האתר נמצא בשלבי עדכון המידע לקראת פתיחת הרישום לשנת תשפ"ו
-
אמירים - תכנית מצטיינים
תכנית "אמירים" הינה תכנית הצטיינות ייחודית הנלמדת במדעי הרוח לצד התמחות בחוג לימודים נוסף בכל אחת מהפקולטות של האוניברסיטה העברית.
התכנית מאמצת גישה בין-תחומית בהנחיה של סגל הוראה מוביל, באמצעות קורסים שנבנו במיוחד עבור התכנית. הלימודים משלבים לימוד של טקסטים מכוננים ממורשות תרבותיות מגוונות, תוך חשיפה לגישות תיאורטיות שונות.תאריך אחרון להרשמה ולהמצאת מסמכים לשנת תשפ"ו 02.06.2025
מועד אפריל 2025 של הבחינה הפסיכומטרית - הינו המועד האחרון שתקף לשנת הלימודים תשפ"ו
קצת לעומק:
הן באקדמיה והן מחוצה לה עולה ההכרה בחשיבותם של רוחב האופקים, גמישות מחשבתית ושל יכולות אנליטיות מגוונות הנדרשות בימינו. היכרות עם אופני חשיבה במדעי הרוח מעודדת יצירתיות והעמקה, שמסייעות לגילויים חדשים במדע, בשוק העבודה הפרטי ובמגזר הציבורי. ייחודה של תכנית "אמירים" טמון בהיצע עשיר של קורסים ייחודיים לתכנית ובמתכונת לימוד אינטימית וקהילתית.
פרט לקורסים של התכנית, ניתנת גם בחירה רחבה של קורסי בחירה מתקדמים מכל האוניברסיטה. בדרך זו אנו מעודדים עיצוב של קהילה לומדת, שיש לה השפעה על תכני הלימודים המוצעים בתכנית.
התכנית מחייבת לימוד של שפה זרה שניה ורואה בכך חלק משמעותי מתכנית הלימודים. על מנת לאפשר ללומדים וללומדות בתכנית להגיע להעמקה בלימוד השפה הזרה, התכנית מעודדת שיתופי פעולה הקשורים בלימוד בצוותא עם סטודנטים וסטודנטיות מחו"ל.
הלמידה בכל הקורסים של "אמירים" מלווה בהנחיה צמודה של צוות מתרגל. התרגול שואף לשדרג את איכות הכתיבה. בשנים האחרונות למדו בתכנית תלמידי/ות משפטים, כלכלה, פסיכולוגיה, פיסיקה, ביולוגיה, מתמטיקה, היסטוריה, ספרות השוואתית, בלשנות, פכ"מ, פילוסופיה, מוסיקולוגיה, קוגניציה ועוד.
מועדון התכנית כולל הרצאות, מופעים, ביקור בתערוכות ובסדנאות. בחירת התכנים של המועדון, נעשית בשיתוף פעולה הדוק עם קהילת 'אמירים'.
קבלה לתכנית מזכה במלגת שכר לימוד מלאה.
-
אנגלית
אוהבים לקרוא? מתעניינים בספרות באנגלית?
החוג לאנגלית מציע היכרות מעמיקה עם הספרות והתרבות של העולם דובר האנגלית, כמו גם רכישת מיומנויות הבעה בכתב ובעל-פה ברמה הגבוהה ביותר. כל השיעורים ניתנים בשפה האנגלית בלבד, ומושקע מאמץ מיוחד בהקנייה ושכלול יכולות ההבעה בעל-פה ובכתב של הסטודנטים. תכנית הלימודים עשירה ותובענית כיוון שאנחנו שואפים להביא את הסטודנטים שלנו לרמה אקדמית שתואמת את המקובל במחלקות לספרות אנגלית בחו"ל.
הטקסטים הנלמדים בחוג כוללים יצירות של סופרים ומשוררים חשובים מן העבר, כגון יצירותיהם של שייקספיר, ג'יין אוסטין, האחיות ברונטה, הרמן מלוויל, וירג'יניה וולף וולדימיר נבוקוב, לצד יצירות בנות זמננו. בלימוד מיושמות גישות ביקורתיות מסורתיות וחדשניות כאחד. העיסוק במגוון רחב של יצירות ספרותיות ובסוגיות העולות מהן מציע חוויה אינטלקטואלית עשירה, המרחיבה את עולמם של הסטודנטים.For a detailed account of the English Department's objectives and programmes of study, please
visit our website
פרטים נוספים -
ארכאולוגיה והמזרח הקרוב הקדום
מתעניינים בארכאולוגיה? מחפשים חוויה לימודית מרתקת?
במסגרת הלימודים נשלב בין לימודי הארכאולוגיה ללימודי המזרח הקרוב והקדום בתכנית לימודים עשירה ומגוונת המשלבת תכנית לימודים עיוניים יחד עם חווית שטח ייחודית.
הלימודים מתקיימים במכון לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית אשר הוקם בשנת 1934.
בלימודי הארכאולוגיה ניחשף לעולם המחקר הארכאולוגי ולימוד מושגיו הבסיסיים, נרחיב בלימוד תרבויות העולם העתיק ונעסוק לעומק בתרבויות הקדומות בארץ.
בלימודי המזרח הקרוב והקדום נעסוק בלימוד מעמיק של תרבויות ולשונות המזרח והקרוב.
קצת לעומק:
תכנית הלימודים משלבת לימודים משני תחומים: החוג לארכאולוגיה וללימודי המזרח הקרוב והקדום.
לימודי הארכאולוגיה מציעים התמחות ב-שלושה מדורים: ארכאולוגיה פרה-היסטורית, ארכאולוגיה מקראית וארכאולוגיה קלאסית-ביזאנטית שבמסגרתה ניתן להעמיק בארכאולוגיה מוסלמית.
לימודי המזרח הקרוב והקדום מציעים גם כן התמחות ב- 2 נושאים:
לימוד בהדגש אגיפטולוגי – לימודי התרבות המצרית ותולדותיה מסוף האלף הרביעי לפנה"ס ועד לתקופה הנוצרית
אשורולוגיה – לימודי התרבות וההיסטוריה של עמי הסהר הפורה, למן ראשית הערים השומריות ועד סוף האלף הראשון לפני הספירה.
-
בלשנות
הבלשנות עוסקת בחקר העקרונות הבסיסיים של השפה, ובמחקר תופעות לשוניות.
היכולת להשתמש בשפה מורכבת ועשירה היא ייחודית לאדם ונוכחת בכל היבט של חיינו. מכאן העניין הרב בחקר השפה ובהבנת מאפייניה ועקרונותיה. האם יש עקרונות מבניים המשותפים לשפות כולן, או שהשפות השונות נבדלות זו מזו ללא הגבלה? כיצד ניתן להשוות בין שפות? כיצד השפה משתנה בהקשרים חברתיים שונים? אילו תאוריות קיימות כיום בחקר הלשון? מה ניתן ללמוד מחקר השפה על הקוגניציה האנושית?
החוג שלנו מתייחד במחקר בלשני במגוון של גישות, וזה יתרונו על פני חוגים אחרים בארץ, שבהם ננקטת גישה מחקרית אחידה.הלימודים בחוג מתחילים בשנה משותפת לכל הסטודנטים, ואחריה מתחלקים לשני מדורים:
1. בלשנות גנרטיבית
2. בלשנות פונקציונלית
למה אצלנו?
