• 141-1419

  • מדעי הרוח

  • הר הצופים

  • מתעניינים בהשפעה של הדת על העולם, ברעיונות הדתיים ובקשר בינם לבין הפרקטיקה האנושית? מחפשים להתמחות ולהעמיק בתחום?

    החוג למדע הדתות הוא חוג ותיק ואיכותי, שנוסד על ידי חוקרים דגולים כגון פרופ' צבי ורבלובסקי ופרופ' דוד פלוסר, כבר בסוף שונת ה-50 של המאה הקודמת. זהו החוג היחיד בארץ המציע תכנית לימודים מלאה ומובנית לתואר ראשון ולתואר שני, והמציע תוכנית עשירה ומגוונת. בלב תוכנית הלימודים ישנה הכרות עם דתות העולם הגדולות, במיוחד הדתות המונותיאיסטיות, דתות אסיה ודתות העולם העתיק, הנלמדות על רקע רעיונות מרכזיים הפעילים בניתוח התופעה הדתית. מדובר בגוף ידע ועיל וחיוני הכולל בתוכו מבט מעמיק את נבכי ההוויה האנושית. 

    במסגרת לימודי הבוגר ניתן לבחור בין שני מסלולי לימוד: מסלול אחד משלב לימוד שפת מקורות, וביניהן שפות מחקר כגון יוונית, לטינית, ערבית, סורית, פרסית, סנסקריט, טיבטית או אינדונזית או שפות מודרניות כגון גרמנית, צרפתית או רוסית. מסלול זה מאפשר להעמיק ולהתמחות בלימוד דת מסוימת ולהמשיך לתואר מחקרי. המסלול השני אינו מחייב שפת מקורות, ומאפשר בחירה נרחבת יותר בנושאים הקשורים למבנה, פרקטיקה ולהיסטוריה של הדתות השונות. 

    שיטת הלימודים מתמקדת בהכרת הדתות, הספרויות והשפות כביטוי של מערכת תרבותיתאומנותית, הגותית-פילוסופית, וחברתית מורכבת. ניתן דגש למבט השוואתי של מסורות דתיות שונות – כיצד למשל ממשיגות הדתות השונות את המוות ואת מה שקורה לאחריו? מהם אופיים ומעמדם של כתבי הקודש בדתות השונות, וכיצד נוצרו והתפתחו? ההיבט התאורטי זוכה גם הוא להתייחסות משמעותית הכוללת גישות מתחום הסוציולוגיה, פנומנולוגיה, אנתרופולוגיה ופסיכולוגיה של הדת

    אתר החוג

     

  • החוג למדע הדתות הוא אחד החוגים הוותיקים באוניברסיטה, ויחד עם זאת הוא מציע קורסים חדשניים ומגוונים ע"י סגל צעיר ודינמי.מדע הדתות מאגד בתוכו תחומי ידע רבים הפותחים פתח לפרשנות ולשיח דתי-תרבותי חשוב ורלוונטי לכולנו. הדת קשורה בהגות ובפילוסופיה, בסוציולוגיה ובאנתרופולוגיה, בהיסטוריה ובאמנויות, בפסיכולוגיה ובמשפטים. מיטב הספרות, דברי ההגות, השירה והאמנות לאורך ההיסטוריה האנושית נוצרו בהקשר הדתי-חברתי. חקר הדתות רלוונטי גם לעולם העכשווי, ואם עד לא מזמן היה מי שסבר שהדת היא נחלת העולם העתיק וש"אלוהים מת", ההיסטוריה כבר תיקנה אותו על מהרה. למרות המדע והמודרנה, אנשים רבים ותרבויות שונות עדיין מגדירים את עצמם ביחס למערכת הדתית בה צמחו. דתות מגדירות את ערכי האדם, את גבולות העולם, את הטוב ואת הרע, את "אנחנו" ו"הם" ועוד. הדרך לגרום למיליוני אנשים ואף למאות מיליונים לפעול יחד למען מטרה אחת היא לדבר בשם הדת ומכאן חשיבות הבנת השיח הדתי בתקופות ובהקשרים היסטוריים שונים.

     

    הצטרפו אלינו לחוויית למידה- מרתקת, משמעותית ומאתגרת!

  • מוצעות מלגות לסטודנטים מצטיינים ואף מתקיימות משלחות לחו"ל מטעם החוג.  תלמידי החוג מופיעים מדי שנה ברשימות המצטיינים של ה פקולטה (מצטייני דיקן, רקטור ונשיא). לתלמידי בוגר ומוסמך מצטיינים ניתנת הזדמנות ללמוד סמסטר אחד בחו"ל.  כמו כן, החוג מקיים הרצאות וכנסים בינלאומיים בהשתתפות טובי החוקרים בארץ ובעולם. במסגרת החוג מתקיימים גם שיעורים המתבססים על סיורים.

