ארכאולוגיה והמזרח הקרוב הקדום

• מדעי הרוח

• הר הצופים

• מתעניינים בארכאולוגיה? מחפשים חוויה לימודית מרתקת?

במסגרת הלימודים נשלב בין לימודי הארכאולוגיה ללימודי המזרח הקרוב והקדום בתכנית לימודים עשירה ומגוונת המשלבת תכנית לימודים עיוניים יחד עם חווית שטח ייחודית.

הלימודים מתקיימים במכון לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית אשר הוקם בשנת 1934.

בלימודי הארכאולוגיה ניחשף לעולם המחקר הארכאולוגי ולימוד מושגיו הבסיסיים, נרחיב בלימוד תרבויות העולם העתיק ונעסוק לעומק בתרבויות הקדומות בארץ.

בלימודי המזרח הקרוב והקדום נעסוק בלימוד מעמיק של תרבויות ולשונות המזרח והקרוב.

קצת לעומק:

תכנית הלימודים משלבת לימודים משני תחומים: החוג לארכאולוגיה וללימודי המזרח הקרוב והקדום.

לימודי הארכאולוגיה מציעים התמחות ב-שלושה מדורים: ארכאולוגיה פרה-היסטורית, ארכאולוגיה מקראית וארכאולוגיה קלאסית-ביזאנטית שבמסגרתה ניתן להעמיק בארכאולוגיה מוסלמית.

לימודי המזרח הקרוב והקדום מציעים גם כן התמחות ב- 2 נושאים:

לימוד בהדגש אגיפטולוגי – לימודי התרבות המצרית ותולדותיה מסוף האלף הרביעי לפנה"ס ועד לתקופה הנוצרית

אשורולוגיה – לימודי התרבות וההיסטוריה של עמי הסהר הפורה, למן ראשית הערים השומריות ועד סוף האלף הראשון לפני הספירה.

אתר החוג

• "את העתיד צריך ללמוד מהעבר" תכנית משולבת זו שואבת ידע מן העבר, מפנה מבט לעתיד ותורמת להבנה עמוקה יותר של העולם ועתידו. הארכאולוגיה מציעה הצצה לעולם של תרבויות העבר והארכאולוגיה בישראל היא מרתקת במיוחד. ישראל מהווה מוקד ארכאולוגי כלל עולמי וממצאים ארכאולוגיים שמקורם בישראל שופכים אור על תקופות רבות ומגוונות ועל מקומות קדושים וחושפים עדויות רבות לכך שישראל היוותה מוקד מרכזי לאורך ההיסטוריה האנושית.

הצטרפו אלינו! הדרישה למומחים בתחום הארכאולוגיה, בוגרי האקדמיה הישראלית, עולה מדי שנה.

בסיום התואר הראשון הסטודנטים יקבלו תעודת חופר, המאפשרת ביצוע סקרים וחפירות ארכיאולוגיות.

• הבניין בו מתקיימים הלימודים, המכון לארכאולוגיה, הוא עצמו אתר היסטורי מהראשונים שנבנו על הר-הצופים לפני למעלה מ-70 שנה.

הבניין "בית הנכות לעתיקות היהודים" הוקם כמוזיאון אוניברסיטאי לארכאולוגיה ועד היום שמורים בו אוספי המכון המשמשים ללימודים בקורסים השונים. חלקם מוצגים בתערוכה פתוחה לקהל במכון ובתערוכות בינלאומיות המוצגות במוזיאונים בעולם.

חפירות רבות מהחפירות המשמעותיות בארץ נערכו ונערכות ע"י המכון לארכאולוגיה. בין האתרים המוכרים יותר נחפרו: אכזיב; בית שאן המקראית והקלאסית; בית שערים; גשר בנות יעקב; דור; דיר אל בלח; הרודיון; חמת גדר; חצור; ח'ירבת קיאפה; טבריה; יפתחאל; יקנעם; יריחו (תקופת הבית השני); ירושלים (הר הבית, העיר העליונה ועיר דוד); כפר החורש; לכיש; מגידו; ממשית; מערת חילזון תחתית; מערת כבארה; מערות נחל עמוד; מערת היונים; מצדה; עבדת; עוביידיה; עין גדי; ציפורי; קיסריה; רמת הנדיב; שער הגולן; תל בטש; תל צף; תל קסילה; תל קשיש; תל רחוב.