החוג לבלשנות מציע קורסים מאת חוקרים מובילים בתחומם המלמדים קשת רחבה של נושאים בחקר שפה אנושית. בחוג שני מדורים המציעים התמחות תיאורטית ומתודולוגית בבלשנות פונקציונלית ובלשנות גנרטיבית. בנוסף, על פי בחירת הסטודנטים, החוג מציע קורסים בלשניים המתרכזים במבנה של שפות מסוימות, אלה כוללות שפות שמיות (כולל עברית, ערבית, ארמית, אכדית ושפות אתיופיות שונות) ושפות שכנות כמו המצרית העתיקה; שפות הודו-אירופיות (כולל שפות רומאניות, גרמאניות, סלאוויות, בלטיות), ועוד. כמו כן ניתן ללמוד שפות מתוך מגוון הלשונות הנלמדות בפקולטה כולה, למשל שפות יהודיות כגון יידיש, לאדינו, סינית, יפנית, מונגולית, פרסית, קצ'ואה, תורכית ושפות הודיות שונות.הלימודים מכשירים את הסטודנטים לחשיבה אנליטית וביקורתית. ישנם אפיקי תעסוקה רבים הפתוחים לבוגרי החוג. בשני המדורים הסטודנטים יוכלו להשתלב במחקר, בהוראה, בהיי-טק, בתרגום ובעריכה ובתחומים רבים אחרים.
פרטים נוספים -
היסטוריה
"ההיסטוריה נכתבת בידי המנצחים"...
משפט זה הוא רק דוגמא אחת למשמעות הסובייקטיבית המוענקת לכתיבה וקריאה של ההיסטוריה. במסגרת לימודי ההיסטוריה אצלנו תרכשו ידע היסטורי מקיף ומעמיק, אך גם תלמדו לנתח מקורות היסטוריים ותהליכים. תרכשו כלים למחקר איכותי ונעודד את המחשבה ההיסטורית שלכם על בסיס ידע והבנה מעמיקה של ההיסטוריה.
קצת לעומק:
ההיסטוריה לא התרחשה רק באירופה. תכנית הלימודים שלנו משקפת את הדיון המתמשך לגבי אופן חלוקת ההיסטוריה והאזורים בהם התרחשה. אנו נתמקד במגוון רב של אזורים ותרבויות – התרבות האירופית ומעבר לה. רק כך, נוכל לחקור יחד את העושר והרבגוניות שבהוויה האנושית.
לימודי החוג לתואר הראשון בנויים על החלוקה למדור קדם-מודרני (הכולל בתוכו את העת העתיקה ואת ימי הביניים) ומדור מודרני (הכולל בתוכו את העת החדשה המוקדמת ואת העת החדשה המאוחרת).
-
היסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו
"כתיבת היסטוריה היא חשבון הנפש של עם על עברו".
אז מי אנחנו בעצם?
בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו שואלים בדיוק את השאלה הזו. לפי אירועי כל תקופה ותקופה ולאורכה של ההיסטוריה, אנו מנסים לגלות כיצד הפכו בני ישראל הקדומים מתרבות שבמרכזה מקדש ל"עם הספר"? מה טיבו של היחס המורכב בין היהדות לנצרות ולאסלאם? מה מסביר את העדתיות המגוונת בקרב עם ישראל? מתי וכיצד הפכה היהדות מגורם מלכד לגורם מפלג בקרב יהודי העולם? מה גרם ליהודים להיות מעורבים בכל כך הרבה הגירות, מהפכות, ומחלוקות שעדיין לא פסקו? כיצד מעוצב ומשפיע זיכרון השואה בישראל ובעולם? ואיך חוקרים את ההיסטוריה היהודית מפרספקטיבה פמיניסטית?
נגלה יחד שהחברה והתרבות הישראלית מחוברות לתהליכים היסטוריים רחבים בתולדות האנושות כולה. מיטב אנשי הסגל בתחום הזה בעולם מלמדים באוניברסיטה העברית, וכצוות מעניקים לשאלות היסוד של העבר משמעות עכשווית ורלבנטית לחיינו בהווה. החוג מהווה בית חם וקהילה אינטלקטואלית נעימה, מפרה ומאתגרת.
מידע בסיסי על תכנית הלימודים:
הלימודים בחוג מקיפים את כל תולדות בני ישראל והעם היהודי מתקופת המקרא ועד למאה ה-21, בארץ ובעולם. ההרצאות נועדו לפתח בקרב הלומדים תובנות וגישות אינטלקטואליות מעודכנות, מתוחכמות ומעוררות מחשבה. האופי המגוון של השיעורים מגובה בשיטת למידה העוברת משלב של היכרות כללית עם הנושא ועד להתמחות בקורסים מתקדמים. התכנים כוללים הצצה לתחומי ידע שונים, בין היתר חקר החיים המדיניים, הכלכליים, החברתיים, התרבותיים והרוחניים של היהודים לדורותיהם, בהקשר הכללי של ההיסטוריה האנושית.
בחוג מוצעים חמישה מדורים להתמחות, מתוכם יש לבחור שניים:
1. תקופת המקרא
2. תקופת הבית השני, המשנה והתלמוד
3. תקופת ימי-הביניים
4. תקופת העת החדשה המוקדמת - 1500- 1750
5. תקופת העת החדשה - 1750-זמננובקרו אותנו בדף הפייסבוק ובאתר האינטרנט
-
הלשון העברית
אתם אוהבים את הלשון העברית? אתם מתעניינים בגלגוליה של הלשון העברית במרוצת הדורות? לימודים בחוג ללשון העברית באוניברסיטה העברית הם בדיוק בשבילכם!
החוג ללשון העברית הוא הבית בה"א הידיעה למחקר ולהוראה של הלשון העברית על כל רבדיה, העתיקים והחדשים. הסטודנטים בחוג נחשפים לעולם העשיר של תקופותיה וסגנונותיה של השפה העברית - ובכללם לשון המקרא, לשון חז"ל, לשון תקופת הביניים והעברית החדשה - ורוכשים הכשרה בלשנית שיטתית במגוון תחומי הלשון: תורת ההגה והצורות, התחביר, הסמנטיקה, הפרגמטיקה, הסוציולינגוויסטיקה ועוד.
הלימודים בחוג מקנים בסיס עיוני ומתודי לחקר הלשון העברית, ובכלל זה ידיעה מעמיקה בלשון העברית לתקופותיה ולטיפוסיה, בזיקה ללשונות הקרובות לעברית קרבה של מוצא, יכולת לקרוא מקורות עבריים קדומים ומחקרים מודרניים בחקר הלשון העברית, ופיתוח דרכי חשיבה מדעית, בלשנית ופילולוגית.
-
התכנית הרב תחומית במדעי הרוח
תכנית הלימודים מיועדת לסטודנטים המעוניינים לרכוש השכלה אקדמית רחבה בתחומים שונים ומגוונים שלא ניתנים במסגרת החוגים הרגילים.
במסגרת תכנית הלימודים יזכו הסטודנטים לרכוש כלים מתודולוגיים רבים בתחומים רבים ומגוונים ולהרחיב את הידע הרב תחומי שלהם. בנוסף להעשרה אישית והשכלה אקדמית יהנו הסטודנטים מיתרון תעסוקתי בשוק העבודה אל מול אחרים ללא תואר אקדמי.
אנו מציעים לכל סטודנט/ית יעוץ אקדמי והתאמה אישית של תכנית לימודים, מתוך החטיבות וקורסי הבחירה המוצעים בתכנית.
-
לימודי אסיה
מתעניינים במזרח הרחוק? מחפשים לעשות מזה תואר?
אזור מזרח אסיה, דרום מזרח אסיה ודרום אסיה הוא בעל אוכלוסייה אדירה בגודלה, תרבויות עתיקות ומפוארות, וחשיבות הולכת וגוברת בכלכלה ובפוליטיקה העולמית במאה ה-21. במסגרת הלימודים בחוג תוכלו לרכוש את שפות אסיה ולחקור את ההיסטוריה, התרבות, החברה, הכלכלה והפוליטיקה של המדינות סין, יפן, קוריאה, הודו ואינדונזיה.
