• 569

  • מתמטיקה ומדעי הטבע

  • אדמונד י' ספרא בגבעת רם

  •  

    אוהבים פיסיקה? אוהבים כימיה? הצטרפו אלינו! 

    אל תכנית הלימודים היחידה בארץ המשלבת פיסיקה וכימיה כמסלול מובנה משנת 2005. 

    בשונה מתוכניות דו-חוגיות דומות, התוכנית מאופיינת בהסרה חלקית של המחיצות המסורתיות בין תחומי לימוד שונים ומאפשרת השלמת לימודי הבוגר ורכישת הבסיס הנחוץ בפיזיקה, מתמטיקה וכימיה בשלש שנים. בוגרי התוכנית משתלבים בהצלחה רבה בלימודים לתארים מתקדמים בכימיה, בפיזיקה, ובפיזיקה-יישומית ומפתחים קריירה באקדמיה ו\או בתעשיות המתקדמות.

    אתר החוג

     

  • בעולם שבו בינה מלאכותית כמו ChatGPT משנה את התפקיד של האדם ביצירה של ידע וטכנולוגיה, השכלה רחבה במדעים תהיה יתרון הולך וגובר. גם היום, כוח-אדם מעולה המסוגל להתמודד עם אתגרים מקצועיים המשתנים במהירות הוא המשאב החיוני ביותר לתעשיות המתקדמות. המובילים המקצועיים של תעשיות העתיד, ובפרט בתחומי הננו-מדע והננו-טכנולוגיה המתפתחים בקצב הולך וגובר, הם מדענים בעלי הכשרה בסיסית רחבה במדעים המדויקים, שמטבע הכשרתם מתאימים להתמודד עם התפתחויות ושינויים במהלך הקריירה.

    עד לעת האחרונה רוב המדענים בתעשייה ובאקדמיה היו בוגרי אוניברסיטאות שלמדו במגמות "מסורתיות" (כמו פיסיקה או כימיה), או מהנדסים במקצועות השונים. כדי להתמודד טוב יותר הן עם הצרכים החדשים של התעשייה והן עם העלייה המשמעותית בהיקף המחקר הרב-תחומי, האוניברסיטה העברית מציעה מסלול הכשרה ייחודי: תכנית משולבת פיסיקה-כימיה. במקום לצמצם את הכשרת הבוגרים לתת-תחום אופנתי כזה או אחר, תכנית זו מכשירה בוגרים ובוגרות בעלי השכלה רחבה שיכולים לתרום למחקר ופיתוח גם בכימיה, גם בפיזיקה וגם בתפר שביניהן. 

    בשונה מתוכניות דו-חוגיות רגילות ברמת הבוגר, התוכנית מאופיינת בהסרה חלקית של המחיצות המסורתיות בין תחומי לימוד שונים ומאפשרת השלמת לימודי הבוגר בשלש שנים. ההכשרה היסודית בתוכנית מתאימה למתעתדים לבחור בכיוון של מדע בסיסי או מדע יישומי כאחד. התכנית מקנה בסיס מוצק להמשך לימודים ל תואר מוסמך בחוגים לפיסיקה, כימיה, פיסיקה יישומית או מוסמך בהתמחות ננו-מדע וננו-טכנולוגיה. כאשר תלמידי התוכנית לומדים את כל קורסי-היסוד הנלמדים ב תואר בוגר בפיסיקה ובכימיה גם יחד, כולל בסיס מתמטי חזק. בנוסף להכשרות הבסיסיות, הסטודנטים נחשפים לחזית המחקר הרב-תחומי באוניברסיטה העברית וב סמסטר הרביעי סטודנטים יכולים לבחור בין שני סטים של קורסים המדגישים יותר כימיה או יותר פיסיקה. 

    החל משנת 2024, סטודנטים נבחרים מהתוכנית יוזמנו לבחור בשנים ב' וג' להשתתף בקורסיי מחקר, במסגרתם יוכלו להתנסות במחקר רב-תחומי באחת הקבוצות במכוני המחקר של ה פקולטה למדעים מדויקים. קורסי מחקר אלו ניתנים בנוסף למסלול הרגיל והמשתתפים בהם יזכו במלגה.

    • מלגות למתקבלים – סטודנטים המתקבלים לתכנית מקבלים מלגה בגובה מחצית שכר הלימוד עבור השנה הראשונה (כאשר נתוני הקבלה מתאימים – ציון משוקלל המשלב פסיכומטרי ובגרות) .
    • סטודנטים נבחרים מקבלים מלגות גם בשנה ב' ו-ג' במסגרת השתת]ות בקורסי מחקר רב תחומי. 
    • פעילויות נוספות – התכנית מעודדת גיבוש ו"נטוורקינג" במסגרת מפגשים סמסטר יאליים של הסטודנטים עם בוגרי התכנית מהאקדמיה והתעשייה.  