     

     פטור משכר לימוד למועמדים שהשתתפו או זכו בהיותם תלמידי תיכון באולימפיאדות בינלאומיות בתחומים מדעיים ופטור משכר לימוד למשתתפי או זוכי חידון התנ"ך העולמי לפרטים נוספים לחצו כאן

     

  • ראש החוג: פרופ' אביתר שולמן eviatar.shulman@mail.huji.ac.il
    יועץ לבוגר: ד"ר כרמה בן-יוחנן  karma.ben@mail.huji.ac.il
    מזכירות החוג:  גב' שרה פרנסה, טלפון: 02-5883965, sarap@savion.huji.ac.il
    שעות קבלת קהל:  ימי א' 14:30-11:30,  ימים ב'-ה' בשעות 13:00-10:00, חדר 44404

  • בחוג למדע הדתות קיים מסלול לימודים אחד לבחירה:
    141-1419- מדע הדתות דו-חוגי

    תכנית הלימודים נותנת ביטוי למימד ההשוואתי בין הדתות ומאפשרת לסטודנטים חופש בחירה נרחב.

    סוגי הקורסים: הלימודים בחוג מתחילים במבואות לדתות העולם הגדולות, יחד עם בחירה של קורסי מבוא למספר דתות ספציפיות. לצד המבואות, התכנית מציעה קורסים המציגים את הגישות המחקריות העכשוויות לחקר הדתות וקורס סיורים בירושלים, מבחר נרחב של קורסי בחירה העוסקים בדתות ספציפיות או בנושאים פאן-דתיים (כגון ריטואל וחברה, הגות ופילוסופיה, תפיסת האדם ועוד). כמו כן, תלמידים מחוייסים בקורסי סמינר ובסמינר חתך, הבוחן נושא מסוים על-פני מספר דתות.

    אפשרות לבחירת דגשים: לקראת שנה ב', הסטודנטים יוכלו לבחור בלימודי שפה, ואיתה בצבר קורסים הממוקד בדת הקשורה באותה השפה. לדוגמא, לימודי יוונית או לטינית ילוו על-ידי צבר קורסים העוסק בנצרות, מרמת המבוא ועד הסמינר, או לימודי סנסקריט ילוו על-ידי קורסים בבודהיזם ובדתות הודו.

    סטודנטים שיבחרו ללמוד שפה ולהתמקד בדת ספציפית ישלימו מכסת לימודים של 64 נ"ז במקום כזו של 60 נ"ז במסלול ההשוואתי הרגיל. הקורסים הניתנים בהדגש יהיו פתוחים גם לתלמידים אחרים בחוג. במסגרת הלימודים ניתן, ואף נדרש, ללמוד גם מספר קורסים העוסקים בדת ונלמדים בחוגים אחרים.

     

  • 60 נ"ז (כולל קורסי " אבני פינה ") או 64 נ"ז (כולל קורסי " אבני פינה ") במסלול עם לימוד שפה.

  •  מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים

     

  • פרופ' ברוריה ביטון-אשקלוני - היסטוריונית של הנצרות המזרחית בשלהי העת העתיקה, חוקרת ומפרשת את האיזון העדין שבין המשכיות ושינוי בהתנהגות ומחשבה הדתית, ואת השפעתם על התפתחות התרבות הדתית הממסדית והאישית.

    ד"ר יונתן מוס - חוקר ומלמד על שלוש הדתות "האברהמיות", בדגש על הנצרות והיהדות בעת העתיקה ובראשית ימי-הביניים. מנהל ומנחה את הפורום ללימודי נצרות - מלגה ייחודית לתלמידי מוסמך ודוקטורט.

    פרופ' רונית ריצ׳י - עוסקת בתרבות - ומעל לכל בשפות וספרות - של קהילות מוסלמיות בדרום ודרום-מזרח אסיה, כולל בג׳אווה, אינדונזיה; העולם המלאי (חלקים מאינדונזיה ומלזיה, סינגפור); וסרי לנקה.

    ד"ר נפתלי משל - תחומי עניין: המקרא בהקשריו התרבותיים במזרח הקדום; טומאה וטהרה; "מדע הקרבן" בהודו הקלאסית וחקר הקרבן בישראל הקדומה; דו-משמעות מכוונת בספרות החכמה ובנבואה.