קצת לעומק:
אזור אסיה מהווה אתגר אינטלקטואלי לכל אדם משכיל הודות לייחודיות התרבותית והלשונית וכן לחשיבות הפוליטית והכלכלית של מדינות האזור בעבר ובהווה. תכנית הלימודים לתואר הראשון כוללת לימוד של מגוון השפות והתרבויות של האזור. הסטודנטים בתכנית יעסקו בניתוח הציוויליזציות באסיה, ירכשו הבנה מעמיקה של ההיסטוריה של עמי האזור ויזכו בכלים לשוניים ומקצועיים אשר יסייעו בהשתלבות עתידית בתחום העסקי, המדיני, החברתי והתרבותי.
♦ קורסי הסינית והיפנית נלמדים במסגרת היחידה ללימודי שפות בפקולטה למדעי הרוח, הפועלת על-פי מסגרת ההתייחסות האירופית המשותפת לשפות CEFR. הסטודנטים מתקשרים בשפת היעד כבר מהשיעור הראשון, ובכל מפגש מתנסים בקריאה, כתיבה, הבנת הנשמע ודיבור. כך בונים ביטחון לפעול בשפה ולהשתמש בה באופן טבעי. מכיוון שתוצרי הלמידה מותאמים לתקן בינ"ל, את השפה ניתן להמשיך ולרכוש גם במסגרת תוכניות לחילופי סטודנטים.
לפרטים נוספים אודות קורסי השפה: אתר היחידה
ליצירת קשר ולקביעת פגישת ייעוץ אישית: languagehu@savion.huji.ac.il -
לימודי האסלאם והמזרח התיכון
המזרח התיכון מעסיק אתכם/ן? מחפשות ומחפשים להתמחות בתחום?
עם עליית האסלאם בחצי האי ערב במאה ה-7 לספירה, השתנו פניו של המזרח התיכון. הכוח העולה מדרום כבש את המזרח התיכון מידי הביזנטים והפרסים ובתהליך אטי אך מתמשך המירה רוב האוכלוסיה את דתה לאסלאם. כך נוצרה ציוויליזציה דתית-תרבותית חדשה, שהבדילה עצמה הן מאירופה הנוצרית והן מדתות מזרח אסיה. במשך המאות הרבות שחלפו מאז, ידעה ציוויליזציה זו תמורות ופילוגים, תקופות של פריחה ותקופות של שפל. תכנית הלימודים בחוג מקיפה את ההיסטוריה של ארצות האסלאם עד ימינו אנו. היא מציעה קורסים העוסקים, בין השאר, בהתפתחויות החברתיות בארצות אלו, בדת האסלאם על כיתותיה ומוסדותיה, בתנועות הפוליטיות שצמחו מתוך דת זו, ובמסורות התרבותיות, הרעיוניות והחומריות שהתהוו במרחב המסולמי דובר הערבית, הפרסית והתורכית.
בלימודים ניתן ביטוי למגוון נושאים בפריסה כרונולוגית וגאוגרפית רחבה - מצפון אפריקה עד רפובליקות מרכז אסיה של היום בדגש על לימוד השפות המרכזיות של האיזור - ערבית, פרסית ותורכית. בפני התלמידים עומדת אפשרות להתמחות בלימודים איראניים, לימודים תורכיים או לימודים בהאאיים החל משנה ב' של תואר בוגר.
כחלק ממדעי הרוח, לימודי החוג מכוונים לפיתוח מחשבה עצמאית וביקורתית, הקניית שיטות לימוד ומחקר והרחבת האופקים לתחומים החורגים מתחום המקצוע
-
לימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים
בואו לגלות עולמות חדשים!
רוצים ללמוד ולעסוק באמריקה הלטינית, ספרד ופורטוגל? אם כן, זה המקום בשבילכם!הלימודים בחוג משלבים לימודי שפה וקורסים מתחומי דעת שונים, המעניקים יחד היכרות מעמיקה עם העולם דובר הספרדית והפורטוגלית, בסיס להתמחות מחקרית במגוון דיסציפלינות אקדמיות ומיומנויות חיונית לאינטראקציה ועבודה עם למעלה מ-20 מדינות.
תכנית הלימודים מציעה התמחות בהיסטוריה, בספרותף בשפות, בחברה ותרבות של חצי האי האיברי ואמריקה הלטינית. הסטודנטים ירכשו ידע רב-תחומי אודות העולם דובר הספרדית, הפורטוגלית והלאדינו.
למה אצלנו?
החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית הוא החוג היחיד בארץ המעניק תואר בלימודים איבריים ולטינו-אמריקניים.
אצלנו תצטרפו למסע מרתק בשבילי ההיסטוריה, הספרות, הלשונות והתרבויות שחולקים יותר מ-800 מיליוני אנשים! תחת קורת גג אחת, תלמדו איתנו על קולוניאליזם, פופוליזם, מהפכות ודיקטטורות, ועל כוחן של הספרדית והפורטוגלית בעולם גלובלי. תתוודעו ליצירות המופת של הספרות הספרדית הקלאסית ולספרות הלטינו-אמריקנית העכשווית - סרוונטס, בורחס, גרסייה מארקס, ותוכלו להכיר את שפת הלאדינו וסיפורה.
תוכלו להשתתף בתוכנית ההתמחות שלנו: להשתלב בחברות, ארגונים ומשרדים ממשלתיים ולהשתלב בפעילויות של יזמות וחדשנות באמריקה הלטינית.החוג מציע מלגות למצטיינים, סיורים לימודיים בחצי האי האיברי ואמריקה הלטינית, תוכניות לחילופי סטודנטים עם אוניברסיטאות מכל העולם, מפגשים עם סטודנטים מחו"ל וכנסים בינלאומיים.
קצת לעומק:
תכנית הלימודים תעניק לכם היכרות מעמיקה עם אזור אחר בעולם, שלמרות המרחק הגאוגרפי ממנו, הינו קרוב אלינו במובנים רבים: כלכלה, ספורט, קולנוע, אמנות, ספרות ועוד. השפות הנלמדות בחוג מדוברות בשלוש יבשות: אירופה, אמריקה הדרומית והצפונית ומס' מדינות באפריקה.
♦ קורסי הספרדית במסגרת נלמדים במסגרת היחידה ללימודי שפות בפקולטה למדעי הרוח, הפועלת על-פי מסגרת ההתייחסות האירופית המשותפת לשפות CEFR. הסטודנטים מתקשרים בשפת היעד כבר מהשיעור הראשון, ובכל מפגש מתנסים בקריאה, כתיבה, הבנת הנשמע ודיבור. כך בונים ביטחון לפעול בשפה ולהשתמש בה באופן טבעי. מכיוון שתוצרי הלמידה מותאמים לתקן בינ"ל, את השפה ניתן להמשיך ולרכוש גם במסגרת תוכניות לחילופי סטודנטים.
לפרטים נוספים אודות קורסי השפה: אתר היחידה
ליצירת קשר ולקביעת פגישת ייעוץ אישית: languagehu@savion.huji.ac.il
ומה תעשו אחרי הלימודים? הלימודים בחוג פותחים בפניכם מגוון אפשרויות תעסוקה: במערכת החינוך, בעולם התרבות, חברות פרטיות שעובדות עם מדינות דוברות ספרדית, מוסדות ציבוריים, שגרירויות ונציגויות במדינות באירופה ואמריקה לטינית ועוד. -
לימודים קלאסיים
מתעניינים בעולם הקלאסי? מחפשים להתמחות בתחום?
תחום הלימודים הקלאסיים עוסק בחקר העולם היווני והרומי על כל היבטיו: השפות, התרבות, הספרות, ההיסטוריה וההגות.במסגרת הלימודים בחוג רוכשים הסטודנטים היכרות מעמיקה עם אוצרות הרוח של התרבות הקלאסית היוונית והרומית על כל רבדיה, וזאת מתוך מפגש בלתי-אמצעי עם יצירות המופת של הספרות הקלאסית, הטרגדיה והקומדיה, השירה, הפילוסופיה ההיסטוריוגרפיה והנאום בשפות המקור. כן נחשפים הסטודנטים בחוג למגוון תחומי מחקר ומתודולוגיות מדעיות המכשירים אותם למחקר מתקדם בלימודים קלאסיים ובתחומים משיקים.