     ♦האוניברסיטה מעניקה פרסי הצטיינות לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים. לפרטים נוספים 

     

     מלגות מקרן סלים ורחל בנין

    המלגה מיועדת למתקבלים לאוניברסיטה העברית לשנה ראשונה, ל תואר בוגר בתחומי המדע, הטכנולוגיה והמדעים ביו רפואיים. המלגה מיועדת למועמדים המגיעים מרקע סוציואקונומי מאתגר ועל סמך הישגים בלימודים. עדיפות תינתן לסטודנטים מהפריפריה הכלכלית-חברתית, שהם דור ראשון לאקדמיה ולנשים. המלגה תוענק למשך השנתיים הראשונות לתואר ותכסה באופן חלקי את עלויות הלימודים והמחיה. בנוסף לסיוע הכלכלי יזכו מלגאי קרן בנין להשתייך לקבוצת תמיכה שתנוהל על ידי רכז בדיקנט הסטודנטים. הקבוצה תסייע למלגאי קרן בנין במכלול האתגרים הלימודיים שלהם. המלגות במימון הקרן ע"ש רחל וסלים בנין ובניהול של  UJA Federation of New York. 

    ההגשה למלגה מתבצעת באמצעות בקשה למלגות סיוע מטעם האוניברסיטה. קישור לטופס נמצא במידע האישי. מתוך אוכלוסיית הסטודנטים שהגישו בקשה למלגות סיוע תינתן תשובה רק לתלמידים שיהיו זכאים למלגה. כלל התלמידים יטופלו במסגרת יחידת הסיוע.
    לפרטים נוספים נוספים על המלגה לחצו כאן

     

  • ראש החוג: פרופ' דניאל סטראסר - strasser@mail.huji.ac.il

    מזכירות התכנית: גב' לירון יונה - טל': 02-6586315 lironyo@savion.huji.ac.il

  • את שנת הלימודים הראשונה נקדיש ללימוד קורסי מבוא. הסטודנטים בתכנית ילמדו את כל קורסי היסוד הנלמדים ב תואר בוגר בפיסיקה וכימיה וקורסי יסוד במתמטיקה. לקראת סוף שנת הלימודים השנייה יבחר כל סטודנט בתחום התמחות עיקרי למיקוד - כימיה או פיסיקה. לאחר מכן (ובעידוד והמלצה של ראש התכנית) ימשיכו הבוגרים לתואר נוסף בפיסיקה או בכימיה. הלימודים כוללים לימודים עיוניים מהחוגים לכימיה ופיסיקה והתנסות במעבדות שחלקן ייחודיות לתכנית המשולבת.
     

  • 147

  • • ניתן לשלב את התכנית במסגרת דו חוגי ת עם אמירים - תכנית מצטיינים - מדעי הטבע בלבד

     

  • מצטיינים? יש לנו תכנית עבורכם!

    תכנית "אתגר" – התכנית מאפשרת הכרות בלתי אמצעית של הסטודנטים המצטיינים בחוג עם המחקר הנעשה במכון לכימיה. התכנית מיועדת לסטודנטים המעוניינים בהרחבה ובהעמקה של לימודיהם. תכנית "אתגר" משלבת לימודים ייחודיים בקבוצות קטנות, בצד לימודים משותפים עם יתר תלמידי החוג, והיא מעודדת ומטפחת את הלימוד העצמאי ואת יכולות החקר של הסטודנט. בנוסף, התכנית מאפשרת השתלבות באחת ממעבדות המחקר במכון לכימיה, הכוללת עבודת מחקר עצמאית תחת הנחייתו של החוקר המנהל את המעבדה. עבודת המחקר יכולה להוות בסיס ל לימודי מוסמך ואולי אף להמשך לימודים במסלול ישיר לדוקטורט. להרחבה

    ניתן לפנות לראש התכנית: פרופ' דני פורת danny.porath@mail.huji.ac.il

    או לממלאת מקום המרכזת האדמיניסטרטיבית: גב' ענת יוסוב: anat.iosub@mail.huji.ac.il

     

לבדיקת סיכויי קבלה, תנאי קבלה לשנה א
  • נדרש

    ה פקולטה תקבל גם מועמדים עם רמת מתקדמים ב' ותאפשר להם להשלים את הפטור במהלך ה סמסטר הראשון של שנה ב'

  • לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית

  • 45 נ״ז לכל הפחות

  • התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג

  • נדרשת עמידה בדרישות המעבר משנה א' לשנה ב' במוסד שבו למדו.

    הדיון בבקשות של מועמדים ממוסדות להשכלה גבוהה, הנרשמים לשנה ב' ומעלה ל תואר בוגר , ייערך סמוך לתחילת שנת הלימודים. קבלתם תידון לפי גיליון ציונים שיגישו למזכירות לענייני הוראה של ה פקולטה מספר המקומות לשנה ב' מוגבל, ולפיכך המעבר ייעשה על סמך ממוצע ציונים משוקלל של קורסי החובה של שנה א', וציון מינימלי 75 בכל קורס.

     

  • התכנית המשולבת היא תכנית חלוצית להכשרת מדענים/ות בדרך שונה מהמקובל.

    לימודי הבוגר נמשכים שלש שנים, כאשר ב סמסטר הרביעי מחליט/ה כל תלמיד/ה על הדגש בתכנית הלימוד: כימיה או פיסיקה. תלמידי/ות התוכנית לומדים/ות את כל קורסי היסוד הנלמדים ב תואר בוגר בפיסיקה ובכימיה גם יחד, והכשרתם/ן כוללת מרכיב חזק במתמטיקה.

    השכלה טובה ומעמיקה בתחום המדעים והטכנולוגיה יכולה להבטיח השתלבות מהירה בתעשייה, קידום מקצועי מהיר ועיסוק בחזית המחקר והפיתוח בעולם ההיי-טק.