-
ביוטכנולוגיה
מסלולי הרשמה:
790-8940 ביוטכנולוגיה, פקולטה חקלאות, מחקרי
890-8940 ביוטכנולוגיה פקולטה למדעי הטבע, מחקרי
890-8941 ביוטכנולוגיה מסלול בשפה באנגלית, פקולטה למדעי הטבע, מחקרי
886-8940 ביוטכנולוגיה, פקולטה רפואת שיניים, מחקרי
886-8941 ביוטכנולוגיה, מסלול בשפה האנגלית, פקולטה רפואת שיניים, מחקרי
887-8940 ביוטכנולוגיה, ביה"ס לרפואה, מחקרי
887-8941 ביוטכנולוגיה, מסלול בשפה האנגלית, ביה"ס לרפואה, מחקרי
מידע כללי:
ביוטכנולוגיה היא הפעילות המדעית האינטגרטיבית של מיקרוביולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה מולקולרית והנדסה ביוכימית, המכוונת ליישום טכנולוגי (תעשייתי) של הפוטנציאל הביולוגי הטמון במיקרואורגניזמים ותאים צמחיים ואנימליים ובמרכיביהם, כולל ייצור תרופות בשיטות אלו.תכנית הלימודים מיועדת להכשיר סטודנטים ברמה גבוהה, הן לקראת אפשרות של ניהול וביצוע מחקר ופיתוח עצמאיים בתחומי הביוטכנולוגיה והן לקראת אפשרות של השתלבות בתעשיית ההי-טק העוסקת בפיתוח מוצרים ביולוגיים מתקדמים (כולל תרופות) .
תלמידי החוג יעסקו במחקרים בעלי אופי יישומי, האמורים להגביר את הזיקה בין האוניברסיטה והתעשייה וזאת בהנחייתם של חוקרים מחזית המחקר הביוטכנולוגי.
מטרת התכנית הינה להעניק למסיימים רקע רחב ומעודכן בנושאים העיקריים של הביוטכנולוגיה, עם מומחיות מסוימת בשטח ספציפי של הביוטכנולוגיה, ולספק בידם את הכלים הבסיסיים על מנת להיקלט בתעשייה הביוטכנולוגית או להמשיך בלימודי המשך באקדמיה. במהלך התכנית יוכשרו המשתתפים לעסוק במחקר ובהכרת ניהול המחקר התעשייתי-יישומי. תהיה למסיימים הכשרה מצומצמת במנהל, אך תהיה להם לשון משותפת עם אנשי הנדסה ומנהל בתעשייה.
המחקר הביוטכנולוגי באוניברסיטה העברית מתבצע על-ידי מיטב החוקרים ונמצא בחזית המחקר המדעי.
תלמידי החוג רשאים לבחור מנחה מבין כלל חוקרי האוניברסיטה בארבע הפקולטות הניסוייות: טבע, חקלאות, רפואה, רפואת שיניים.
אתר החוג (יש לפתוח בדפדפן שאינו אקספלורר).
מבנה התכנית:
החוג לביוטכנולוגיה הוא חוג מוסמך אינטרדיסציפלינרי ובין-פקולטאי ומשותף לשלוש הפקולטות הניסוייות: הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה והפקולטה לרפואה (כולל רוקחות ורפואת שיניים). את המנחה לעבודת המחקר ניתן לבחור מבין כל אנשי הסגל באחת מפקולטות אלה, העוסקים בחזית המחקר הביוטכנולוגי.
ניתן למצוא מנחה בקישור
סטודנטים מצטיינים יוכלו להמשיך במסלול ישיר לדוקטורט.
מלגות:
תלמידי החוג יהיו זכאים למלגות ופרסים עפ"י הקריטריונים המקובלים בפקולטה בה הינם מבצעים את עבודת המחקר. ישנן מספר מלגות של החוג לביוטכנולוגיה לחלק מתלמידי המוסמך.
תנאי קבלה:
- רשאים להגיש מועמדות לחוג מועמדים עם תואר בוגר בציון 85 לפחות בתחומים ביולוגיים, מדעים מדויקים או בהנדסה.
- תלמידים בעלי ציון 80-85 בתואר הבוגר יידרשו לקיים ראיון עם ראש החוג לפני החלטה על קבלה.
- תיתכן דרישה ללימודי השלמה בסיסיים, במידה והינם חסרים למועמדים (ניתן לעיתים ללמוד אותם במהלך לימודי התואר המוסמך).