-
לימודים רומאניים
טיילתם באיטליה ובצרפת? ביקרתם באפריקה, באסיה ובצפון אמריקה? אתם רוצים לקרוא את אומברטו אקו ומרסל פרוסט בשפת המקור? אתם רוצים להבין מהם לאומיות מודרנית, פשיזם, פופוליזם, ואת העולם שאנו חיים בו כיום? מעוניינים ללמוד על הנאו-ריאליזם האיטלקי ועל הגל הצרפתי החדש בקולנוע? אתם מחפשים להתמחות בתחומים הללו?
הלימודים בחוג מציעים ידע רב-תחומי על ההיסטוריה, הספרות, השפות, החברה והתרבות של
העולם דובר הלשונות הרומאניות: איטלקית וצרפתית בעבר ובהווה.
קצת לעומק:
תכנית הלמודים מציעה לתלמידי שנה א' שנת לימודים משותפת לכלל תלמידי השנה, מלבד בקורסי השפה הנבחרת, ולכל סטודנט/ית בשנה ב' ו-ג' להתמחות באחד משני המרחבים הספרותיים, היסטוריים ותרבותיים של השפות הרומאניות: איטליה וצרפת.
הסטודנטים ייהנו מרכישת ידע רב-תחומי אודות העולם דובר הלשונות הרומאניות - צרפתית ואיטלקית - בעבר ובהווה.
♦ קורסי השפה נלמדים במסגרת היחידה ללימודי שפות בפקולטה למדעי הרוח, הפועלת על-פי מסגרת ההתייחסות האירופית המשותפת לשפות CEFR. הסטודנטים מתקשרים בשפת היעד כבר מהשיעור הראשון, ובכל מפגש מתנסים בקריאה, כתיבה, הבנת הנשמע ודיבור. כך בונים ביטחון לפעול בשפה ולהשתמש בה באופן טבעי. מכיוון שתוצרי הלמידה מותאמים לתקן בינ"ל, את השפה ניתן להמשיך ולרכוש גם במסגרת תוכניות לחילופי סטודנטים.
פרטים נוספים
לפרטים נוספים אודות קורסי השפה: אתר היחידה
ליצירת קשר ולקביעת פגישת ייעוץ אישית: languagehu@savion.huji.ac.il -
לימודים רוסיים וסלאווים
סקרנים לדעת יותר על סודות אחת המעצמות החשובות בעולם? יש לכם חברים מרוסיה, אוקראינה ומזרח אירופה? בואו להתמקצע בלימודי שפה ותרבות רוסית, ולעשות מזה תואר.
תכנית הלימודים מציעה מגוון של קורסים בכל תחומי ההיסטוריה, הספרות והתרבות הרוסית. החוג מספק את צרכיהם של הסטודנטים: בעלי ידע בשפה ותרבות רוסית שגדלו בישראל, וגם למתחילים את לימודי השפה מהיסוד. כולם מסיימים את התואר עם ידע ומיומנויות בשפה, בהיסטוריה, בספרות ובתרבות הרוסית, אוקראינית ומזרח אירופאית.למה אצלנו?החוג ללימודים רוסים וסלאוויים הוא היחיד בארץ שמציע תואר אקדמי בשפות ותרבויות שהשפיעו לאורך ההיסטוריה על מדינות רבות ומגוונות בכל העולם.
לרוסיה ושכנותיה תפקיד מיוחד בהיסטוריה, בפוליטיקה ובתרבות במדינות רבות בעולם. תואר זה יכול להעניק יתרון משמעותי לכל מי שירצה לעבוד בחברות בינלאומיות, בהייטק, בגופים ציבוריים ובשגרירויות ונציגויות מגוונות.
בנוסף, השפה והתרבות הרוסית אינן זרות לרבים מהישראלים, והעליות השונות מרוסיה ומשטחי ברה"מ לשעבר ממשיכות לעצב את פני החברה והתרבות הישראלית. החוג מעניק ידע נרחב והתמקצעות בהיסטוריה, בשפה ובתרבות, ויאפשר ללומדים להבין ולהשפיע על קהילה ענפה ומגוונת בחברה הישראלית.
קצת לעומק:אנו מציעים לסטודנטים להתמחות באחת מהמגמות הבאות, כאשר בשתיהן ירכוש הסטודנט ידע בשפה הרוסית:
1. מגמת היסטוריה ותרבות של רוסיה
לימוד ההיסטוריה של רוסיה, התפתחותה לאורך הזמן, ומבחינה תרבותית, חברתית ומדינית של תולדותיה.2. מגמת שפה וספרות רוסית
רכישת ידיעות יסוד בספרות ובתרבות של רוסיה והמרחב הסלאווי. בתכנית מוצעים קורסים בנושאים בין-תחומיים, כגון היחסים בין בלשנות לספרות, ספרות ופילוסופיה, ספרות וקולנוע, התרבות הרוסית ותרבויות אחרות, ביניהן התרבות היהודית והישראלית.
♦ קורסי השפה נלמדים במסגרת היחידה ללימודי שפות בפקולטה למדעי הרוח, הפועלת על-פי מסגרת ההתייחסות האירופית המשותפת לשפות CEFR. הסטודנטים מתקשרים בשפת היעד כבר מהשיעור הראשון, ובכל מפגש מתנסים בקריאה, כתיבה, הבנת הנשמע ודיבור. כך בונים ביטחון לפעול בשפה ולהשתמש בה באופן טבעי. מכיוון שתוצרי הלמידה מותאמים לתקן בינ"ל, את השפה ניתן להמשיך ולרכוש גם במסגרת תוכניות לחילופי סטודנטים.
פרטים נוספים
לפרטים נוספים אודות קורסי השפה: אתר היחידה
ליצירת קשר ולקביעת פגישת ייעוץ אישית: languagehu@savion.huji.ac.il
אתר החוג
לעמוד הפייסבוק -
מדע הדתות
מתעניינים בהשפעה של הדת על העולם, ברעיונות הדתיים ובקשר בינם לבין הפרקטיקה האנושית? מחפשים להתמחות ולהעמיק בתחום?
החוג למדע הדתות הוא חוג ותיק ואיכותי, שנוסד על ידי חוקרים דגולים כגון פרופ' צבי ורבלובסקי ופרופ' דוד פלוסר, כבר בסוף שונת ה-50 של המאה הקודמת. זהו החוג היחיד בארץ המציע תכנית לימודים מלאה ומובנית לתואר ראשון ולתואר שני, והמציע תוכנית עשירה ומגוונת. בלב תוכנית הלימודים ישנה הכרות עם דתות העולם הגדולות, במיוחד הדתות המונותיאיסטיות, דתות אסיה ודתות העולם העתיק, הנלמדות על רקע רעיונות מרכזיים הפעילים בניתוח התופעה הדתית. מדובר בגוף ידע ועיל וחיוני הכולל בתוכו מבט מעמיק את נבכי ההוויה האנושית.
במסגרת לימודי הבוגר ניתן לבחור בין שני מסלולי לימוד: מסלול אחד משלב לימוד שפת מקורות, וביניהן שפות מחקר כגון יוונית, לטינית, ערבית, סורית, פרסית, סנסקריט, טיבטית או אינדונזית או שפות מודרניות כגון גרמנית, צרפתית או רוסית. מסלול זה מאפשר להעמיק ולהתמחות בלימוד דת מסוימת ולהמשיך לתואר מחקרי. המסלול השני אינו מחייב שפת מקורות, ומאפשר בחירה נרחבת יותר בנושאים הקשורים למבנה, פרקטיקה ולהיסטוריה של הדתות השונות.
