובעולם. המחקר המתנהל בחוג הניב מפעלי מחקר ופרסומים חשובים ביותר בתחום הספרות התלמודית. העוצמה הזאת מאפשרת לנו לתת לסטודנטים את ההכשרה הטובה ביותר.
פרטים נוספים