- הקבלה ללימודים מותנית במציאת מנחה מבין חברי הסגל האקדמי באוניברסיטה העברית העוסקים בתחום הביוטכנולוגיה, וחברים באחת מהפקולטות הניסוייות
- (מדעי הטבע והנדסה, חקלאות, רפואה ורוקחות, רפואת שיניים).
- מועמדים ללא רקע בביולוגיה, המעוניינים להתקבל ללימודי השלמה, יתבקשו לעבור ועדת קבלה כחלק מתהליך ההרשמה.
מועדי הרשמה לשנת תשפ"ו:
ההרשמה תחל בתאריך 02.02.2025 ותסתיים ב-30.9.2025
תלמיד שהגיש מועמדותו ללימודי מוסמך בביוטכנולוגיה, מתבקש לפנות למזכירות החוג על-מנת לבדוק את התנאים לקבלת משרה או מלגה.
פרטי קשר:
ראש החוג: פרופ' אורן אוסטרזצר–בירן, טלפון - 026586455 , oren.ostersetzer@mail.huji.ac.il
מזכירת החוג: גב' מרגלית פינגרהוט, טלפון - 02-6586006 , margalitf@savion.huji.ac.il
פרטים נוספים -
ביוכימיה מבנית ומולקולרית
מידע כללי:
תחומי המחקר בחוג משלבים דיסציפלינות ביוכימיות ומולקולריות חדשניות, תוך שימוש במערכות מודל של תאי-שמר, תאים אנימליים, אורגניזם שלם וחיות טרנסגניות.
בעלי תארים בתחומים אלו יוכלו להמשיך ולעסוק במחקר במוסדות מדעיים, להשתלב בתעשייה הביוטכנולוגית המתפתחת בארץ, להשתלב במעבדות מחקר הצמודות למחלקות קליניות בבתי-חולים או לפנות להוראת המדעים בבתי הספר התיכוניים.
מועדי ההרשמה לשנת תשפ"ו:
ההרשמה תחל ב-02.02.2025 ותסתיים ב-31.08.2025
סטודנט שהגיש מועמדותו ללימודי מוסמך, מתבקש לפנות לחוג אליו נרשם ולבדוק את התנאים לקבלת משרה או מלגה.
מבנה התכנית:
נושאי המחקר בחוג הם מגוונים ביותר, חלקם ברמת התא הבודד וחלקם עוסקים באורגניזם השלם. מאפיין מרכזי של נושאי המחקר הוא שהם מכוונים בכדי לענות על שאלות מרכזיות בביולוגיה תוך כדי מתן דגש על תהליכים שפגיעה בהם גורמת להיווצרות מחלות מסוגים שונים, כגון סרטן, מחלת המלריה, מחלות נגיפיות, מחלות המופיעות לעת זקנה, כגון אלצהיימר ופרקינסון, אוטם שריר הלב, אנמיה ועוד.
כיוון מחקרי נוסף עליו ישנו דגש הוא ביולוגיה מבנית העוסקת בקשר שבין מבנה החלבון ותיפקודו תוך כדי שימוש בכלי פיענוח מבנה מתקדמים ובביואינפורמטיקה.
בחוג נחקרים גם תהליכים תוך-תאיים של העברת אותות ומעבר חומרים דרך ממברנות כמו גם תהליכי יצירה ופירוק של חלבונים ומנגנונים לשמירה על מבנה החלבון.
תנאי קבלה:
תנאי קבלה ייחודיים של הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע
- ללימודים לקראת התואר מוסמך במכון למדעי החיים, יוכלו להתקבל בעלי תואר בוגר של האוניברסיטה העברית בציון 85 לפחות אשר למדו ביולוגיה בהיקף מלא (מסלול 4010). גם סטודנטים אשר למדו ביולוגיה בהיקף מצומצם (מסלול 4011), או בעלי תואר בוגר בחוג אחר, או בעלי תואר דומה ממוסדות השכלה גבוהה אחרים בארץ או בחו"ל, יוכלו להתקבל ללימודים, אך במידת הצורך יוטלו עליהם לימודי השלמה.
- הקבלה ללימודים מותנית במציאת מנחה מבין מורי החוג.
- נדרש בנוסף פטור באנגלית ברמה אוניברסיטאית.