שיטת הלימודים מתמקדת בהכרת הדתות, הספרויות והשפות כביטוי של מערכת תרבותית, אומנותית, הגותית-פילוסופית, וחברתית מורכבת. ניתן דגש למבט השוואתי של מסורות דתיות שונות – כיצד למשל ממשיגות הדתות השונות את המוות ואת מה שקורה לאחריו? מהם אופיים ומעמדם של כתבי הקודש בדתות השונות, וכיצד נוצרו והתפתחו? ההיבט התאורטי זוכה גם הוא להתייחסות משמעותית הכוללת גישות מתחום הסוציולוגיה, פנומנולוגיה, אנתרופולוגיה ופסיכולוגיה של הדת
-
מדעי היהדות
מתעניינים בתרבותו, מורשתו ותולדותיו של העם היהודי? מעוניינים להתמחות בתחום?
במסגרת הלימודים נסקרים התחומים השונים בחקר תרבות ישראל ומקורותיה. הסטודנטיות והסטודנטים בתכנית זוכים למבט רחב אל כלל מקצועות מדעי היהדות. תכנית הלימודים שאנו מציעים היא מגוונת ועוסקת בקורות עם ישראל ובתרבותו. נרחיב בלימודי מקורות היהדות ובספרותה, בתולדות עם ישראל וארצו, בלשון העברית ובהגות היהודית. הלימודים נוגעים בנושאים רבים וביניהם מחקר תלמודי, עיון מקראי, מחשבת הקבלה והחסידות, מחשבה פילוסופית של הוגים יהודיים, לימודי ארץ-ישראל, בחינת מעמד האישה ביהדות, אמנות יהודית, היסטוריה יהודית ועוד.
פרטים נוספים
התכנית מאפשרת לסטודנטים ראייה רב-תחומית ובין-תחומית ע"י חשיפה לגישות ואסכולות מגוונות (ספרותית, רעיונית, היסטורית ופילולוגית). -
מדעי הקוגניציה והמוח
מדעי הקוגניציה והמוח עוסקים בהסבר קשרים מנטליים כמו רכישת שפה, תפיסה,
פרטים נוספים
קבלת החלטות, יצירתיות ומודעות. חקר הקוגניציה מעודכן בתחומים שונים כגון:
פסיכולוגיה, בלשנות, פילוסופיה, לוגיקה וחישוביות ומדעי המוח.
הייחוד בתכנית הוא השילוב בין התחומים השונים, שילוב שמטרתו לחשוף את התהליכים
העומדים בבסיס התופעות המנטאליות. -
מוסיקולוגיה
אוהבים מוסיקה? רוצים להתפתח בתחום?
המוסיקה תופסת מקום מרכזי בכל תרבות אנושית, ולכן העיסוק בהתפתחות המוסיקה, בהבנת דרכי התקשורת שלה, במקורותיה ובגווניה השונים מהווה צוהר להבנתן של תרבויות כשם שהוא הזדמנות להעמיק את החוויה המוסיקלית עצמה.
במסגרת הלימודים נתרכז בהיבטים העיוניים של המוסיקה - ההיסטוריים, החברתיים, התיאורטיים, הקוגנטיביים והאסתטיים. נעסוק בהם ביחס לתקופות שונות, בתרבויות שונות וברפרטוארים קלאסיים, פופולריים ועממיים.
קצת לעומק:
תכנית הלימודים מציעה מגוון של קורסים. אלו מכסים במגוון סוגים וסגנונות, הכוללות מוסיקה פופולרית, מוסיקה עממית, ומוסיקה אמנותית מערבית, דרך פריזמות היסטוריות, קוגניטיביות, תיאורטיות ותרבותיות בשלושה תחומים עיקריים: היסטוריה של המוסיקה במערב, מוסיקה פופולרית ועממית בתרבויות העולם, וקוגניציה מוסיקלית. תכנית הלימודים מתמודדת עם שאלות כגון: האם המוסיקה משתנה באורח אבולוציוני, או תוך מהפכות סגנוניות ואחרות; מהם החוקים התחביריים של "שפת המוסיקה", והאם המוסיקה היא בכלל שפה; בהיבט התיאורטי לומדים איך מוסיקה "עובדת" - איך צלילים מצטרפים זה לזה, ואיך הם משדרים לנו יופי, קוהרנטיות ומשמעות; בהיבט הקוגניטיבי דנים באופן בו אנחנו קולטים מוסיקה ומדוע היא מצליחה לרגש אותנו; ובמבט היסטורי רחב נשאל מה מקומה של מוסיקה בתוך העולם שמסביב, וכיצד היא עשויה לשקף מצב רגשי או מציאות פוליטית-חברתית? מה מאפיין תרבויות מוסיקליות שונות והאם מעבר לשוני ביניהן ישנם גורמים אוניברסליים המשותפים להן? האם קיימת מוסיקה יהודית או ישראלית ייחודית, או שמא נכון יותר לדבר על מוסיקה בישראל ומוסיקה אצל היהודים? ובכלל, מהו היחס בין מוסיקה פופולרית, מוסיקה עממית ומוסיקה אמנותית? מה הקשרים בין מגדר למוסיקה? בחוג מלמדים חוקרים בעלי שם אשר שמים דגש על ההקשרים המקומיים, הגלובליים והרב-תחומיים של המוסיקה כפרקטיקה חברתית וכחלק בלתי נפרד מתולדות האנושות.
פרטים נוספים -
מחשבת ישראל
החוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים, המשתייך למכון למדעי היהדות (אחד מן המכונים הוותיקים ביותר באוניברסיטה העברית שנחנך חודשים אחדים לפני פתיחתה הרשמית של האוניברסיטה) הוקם מאיחוד החוג לפילוסופיה יהודית וקבלה עם החוג לתולדות המחשבה היהודית ונעשה למרכז הגדול ביותר לחקר ההגות היהודית בארץ ובעולם.
רבים מן החוקרים הבכירים בתחום זה, המצויים באוניברסיטאות השונות בארץ, הם בוגרי החוג למחשבת ישראל שבאוניברסיטה העברית.כמו כן רבים מן המרכזים ללימודי יהדות, מכוני המחקר והמסגרות ללימוד מחשבת ישראל יוסדו על ידי בוגרי החוג או מוריו. נמנו ונמנים עם מורי החוג חברי סגל שזכו בפרסים יוקרתיים (פרס ישראל, פרס אמ"ת, פרס לחקר הקבלה ע"ש גרשם שלום, פרס פולונסקי ופרסים אחרים).
למה אצלנו?
החוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים מציע לכם חווית לימודים שאין שנייה לה. אצלנו תלמדו במחלקה הוותיקה בעולם בתחום זה, עם סגל מרצים מהשורה הראשונה, הכולל חוקרים בעלי מוניטין בינלאומי ופרסים יוקרתיים. אנו מציעים מגוון רחב של תחומי התמחות ייחודיים, החל מפילוסופיה יהודית בימי הביניים, דרך קבלה וחסידות ועד למחשבה יהודית מודרנית, במסגרת תוכניות לימוד לתואר ראשון, שני ודוקטורט. בזכות המוניטין האקדמי שלנו, בוגרי החוג משתלבים בהצלחה במגוון תפקידים באקדמיה, בחינוך ובמוסדות תרבות בארץ ובעולם. כל זאת ועוד, בליבה הפועם של ירושלים, עיר בעלת היסטוריה ותרבות עשירה, ובאוניברסיטה המדורגת בין המובילות בישראל ובעולם. -
מקרא
מתעניינים במקרא? מחפשים להתמחות בתחום?
החוג למקרא באוניברסיטה העברית הוא בין המובילים בעולם בחקר המקרא והוראתו.
החוג עוסק בקשת רחבה של תחומי התמחות ועניין.