    פרופ' אביתר שולמן - חוקר בודהיזם ודתות ופילוסופיה בהודו. מחקריו מתמקדים בהיבטים פילוסופיים של הבודהיזם, בתהליכי ההיווצרות של הקאנון הבודהיסטי, ובמפגש בין הגות הודית ובודהיסטית לשאלות עדכניות במדע בחקר התודעה.  

    דר' כרמה בן-יוחנן - מומחית לנצרות בעידן המודרני וליחסי יהודים נוצרים. עוסקת בחילון וביחסי דת ופוליטיקה.

    דר' האלניס קולוסקה - חוקרת תרבות ויזואלית באסלאם והיבטים חיים של הדת המוסלמית. מחקריה מתמקדים בקוראן תוך שימת דגש על תרבות הראייה אותם מבקש לקדם הטקסט.

    ד״ר רחלי שלומי-חן - חוקרת את תהליכי הכניסה של הדת האוזירית למצרים העתיקה ואת תהליכי ההתבססות שלה. כמו כן עוסקת בשיח התרבותי-דתי בין הטקסט המקראי על אודות יציאת מצרים לבין מצרים העתיקה.

     

  • החוג מעניק מלגות מקרן סטרנברג לתלמידי תואר שני מצטיינים בחוג, וכן מלגות מקרן לם. קיימות גם מלגות ייעודיות לתארים מתקדמים לתלמידים המתמחים בבודהיזם, מטעם קרן קיינטסה וקרן גלוריסאן. החוג מקיים מגוון פעילויות כדוגמת כנסים בינלאומיים, סיורים, מפגשים והרצאות ומארגן מפגשי משלחות סטודנטים ויציאות משלחות סטודנטים לחו"ל. החוג פועל באווירה נעימה ותוססת, עם ועד חוגי פעיל המייצר גם מפגשים בין הסטודנטים ובינם לבין המרצים, והמציע ליווי לתלמידים בתחילת דרכם בחוג.

  • ציון 85/רמה ׳בסיסי׳

  • ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית

  • ציון פסיכומטרי רב תחומי , ציון פסיכומטרי בדגש כמותי , ציון פסיכומטרי בדגש מילולי

  • 50%/50%, 70%/30%

  • 50%/50% (רלוונטי עבור כל מסלולי המכינה)

  • 50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)

  • קיימת

  • ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה

  • ערוץ קבלה רלוונטי

לבדיקת סיכויי קבלה, תנאי קבלה לשנה א
  • נדרש

  • לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית

  • 32 נ״ז לכל הפחות

  • התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג

  • קיים

  • 1. נדרשת עמידה בתנאי המעבר לשנה ב' במוסד בו למדו.

    2. נדרש ציון ממוצע 75 ומעלה בחוג בו הם מבקשים להמשיך לימודיהם.

    יתקבלו המועמדים המתאימים ביותר לאחר דיון בוועדת הקבלה של החוג ובאישור ועדת ההוראה של ה פקולטה . ועדת הקבלה תקבע את תכנית הלימודים הסופית לתואר של אלה שיתקבלו, שעשוייה לכלול השלמת לימודים לפי הצורך. הדיון בבקשות נערך בדרך כלל סמוך לפתיחת שנת הלימודים.

    לתשומת לב:

    • בעלי לימודים אקדמיים שאינם עומדים בדרישות הנ"ל יוכלו להתקבל ללימודי שנה א' אם יעמדו בתנאי הקבלה. לימודיהם הקודמים ייזקפו לזכותם על פי המלצת יועצי החוגים, ובאישור ועדת הוראה.
    • תואר בוגר האוניברסיטה העברית יינתן רק לסטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית תכנית מלאה של שנה ג' לפחות בכל חוג בהיקף של שליש לפחות מלימודי התואר. לימודים אלה יכללו את כל הסמינריונים שהסטודנטים חייבים בהם.

  • לימודים בחוג למדע הדתות מכשירים את הלומדים לעשייה במגוון רחב של הקשרים מקצועיים - כפי שניתן לראות מסיפורי הבוגרים של החוג - הן בכלכלה או בתפקידים ממשלתיים, והן במקצועות חופשיים רבים ושונים. מכיוון שהדת נמצאת בצומת חשובה כל-כך של החיים האנושיים, משרות רבות ומגוונות בשוק העבודה נתרמות מהלימודים בחוג. באופן ספציפי יותר, הלימודים בחוג מתאימים לעבודה במגוון מוסדות תרבות, כעבודה בתור מורי-דרך ובתחומי ההוראה, המדיניות הציבורית, והתקשורת, וכמובן שזהו מסלול מעולה עבור קריירה אקדמית.

    לאורך השנים, בוגרים רבים של החוג המשיכו בלימודים אקדמיים במיטב המוסדות בארץ ובעולם.