תכנית משולבת:פילוסופיה,כלכלה,מדע המדינה - פכ"מ

• מדעי החברה

• הר הצופים

• למרבית השיקולים וההחלטות הכלכליות יש היבט פוליטי, ולכל מדיניות יש היבט כלכלי של הקצאת משאבים וחלוקתם. הפילוסופיה מספקת כלים להתבוננות ערכית בשני התחומים כאחד ומקשרת ביניהם מבחינה מושגית. השילוב של פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה מאפשר בחינה מקיפה של תופעות חברתיות שונות.
    התכנית מציעה זווית ראיה ייחודית, המדגישה את הקשר המושגי והענייני שבין כלכלה ופוליטיקה, ומאירה, באמצעות לימודי הפילוסופיה, את ההשלכות הערכיות של ההתנהגות הכלכלית והפוליטית. הלימודים בתכנית בוחנים באופן ביקורתי את הנחות היסוד המתודולוגיות הן בכלכלה והן במדע המדינה, ומקנים כלי חשיבה וניתוח בתחומים אלו.

חזון התכנית

התכנית שואפת להיות פרקטית אבל אינטלקטואלית, היא מיועדת לפתח כושר לפתרון בעיות רציונאלי עם רגישות הומאנית, לחנך לנקיטת עמדה ביקורתית תוך הכרה במגבלות המציאות. בוגריה של התכנית יהיו פילוסופים שחשים בנוח עם ניתוח נתונים אמפיריים, כלכלנים המודעים להקשר הפוליטי של ניתוחיהם, או חוקרי ומעצבי מדיניות המבינים את ההשלכות הכלכליות של מרשמיהם, וכולם ערים לסוגיות האתיות הכרוכות במבנה המשטר והמשק ובהתנהגותם.

אתר המחלקה

• ניתן ללמוד תכנית זו יחד עם תכנית אמירים תכנית למצטיינים במדעי הרוח

• אנשי קשר

כתובת דוא"ל

טלפון

ראש התכנית: פרופ' דני אטאס

daniel.attas@mail.huji.ac.il

יעוץ אקדמי: ד"ר איתי ניסן

ittay.nissan@mail.huji.ac.il

מזכירות התכנית:

חדר 3711 בניין מדעי החברה, הר הצופים

קבלת קהל: בימים א'-ה'
    בשעות 09:30- 13:00

דוא"ל: moritc@savion.huji.ac.il

02-5883795

02-5880371

• משך הלימודים שלוש שנים ללא שילוב של חוג נוסף (למעט תכנית "אמירים"). הלימודים כוללים קורסי חובה וקורסי בחירה מכל אחד מתחומי הלימוד, וכן קורסים ייחודיים לתכנית.
    בשנה השלישית ללימודים כותבים הסטודנטים עבודה סמינריונית בנושא אינטגרטיבי בהנחיה אישית של מרצה מסגל האוניברסיטה. העבודה תוצג לקראת סוף השנה במסגרת סדנה.

למי מיועדת התכנית?

התכנית מהווה אתגר אינטלקטואלי ומיועדת לסטודנטים בעלי סקרנות, נכונות למאמץ ויכולת לעמוד בעומס לימודים רב.

שילוב פכ"מ ואמירים רוח

לאחרונה התעדכנו דרישות הלימודים של תכנית פכ"מ, ובהתאם התאמנו את תנאי המעבר לשנה ב' לסטודנטים שילמדו את השילוב.

תכנית הלימודים החדשה של השילוב פכ"מ ואמירים רוח תכלול 198 נ"ז : 132 נקודות זכות של פכ"מ ו-66 נ"ז נוספות של אמירים רוח.

הלימודים יתפרסו על פני ארבע שנים (מלגת השכר של "אמירים" תינתן רק במהלך שלוש השנים הראשונות). פירוט הקורסים כפוף לתכניות המחלקות השותפות לתכנית.

להלן השינוי בהרכב הלימודים הנוגע לתנאי המעבר לשנה ב':

• אמירים רוח:

תנאי מעבר לשנה ב': 15 נ"ז מאמירים (תכנית אמירים-רוח לשנה א' ללא לימודי השפה הזרה השנייה).
    בשנים ב'-ד', ילמדו הסטודנטים 16 נ"ז בתכנית בשנה אחת (כולל שפה זרה שנייה למתחילים), ובשנים האחרות 17 נ"ז (כולל שפה זרה שנייה למתקדמים) ו-18 נ"ז .

• פכ"מ:

תנאי המעבר משנה א' ל-ב' בפכ"ם יהיו עמידה ב-33/34  נ"ז של לימודי שנה א' לפי הפירוט הבא:

מתמטיקה לפכ"מ - 4 נ"ז

סטטיסטיקה לפכ"מ - 4 נ"ז

מדינה, משק, מוסר - 4 נ"ז

קריאה ביקורתית - 2 נ"ז

מבוא לכלכלה א - 4 נ"ז

מבוא לכלכלה ב' - 4 נ"ז

מבוא לאתיקה ופילוסופיה פוליטית - 4 נ"ז

מבוא למדע המדינה - 4 נ"ז

ועוד 3-4 נ"ז מתוך הקורסים הבאים

חשיבה ביקורתית - 4 נ"ז

מבוא לתורת ההגיון - 3 נ"ז

משטר מדינת ישראל - 4 נ"ז

פוליטיקה השוואתית - 4 נ"ז

• פרופ' דני אטאס (פילוסופיה ופכ"מ) - ראש התכנית

פרופ' נתן זוסמן (כלכלה ופכ"מ)

ד"ר שירי כהן (מדע המדינה ופכ"מ)

ד"ר איתי ניסן-רוזן (פילוסופיה ופכ"מ)

פרופ' שלומי סגל (מדע המדינה ופכ"מ)

ד"ר יניי שפיצר (כלכלה ופכ"מ)

ד"ר גדי פרודובסקי (פכ"מ)

ד"ר אורי רזניק (פכ"מ)

פרופ' שמואל שי (פכ"מ)

ד"ר מיכאל ביאלסקי (כלכלה ופכ"מ)

• ציון 85/רמה ׳בסיסי׳

• ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית

• ציון פסיכומטרי רב תחומי , ציון פסיכומטרי בדגש כמותי

• 50%/50%, 70%/30%

• 50%/50% (רלוונטי עבור כל מסלולי המכינה)

• 50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)

• קיימת עבור בעלי תואר דוקטור בלבד

• ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה

• 650 רב-תחומי/כמותי

לבדיקת סיכויי קבלה, תנאי קבלה לשנה א
  • התכנית מכשירה בוגרים בעלי השכלה מעמיקה ורגישות ערכית לקראת השתלבות תעסוקתית במערכות פוליטיות וכלכליות, ומעמידה עתודה של חוקרים בעלי בסיס עיוני רחב. מבנה התכנית מאפשר לבוגרים הרשמה ללימודים מתקדמים בחוג אחד לפחות מבין שלושת החוגים, בהתאם לקורסי הבחירה שילמדו.

בוגרי התכנית משתלבים במגזר הציבורי (במשרדי הממשלה, בבנק ישראל, ובעיריות וכו'), במגזר הפרטי, במכוני מחקר ובארגונים במגזר השלישי (NGO). רבים מבוגרי התכנית ממשיכים ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטאות מובילות בעולם.