תכנית הלימודים מתמקדת בלימוד הלשוני, ההיסטורי והספרותי של הספרות המקראית, וכוללת התייחסות רחבה גם לתחומים של פילוסופיה יהודית ומחשבת ישראל, ארכאולוגיה של ארץ-ישראל, מדעי המדינה ועולם המזרח הקדום.
קצת לעומק
מטרת הלימוד בחוג היא להקנות לסטודנטים את ידיעת המקרא על-פי שיטה פילולוגית-היסטורית, תוך שימוש בפרשנות היהודית והכללית לכל תקופותיה ובממצאי המחקר בזמן החדש. הלימודים מכשירים את הסטודנטים בחוג להוראת המקרא ומחקרו.
הקורסים המוצעים לסטודנטים מייצגים קשת רחבה של נושאים וגישות. במסגרת הלימודים הסטודנטים נחשפים לגישות המחקר השונות והמגוונות, וניתנת להם האפשרות להרחיב בהתאם לבחירתם.המרצים בחוג שמים דגש על השילוב של הישגי הדורות בקרב מפרשי המקרא בישראל ובעמים עם גילויי המדע בעת החדשה - ביחס לתולדות ישראל בימי קדם, לשפות השמיות, לתרבויות המזרח הקדום וספרותן, לארכאולוגיה של ארץ-ישראל בתקופות הרלוונטיות, ולחקירה הביקורתית של שלבי התהוותם, חיבורם ומסירתם של כ"ד ספרים, של מגילות מדבר יהודה ושל התרגומים העתיקים.
לימודי התואר הראשון בחוג מספקים חלון הצצה מרתק להתפתחותו של 'עם הספר', וליחסיו עם התרבויות הסובבות אותו, החל משחר ימיו. השתייכות החוג למקרא לתחום מדעי הרוח, מאפשרת מבט ביקורתי על גיבוש היצירה המקראית, ועל עולם המקרא והעולמות הסובבים אותו.
תכנית הלימודים בחוג מספקת לכל סטודנט וסטודנטית את הרקע החיוני להכרת המקרא ופרשנותו לאורך הדורות.
למה אצלנו?החוג למקרא מוביל בתחומו בעולם ומתגאה בצוות מרצים בעלי מוניטין בינלאומי. ההוראה בחוג שואבת לשילוב פורה ומרתק בין מידע בסיסי רחב הנדרש לעבודה עצמאי בתחום ומעבר לו לבין הנגשת מחקר פורץ דרך לציבור הסטודנטים.
החוג מקיים קשרים ענפים עם מוסדות מחקר מובילים בעולם, ומציע מגוון אירועים אקדמיים מרתקים, כגון כנסים, סמינרים והרצאות אורח של חוקרים בינלאומיים מובילים. חיי החוג עשירים, עם פעילויות חברתיות וסיורים לימודיים, המאפשרים העמקה נוספת של החומר הנלמד וחשיפה למחקרים חדשים. לימודי מקרא באוניברסיטה העברית לא רק מקנים ידע נרחב ומעמיק, אלא גם פותחים דלתות למגוון אפשרויות תעסוקה מרתקות: בוגרי החוג משתלבים בהצלחה בתחומי החינוך, המחקר, הארכיונאות, המוזיאונים, עולם התרבות, ואף בתחומים מגוונים אחרים הדורשים חשיבה ביקורתית, ניתוח טקסטואלי ויכולות מחקר עצמאיות. רבים אף בוחרים להמשיך ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית או באוניברסיטאות אחרות בארץ ובעולם.
אם אתם מחפשים מקום ללמוד בו מקרא ברמה הגבוהה ביותר, בסביבה אקדמית תומכת ומעשירה, עם מרצים וחוקרים מהשורה הראשונה, ותוך פתיחת צוהר למגוון הזדמנויות מרתקות - החוג למקרא הוא המקום בשבילכם.
פרטים נוספים -
ספרות כללית והשוואתית
אוהבים ספרות יפה? רואים את עתידכם בתחום?
כוחה של יצירת הספרות נובע מיופייה ומעושרה ומהדיאלוג המובלע שהיא מקיימת עם קוראיה ועם ספרות שנכתבת במסורות ובשפות שונות.אנשי הספרות ההשוואתית אינם מסתפקים בהבנת היצירה הספרותית מתוך הקשרה התרבותי המקומי, אלא שואפים גם למקמה אל מול מסורות ספרותיות ועולמות חשיבה שונים.במסגרת הלימודים, ניגע ונעמיק בספרות על היבטיה השונים. נתבסס על מבחר של מגמות ונושאים וניחשף לנושאי לימוד מעולמות תוכן קרובים כגון: פילוסופיה, היסטוריה, אתנוגרפיה, בלשנות, פסיכואנליזה, תאטרון וקולנוע.
הסטודנטים בתכנית ירכשו השכלה במושגי יסוד בתורת הספרות, ייפתחו נקודת ראות היסטורית ואנליטית, כישורים לפרשנות ספרותית ויעמיקו בטקסטים וז'אנרים ספרותיים שונים.
קצת לעומק:
תכנית הלימודים מציעה לימודים עיוניים ובצידם שימוש במתודות מגוונות לשם השוואה בין יצירות מספרויות שונות. אנו מעודדים את הסטודנטים לקרוא יצירות ספרות בהקשרים ספרותיים, היסטוריים ורעיוניים וכך להתנסות בפרשנות ספרותית על סוגיה.
בלימודים עוסקים בתקופות שונות, יצירות רבות, סוגות ספרותיות ומחברים מרכזיים בספרות העולם. כך יעשירו הסטודנטים את עולמם הספרותי ואת הידע שלהם בקאנון ההיסטורי של ספרויות אלה.
-
ספרות עברית
"הספרות העברית היא ארמון החוכמה והיופי הכי נפלא שלי, בשפה שאני מבין הכי מקרוב, ללמוד אותה זה לגור בארמון הזה".
(דרור בורשטיין, סופר, משורר ועורך, ראש המסלול לכתיבה יוצרת בחוג).
הספרות העברית היא תשתית החיים היהודיים והישראליים מ"בראשית ברא" ועד "תקלה בקצה הגלקסיה". היא נכתבת בארץ ובכל רחבי העולם, בהקשרים תרבותיים שונים, ומצטיינת בעושר, רבגוניות ויופי נדיר. הלימודים בחוג מאפשרים מפגש בלתי אמצעי עם שירה וסיפורת בשפת המקור.
לימודים בעברית על עברית.
תכנית הלימודים מתבססת על קריאה ביצירות ספרותיות ועל דיון ביקורתי מנקודות מבט תאורטיות ומחקריות מתחומי הספרות, המוזיקה והאסתטיקה, ותחומים משיקים כמו סוציולוגיה, מדעי המדינה ופסיכולוגיה. הלימודים בחוג ממקמים את השירה והסיפורת העברית לדורותיה ולסוגותיה בהקשרים ההיסטוריים, החברתיים והתרבותיים של החיים הספרותיים.החוג לספרות עברית נוסד באלול תרפ"ח, בסוף קיץ 1928, והוא החוג הוותיק מסוגו. כאן צמחו חוקרי הספרות העברית המובילים בארץ. בוגרינו משתלבים במיטב המוסדות המחקריים בארץ ובעולם, ונוכחותם בולטת בהוצאות ספרים, במוסדות תרבות, בתקשורת, בעריכה, בהוראה, בתרגום וכמובן כסופרים וסופרות וכמשוררים ומשוררות.
הצטרפו אלינו ללימודים עם מיטב החוקרים של הספרות העברית שמחקריהם מצויים בחזית המחקר בתחום בארץ ובעולם.
-
פילוסופיה
פילוסופיה היא עיסוק שיטתי, מעמיק, מדויק ואינטלקטואלי בשאלות גדולות וכלליות. פילוסופים/ות עוסקים/ות בחקר הקיום, ההכרה האנושית, ההיגיון, המוסר והמדינה, ותחומים רבים אחרים. הפילוסופיה חותרת לחשיבה שיטתית וביקורתית הנשענת על טיעונים רציונליים; היא צומחת מתוך סוגיות יומיומית, ומבקשת לחשוב עליהן לעומק במסגרת דיון מובנה.