האוניברסיטה מעניקה פרסי הצטיינות לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים. לפרטים נוספים

• ראש החוג: פרופ' עוזי ליבנר, טלפון:  02-5881545 Uzi.Leibner@mail.huji.ac.il

יועץ לימודים ל תואר בוגר : ד"ר איגור קריימרמן kreimerm.igor@mail.huji.ac.il

מזכירות החוג: גב' אורנה אבידר - טלפון: 02-5882404, ornaa@savion.huji.ac.il

קבלת קהל: ביום א' בשעות 14:30-11:30, בימים ב'-ה' בשעות 13:00-10:00, בניין ארכיאולוגיה חדר 503

• בשנים א' ו- ב' נלמדים קורסי המבוא המתייחסים לכל התקופות הנלמדות בחוג (36 נ"ז ). הסטודנטים הלומדים ארכאולוגיה יבחרו בשנים ב' ו-ג' התמחות במדור ראשי (12 נ"ז ) לצד לימודי בחירה מהיצע הקורסים הנרחב בחוג (16 נ"ז ). לצד הלימודים העיוניים, מתקיים לאורך התואר לימוד מעשי הכולל חפירה לימודית וסיורים אשר מעניקים היכרות עם התרבויות הקדומות באזורנו הלכה למעשה. לצד זאת, נלמדים קורסי מיומנויות בתחומים מגוונים של התרבות החמרית והמחקר הארכיאולוגי (כלי חרס, כלי צור, זכוכית, מטבעות, עבודת מעבדה וסקרי שדה), ומתקיימות גם סדנאות מעשיות וקורסי סיורים בארץ ובחו"ל.

• 68 נ"ז (כולל קורסי " אבני פינה ")

•  מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים

• מידע על מורי החוג ניתן למצוא כאן

• ציון 85/רמה ׳בסיסי׳

• ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית

• ציון פסיכומטרי רב תחומי , ציון פסיכומטרי בדגש כמותי , ציון פסיכומטרי בדגש מילולי

• 50%/50%, 70%/30%

• 50%/50% (רלוונטי עבור כל מסלולי המכינה)

• 50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)

• קיימת

• ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה

• ערוץ קבלה רלוונטי

לבדיקת סיכויי קבלה, תנאי קבלה לשנה א
  • נדרש

• לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית

• 32 נ״ז לכל הפחות

• התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג

• קיים

• 1. נדרשת עמידה בתנאי המעבר לשנה ב' במוסד בו למדו.

2. נדרש ציון ממוצע 75 ומעלה בחוג בו הם מבקשים להמשיך לימודיהם.

יתקבלו המועמדים המתאימים ביותר לאחר דיון בוועדת הקבלה של החוג ובאישור ועדת ההוראה של ה פקולטה . ועדת הקבלה תקבע את תכנית הלימודים הסופית לתואר של אלה שיתקבלו, שעשוייה לכלול השלמת לימודים לפי הצורך. הדיון בבקשות נערך בדרך כלל סמוך לפתיחת שנת הלימודים.

לתשומת לב:

• בעלי לימודים אקדמיים שאינם עומדים בדרישות הנ"ל יוכלו להתקבל ללימודי שנה א' אם יעמדו בתנאי הקבלה. לימודיהם הקודמים ייזקפו לזכותם על פי המלצת יועצי החוגים, ובאישור ועדת הוראה.
    • תואר בוגר האוניברסיטה העברית יינתן רק לסטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית תכנית מלאה של שנה ג' לפחות בכל חוג בהיקף של שליש לפחות מלימודי התואר. לימודים אלה יכללו את כל הסמינריונים שהסטודנטים חייבים בהם.

• ארכאולוגים רבים מועסקים כיום באקדמיה ברחבי הארץ ובעולם, במוזיאונים, ברשות העתיקות וברשות הטבע והגנים. חלקם עוסקים בחפירות ארכאולוגיות, בחקר ממצאים ואחרים עוסקים בשימור עתיקות וממצאים.