פרטי קשר:
ראש החוג: ד"ר ניר קליסמן, טל: 02-6584487 NirKa@mail.huji.ac.il
מזכירות: גב' סיון אמיגה, טל: 02-6585445 sivanam@savion.huji.ac.il
-
ביולוגיה תאית והתפתחותית בהתמחות בביו-הנדסה
מידע כללי:
מסגרת החוג אנו עוסקים במגוון רמות ארגון ובקרה ביולוגיות, החל מן המולקולה, הגרעין, התא, האיבר והמערכת ועד לרמת היצור השלם. אנו חוקרים כיצד מנגנונים מולקולריים ותאיים משרתים פונקציות עילאיות, כגון התפתחות ופיסיולוגיה של רקמות ומערכות מתפקדות, חישה והתנהגות. כמו כן, אנו עוסקים בפענוח מנגנונים המעורבים במחלות כגון סרטן, כאב כרוני, פרקינסון ואלצהיימר, מטבוליזם של ליפידים, וזיהומים של מערכת העכול. בנוסף, חלק ממחקרינו עוסקים בנושאים יישומיים, כגון פיתוח תרופות אלחוש והרדמה, גורמי התמיינות, חומרים ביולוגים חדשנים (כסיבי עכביש), איברים מלאכותיים, טיפולי הפרייה, וטיפול במחלות מטאבוליות (כסוכרת, השמנה, צהבת נגיפית וטרשת עורקים.
החל מתשפ"ג מתקבלים ללימודים בחוג זה רק תלמידים בהתמחות בביוהנדסה. תלמידים אחרים מוזמנים להגיש מועמדות לחוגים רלוונטיים אחרים במדעי החיים הקרובים לתחום העניין, ובכלל זה החוגים לגנטיקה וביוכימיה וביולוגיה מבנית
התמחות בביו-הנדסה
במסגרת התואר, ילמדו התלמידים 12 נ"ז במסגרת התמחות בביו הנדסה. מטרת התוכנית לביו-הנדסה היא להכשיר תלמידים ליישום ידע הנדסי ומדעי לפתרון בעיות בתחומי הביולוגיה והרפואה. התוכנית תקנה לתלמיד כלים תיאורטיים וכלים ניסויים בתחומים בסיסיים בביו-הנדסה כדוגמה: אנליזה הנדסית של מערכות ביולוגיות ורפואיות, פיתוח ופתרון מודלים מתמטיים בביולוגיה ורפואה, פיתוח מכשור רפואי, פיתוח חיישנים ביולוגיים, דימות רפואי, הנדסת רקמות, ביו-חומרים, ביו-מכניקה, ביו-אלקטרוניקה, מעבר חום מסה ותרמודינמיקה. בוגרים של התכנית הזו צפויים להיות בעלי ערך גבוה כמהנדסי פיתוח וייצור ומובילי פרויקטים בתעשיית הביוטק המתפתחת בקצב מרשים בישראל. התחום כולל גם את תעשיית המכשור הרפואי, הפודטק, ועוד. בוגרי התכנית צפויים להמשיך לתואר שלישי בביו-הנדסה.
מועדי ההרשמה לשנת תשפ"ו:
ההרשמה תחל ב-02.02.2025 ותסתיים ב-31.08.2025
תנאי קבלה:
תנאי קבלה ייחודיים של ה פקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע
- תנאי הקבלה הם ציון גמר 85 לפחות בתואר בוגר.
- הסטודנטים נבחרים על סמך מיון מוקדם וראיון אישי, באישור ועדת הקבלה של התכנית ובאישורו של ראש החוג. חתך הקבלה הנוכחי של התוכנית הוא 91. הרישום לתכנית מוגבל לעשרה תלמידים בשנה.
- נדרש בנוסף פטור באנגלית ברמה אוניברסיטאית.
מסלול ישיר לדוקטורט בביו הנדסה:
החוג מאפשר לתלמידיו המצטיינים לעבור למסלול הישיר לתואר דוקטור.המעבר למסלול הישיר מיועד לתלמידים שסיימו את חובותיהם בתואר מוסמך בממוצע של 85 לפחות ובתוך שנתיים (ארבעה סמסטרים) מתחילת לימודיהם. המעבר מותנה בהמלצת המנחה/ים וראש החוג ובהצלחה בבחינת הסינון.
פרטי קשר:
ראש התכנית: פרופ' אמנון בוקסבוים, טלפון: 02-6584194 amnon.buxboim@mail.huji.ac.il
רכזת התכנית: גב' לירון יונה, טלפון: 02-5886315 lironyo@savion.huji.ac.il
רכזת לימודי מוסמך של הפקולטה: גב' שולי כהן, טלפון: 02-6586722 shulic@savion.huji.ac.il