במסגרת הלימודים נעסוק בשאלות רבות, "השאלות הגדולות" שאחת לזמן מה צצות לנו בחיים כדילמות של צדק, מוסר, מציאות ועוד. ההתמודדות עם השאלות האלו תהיה בדרך שיטתית יותר, מדויקת יותר, אחראית יותר אינטלקטואלית, ולעתים גם יותר עשירה היסטורית, מהדרכים בהן דנים בהן בהקשרים אחרים.
הדרך הטובה ביותר להבין מהי פילוסופיה (או אהבה, או מוסיקה או שחייה צורנית) היא פשוט להתחיל לקרוא, לכתוב, לדבר, לשמוע, לחשוב או בקיצור לעשות פילוסופיה (או אהבה, או מוסיקה, או שחייה צורנית). הסטודנטים/יות בחוג יזכו לרכוש ידע והבנה בפילוסופיה על תקופותיה השונות ותחומיה השונים ויפתחו כישורים הדרושים לעיון בספרות הפילוסופית ולעיסוק עצמאי בבעיות פילוסופיות, כמו חשיבה מופשטת, ביקורתיות, יצירתיות - כישורים שהם בעלי ערך גם בתחומים רבים אחרים.
פילוסופיה נלמדה באוניברסיטה העברית מיום הקמתה ב-1925.
-
שפה וספרות גרמנית
רוצים ללמוד את השפה של גדולי ההוגים והסופרים? מוכנים להיכנס לעולם של יצירות מופת מרתקות? מעוניינים להכיר לעומק את התרבות הגרמנית?
מטרת הלימודים היא הקניית שליטה בשפה הגרמנית וכן הענקת היכרות מעמיקה עם הספרות של העולם דובר הגרמנית ותרבותו. החוג לשפה וספרות גרמנית הוא המקום היחיד בארץ, שבו ניתן לקבל תואר אקדמי בלימודי השפה הגרמנית ותרבותה. הסטודנטים מסיימים את התואר עם ידע ומיומנות בשפה, בתרבות ובספרות הגרמנית.לא נדרשת ידיעה מוקדמת של השפה הגרמנית. הלימודים בנויים כך שכבר בסוף לימודי התואר הראשון הסטודנטים מסוגלים לקרוא ולדבר באופן שוטף בגרמנית, וזאת במקביל לבניית תשתית דקדוקית וסגנונית לכתיבה בשפה הגרמנית.
♦ קורסי השפה נלמדים במסגרת היחידה ללימודי שפות בפקולטה למדעי הרוח, הפועלת על-פי מסגרת ההתייחסות האירופית המשותפת לשפות CEFR. הסטודנטים מתקשרים בשפת היעד כבר מהשיעור הראשון, ובכל מפגש מתנסים בקריאה, כתיבה, הבנת הנשמע ודיבור. כך בונים ביטחון לפעול בשפה ולהשתמש בה באופן טבעי. מכיוון שתוצרי הלמידה מותאמים לתקן בינ"ל, את השפה ניתן להמשיך ולרכוש גם במסגרת תוכניות לחילופי סטודנטים.
לפרטים נוספים אודות קורסי השפה: אתר היחידה
ליצירת קשר ולקביעת פגישת ייעוץ אישית: languagehu@savion.huji.ac.il -
שפה וספרות ערבית
החוג לשפה וספרות ערבית הוא הוותיק ביותר בארץ ובעל מוניטין בין-לאומיים. כאן תוכלו לרכוש ידע עיוני ומעשי בכל הרבדים של השפה הערבית - קלאסית ומודרנית, ספרותית ומדוברת - וגם להתוודע לערבית-היהודית מימי-הביניים ועד העת החדשה. תלמידי החוג נחשפים למקורות החשובים ביותר של הספרות הערבית הקלאסית והמודרנית ולומדים על התרבות הערבית ודת האסלאם, והכול - בשפת המקור!
קורסי החוג מבוססים על קריאה מדויקת של מקורות ראשוניים מן הספרות הערבית הקלאסית והמודרנית, בליווי ספרות מחקר שמאפשרת דיון מעמיק ברקע ההיסטורי, הדתי, החברתי והלשוני של כל טקסט. הלימודים בחוג יביאו אתכם לרמת שליטה גבוהה ביותר בדקדוק הלשון הערבית, ותוכלו לרכוש ניסיון ומיומנויות משמעותיים בכל הנוגע לטיפול בטקסט הערבי.
נוסף על כך, כל תלמידי החוג לומדים קורס מבוא על הלהגים הערביים המדוברים ורוכשים כלים לעיסוק מדעי בערבית המדוברת. החוג מעודד שימוש אקטיבי בשפה הערבית בקורסים ייעודיים שנבנו למטרה זו, וכן באמצעות תכנית חילופי-שפה חוגית. חלק מהקורסים בחוג נלמדים בשפה הערבית.
- תחום הלשון: הערבית והשפות השמיות, הדקדוק הערבי על פי גישות מודרניות וקלאסיות, הערבית-היהודית של ימי הביניים והעת החדשה, הדיאלקטים המדוברים במזרח ובמערב.
- תחום הספרות: הספרות הערבית הקלאסית – שירה ופרוזה, תולדות המחשבה המוסלמית והספרות הפולמוסית, הספרות הערבית המודרנית, תאוריות של תרגום.
- תחום דת האסלאם וההיסטוריה של דת האסלאם: הקוראן ופרשנותו, החדית', הכיתות באסלאם, המיסטיקה האסלאמית, יחסים בין-דתיים בעולם האסלאם, תאולוגיה והגות אסלאמית.
לרשימת חברי הסגל האקדמי ולתחומי ההתמחות של כל אחד מהם לחצו כאן.
-
תוכנית "רביבים"
רוצים להיות מורים משפיעים? מחפשים לימודים עם אופק תעסוקתי? מתעניינים בתרבות יהודית ישראלית במרחב החינוכי?
תוכנית רביבים ייחודית לאוניברסיטה העברית. התוכנית הוקמה מתוך חזון להכשרת מורים ומנהיגים חינוכיים אשר יתרמו לקידום הוראת מקצועות היהדות במערכת החינוך הממלכתית ברחבי הארץ ומבוססת על השקפת עולם יהודית-פלורליסטית.
במסגרת הלימודים נשלב בין הכשרה ייחודית להוראה בליווי צוות פדגוגי מעולה והנחייה אישית ולימוד אקדמי מעמיק בתחומים המגוונים של מדעי היהדות.
תוכנית הלימודים מעניקה לסטודנטים תעודת הוראה והכשרה מעשית וכלים ביקורתיים ומחקריים להתמודדות עצמאית עם מגוון התחומים של מדעי היהדות שילוו אותם כמורים לעתיד.
התוכנית עשירה בתכנים ובפעילויות העשרה וכוללת סיורים, ימי עיון, הרצאות אורחים ועוד.
בוגרי התוכנית יסיימו את לימודיהם בתום 3 שנים עם תואר ראשון (בוגר) במקרא ובמדעי היהדות ותעודת הוראה במקרא ובלימודי יהדות (התמחות בתרבות יהודית-ישראלית). תלמידים המעוניינים בכך יוכלו להמשיך את לימודיהם לתואר שני (מוסמך) במסלול המחקרי או במסלול העיוני.
הקבלה לתוכנית מותנית בראיון אישי.
ניסיון בפעילות חינוכית כגון: הדרכה בתנועות נוער ובמחנות קיץ, תפקידי חינוך והדרכה במסגרת מכינה קדם צבאית, בשנת שירות ובשירות הצבאי/הלאומי ייחשבו ליתרון בעת ההרשמה לתוכנית.
אתר החוגתאריך אחרון להרשמה לשנת תשפ"ו 31.5.2025
-
תולדות האמנות
אוהבים אמנות והיסטוריה? מוקפות בתרבות חזותית ורוצות להבין את שפתה? בחוג לתולדות האמנות תקבלו מגוון כלים להתבונן, להעריך, לנתח ולפרש אמנות, עיצוב ואדריכלות, תוך הקניית ידע היסטורי ותרבותי רחב הנחוצים להבנת האמנויות השונות לאורך התקופות, החל בתקופה הפרה-היסטורית ועד היום, בארץ ובעולם. החוג מציע אווירת לימודים מיוחדת המשלבת מצוינות אקדמית לצד יחס אישי.
-
תולדות התאטרון
אוהבים תאטרון? אוהבות פרפורמנס ורוצות לדעת יותר? נראה לכם שכל העולם במה, שהפוליטיקה היא גם משחק?
בחוג לתולדות התאטרון תקבלו כלים לצפייה, ניתוח, פרשנות של אמנות התאטרון והפרפורמנס. תיחשפו לאמנות רב-תחומית דרך למידה על המרכיבים השונים שבה: משחק, דרמה, מוזיקה, עיצוב חלל, עיצוב תלבושות, ועוד). תלמדו על ההיסטוריה של התאטרון ושל הפרפורמנס מאז יוון העתיקה ובדגש על התיאטרון והפרפורמנס העכשווי.
תיאטרון ופרפומרנס קיימים גם על בימת התיאטרון, גם במוזיאון לאמנות וגם במרחב הציבורי. החוג שלנו מציע להיפגש עם העבר, ההווה והעתיד של אמנויות הבמה. אנחנו מלמדים לחקור ולחוות תיאטרון, להבין פרפורמנס ולפתח כלים להבנה וניתוח יצירות תיאטרון ולהבנת העולם דרך הדרמה והפרפורמנס העכשווי. תאטרון ופרפורמנס הם אמנות של הווה ושל תקווה.
במה מתאפיין החוג שלנו?
החוג מתאפיין בשילוב של לימודים עיוניים ומעשיים באמצעות ראייה רב-תחומית. כוללים היכרות עם גישות תיאורטיות מדיסציפלינות שונות ומגוונות, דרכן ניתן להעמיק בהבנת האופי הרב תחומי של אמנות התיאטרון. הדגש המהותי בשיטה זאת יושם על היצירה העכשווית בעולם, בארץ ובעיר ירושלים, המהווה זירה ניסיונית מרתקת וייחודית בתחומי התיאטרון והפרפורמנס. במסגרת הלימודים תיחשפו גם לגישות מתודולוגיות פורצת דרך של מחקר-יצירה ותפיקו בסוף הלימודים פרויקט יצירתי-מחקרי שלכם.
קצת לעומק:
הלימודים בחוג מקנים כלים מחקריים לעיסוק בעולם התיאטרון והמופע ומפתחים חשיבה פרשנית בשיח העכשווי בבחינת תהליכים היסטוריים, פוליטיים וחברתיים. במסגרת הלימודים לתואר ראשון לומדים על תולדות התיאטרון והפרפורמנס, מתנסים בשיטות שונות של ניתוח יצירות בימתיות ובמופעים תלויי מקום.
בין הנושאים הנלמדים: שיטות משחק ובימוי, תרפיה באמנות, תיאטרון בקהילה, כתיבה דרמטית, בימוי, עבודות קול, אמנות רדיו, פודקאסט ופרפורמנס והתיאטרון היהודי. דגש מיוחד מושם על היצירות העכשוויות החוצות את הגבולות הדיסציפלינריים.
בשנה ג' כל סטודנט מפתח פרוייקט גמר אמנותי יצירתי בנושאים שהוא בחר. מספר קורסים בכל שנה מתקיימים במרחב הציבורי והתלמידים יוצאים מכותלי האוניברסיטה ללמידה ומחקר במרחב, לביקורים בהצגות, מופעים ואירועי אמנות.
מידע נוסף:
- הבוגרים שלנו מחזיקים בעמדות מפתח בניהול פסטיבלים של תיאטרון ואמנות. חלקם נמנים בין המחזאים המשפיעים בעולם, אחרים בחרו בדרך של הוראה או בהעמקה בלימודים של תיאטרון טיפולי.
- לחוג קשר עמוק עם מוסדות התאטרון בירושלים. במסגרת הלימודים קיימת גם האפשרות לקיים קורס התמחות במוסד מרכזי בירושלים בתחום התיאטרון והמופע (הזירה הבינתחומית, תאטרון החאן, תאטרון הקרון, המרכז לאמנות ומחקר מעמותה בבית הנסן ועוד).
- לצד השיעורים העיוניים מתקיימים בחוג שיעורי מעבדה, סדנאות וכיתות אמן המפגישים את הסטודנטים עם דמויות מרכזיות בתחומי התיאטרון והפרפורמנס.
- קולוקוויום: במסגרת הלימודים כל שנה פוגשים הסטודנטים אמנים מובילים, מראיינים אותם ויוצאים יחד למופעים כחלק מהתהליך הלימודי.
-
תלמוד והלכה
הספרות התלמודית היא ספרות מרתקת, מגוונת מאוד בתכניה ובשלל צורותיה הספרותיות. ספרות זו עומדת בתשתיתם של חיי התרבות והמחשבה היהודית ושל אורח החיים היהודי המסורתי, והיא גם מהווה מעיין ספרותי המזין דורות של מחברים ויוצרים. מאז הקמת האוניברסיטה העברית ניצב החוג לתלמוד באוניברסיטה העברית בחזית המחקר התלמודי, והוא נושא הדגל של חקר ספרות חז"ל על כל ענפיה בארץ ובעולם. מחקר זה, שהגיע להישגים חשובים מאוד בעשרות השנים האחרונות וממשיך להתפתח, עוסק בתחומי ידע מגוונים והוא בעל פוטנציאל חדשני רב - הוא מאפשר לנו להתבונן בטקסטים העתיקים מזוויות חדשות, לעמוד על התגלגלותם במהלך הדורות ולגלות בהם תכנים מהותיים שאינם מתגלים בדרך הלימוד המסורתית.
החוג הצמיח חוקרים בכירים המשמשים במשרות חשובות באוניברסיטאות בארץ ובעולם. המחקר המתנהל בחוג הניב מפעלי מחקר ופרסומים חשובים ביותר בתחום הספרות התלמודית. העוצמה הזאת מאפשרת לנו לתת לסטודנטים את ההכשרה הטובה ביותר.
פרטים נוספים
למה אצלנו?
החוג לתלמוד באוניברסיטה העברית מציע חוויה אינטלקטואלית סוחפת, מסע מרתק אל נבכי ההלכה והמחשבה היהודית. עם צוות חוקרים בעלי שם עולמי, תחשפו את רבדיה הנסתרים של הספרות התלמודית – ממשנה ועד ראשונים – תוך שימוש בגישות מחקר חדשניות. אצלנו התלמוד אינו טקסט עתיק, אלא מפתח לדיאלוג מתמשך. החוג, המקיים קשרים בינלאומיים ענפים, מזמין אתכם לכנסים, ימי עיון והרצאות אורח, כפי שמצוין באתר: "החוג... מכשיר חוקרים לעיון מעמיק בספרות חז"ל... מתוך זיקה למחקר העדכני...". לימודי תלמוד בעברית הם הזדמנות לפיתוח חשיבה ביקורתית, ניתוח מעמיק וכישורי מחקר. בוגרינו משתלבים בתחומי החינוך, המחקר, עריכה תורנית ועוד, תוך שהם מיישמים חשיבה יצירתית. רבים ממשיכים לתארים מתקדמים. מחפשים קהילה אקדמית תוססת? החוג לתלמוד הוא הבית שלכם.