• 123

  • מדעי הרוח

  • הר הצופים

  • החוג לשפה וספרות ערבית הוא הוותיק ביותר בארץ ובעל מוניטין בין-לאומיים. כאן תוכלו לרכוש ידע עיוני ומעשי בכל הרבדים של השפה הערבית - קלאסית ומודרנית, ספרותית ומדוברת - וגם להתוודע לערבית-היהודית מימי-הביניים ועד העת החדשה. תלמידי החוג נחשפים למקורות החשובים ביותר של הספרות הערבית הקלאסית והמודרנית ולומדים על התרבות הערבית ודת האסלאם, והכול - בשפת המקור!

    קורסי החוג מבוססים על קריאה מדויקת של מקורות ראשוניים מן הספרות הערבית הקלאסית והמודרנית, בליווי ספרות מחקר שמאפשרת דיון מעמיק ברקע ההיסטורי, הדתי, החברתי והלשוני של כל טקסט. הלימודים בחוג יביאו אתכם לרמת שליטה גבוהה ביותר בדקדוק הלשון הערבית, ותוכלו לרכוש ניסיון ומיומנויות משמעותיים בכל הנוגע לטיפול בטקסט הערבי.

    נוסף על כך, כל תלמידי החוג לומדים קורס מבוא על הלהגים הערביים המדוברים ורוכשים כלים לעיסוק מדעי בערבית המדוברת. החוג מעודד שימוש אקטיבי בשפה הערבית בקורסים ייעודיים שנבנו למטרה זו, וכן באמצעות תכנית חילופי-שפה חוגית. חלק מהקורסים בחוג נלמדים בשפה הערבית.

    • תחום הלשון: הערבית והשפות השמיות, הדקדוק הערבי על פי גישות מודרניות וקלאסיות, הערבית-היהודית של ימי הביניים והעת החדשה, הדיאלקטים המדוברים במזרח ובמערב.
    • תחום הספרות: הספרות הערבית הקלאסית – שירה ופרוזה, תולדות המחשבה המוסלמית והספרות הפולמוסית, הספרות הערבית המודרנית, תאוריות של תרגום.
    • תחום דת האסלאם וההיסטוריה של דת האסלאם: הקוראן ופרשנותו, החדית', הכיתות באסלאם, המיסטיקה האסלאמית, יחסים בין-דתיים בעולם האסלאם, תאולוגיה והגות אסלאמית.

    לרשימת חברי הסגל האקדמי ולתחומי ההתמחות של כל אחד מהם לחצו כאן.

    אתר החוג

     

  •  האוניברסיטה מעניקה פרסי הצטיינות לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים. לפרטים נוספים

     

     

  • ראשת החוג: פרופ' אוֹרי שחמוֹן ori.shachmon@mail.huji.ac.il

    יועץ למועמדים ללימודים בחוג: ד״ר דניאל בהר daniel.behar@mail.huji.ac.il

    יועץ לתלמידי הבוגר: ד"ר יוסף ויצטום ywitztum@gmail.com

    יועץ לתלמידי המוסמך: ד"ר איאס נאסר iyas.nasser@mail.huji.ac.il

    רכזת החוג: גב' שרה פרנסה, טלפון: 02-5883965, sarap@savion.huji.ac.il 

    שעות קבלת קהל (חדר 4507 במדעי הרוח): יום א' -14:30-11:30, ימים ב'-ה' 13:00-10:00

  • ניתן ללמוד בחוג בשלושה מסלולים, במהלך שלוש שנים. מספר הנ״ז נקבע בהתאם למסלול הלימוד.

    א. מסלול רגיל - מותנה בידע קודם בשפה הערבית

    במסלול זה לומדים סטודנטים בעלי רקע קודם בשפה הערבית, וכבר בשנה הראשונה מגיעים לרמת שליטה גבוהה בשפה הכתובה, ומפתחים כלי עבודה וניתוח ברמה המתקדמת ביותר. קורסי היסוד מבססים את הידיעות בדקדוק ובתחביר, והסטודנטים לומדים להכיר את ההיסטוריה של השפה ושל הספרות הערבית מאז ימי הג׳אהליה ועד היום. הקורסים המתקדמים עוסקים באופן מעמיק בספרות הקלאסית לסוגיה הקוראן והחדית', ספרות ימי-הביניים והספרות היפה (אדב), וכן מתוודעים לעולם הלהגים והשפה המדוברת באזורים שונים בעולם הערבי. 

    במסלול זה ניתן לשלב לימודי שפה מזרחית/שמית נוספת (פרסית, תורכית או שפה מזרחית/שמית אחרת).

    היקף הלימודים במסלול הרגיל: 68-64 נ״ז ; היקף הלימודים במסלול הרגיל עם שפה נוספת: 72-68 נ״ז.

    ב. מסלול ייעודי - מותנה בידע קודם בשפה הערבית ובריאיון קבלה בביה״ס לחינוך

    מסלול זה מציע שילוב מובנה בין לימודי הבוגר בערבית ולימודי תעודת הוראה. התלמידים במסלול זה פטורים מחלק מקורסי החוג לערבית במסלול הרגיל, וכן מחלק מקורסי תעודת ההוראה. הלימודים במסלול זה כוללים התנסות מעשית בבתי הספר בירושלים ובסביבתה. בוגרי המסלול הייעודי יהיו זכאים, נוסף על התואר הראשון בשפה וספרות ערבית, גם לתעודת הוראה בערבית לבתי ספר על-יסודיים. קבלת תעודת ההוראה מותנית בסיום לימודי התואר הראשון.

    הסטודנטים במסלול הייעודי נדרשים להירשם גם למחלקה ללימודי הוראה, נוסף על ההרשמה לחוג לשפה וספרות ערבית. ההרשמה ללימודי ההוראה תיעשה לקראת שנת הלימודים השנייה באוניברסיטה. 

    היקף הלימודים במסלול הייעודי: 94-90 נ״ז, מתוכן 64-60 נ״ז בחוג לערבית.

    ג. מסלול ערבית מן היסוד - אינו מותנה בידיעה מוקדמת בשפה הערבית

    במסלול זה לומדים סטודנטים ללא ידע קודם בשפה הערבית. בשנת הלימודים הראשונה התלמידים ישולבו בלימודי ״ערבית בערבית״ ביחידה להוראת שפות, וכן ילמדו קורסי יסוד בתחום האסלאם שאינם נסמכים על ידיעת השפה. במעבר משנה א' לשנה ב' הסטודנטים ישתתפו בקורס קיץ בהיקף של 56 ש"א (4 נ"ז ), שבו יחזקו את ידיעותיהם בדקדוק ובקריאת טקסטים. קורסי שנה ב ו-ג יעשירו ויעמיקו את הידיעות בשפה ובספרות הקלאסית והמודרנית. התלמידים במסלול זה פטורים מחלק מקורסי החובה במסלול הרגיל. 

    היקף הלימודים במסלול ערבית מן היסוד: 70 נ״ז.

     

    תנאי מעבר

    במסלול הרגיל והייעודי - המעבר משנה א׳ ל-ב׳ מותנה בהצלחה בקורסים ״יסודות הלשון הערבית״ ו״פרוזה קלאסית״ בציון 70 לפחות.

    במסלול ערבית מן היסוד - המעבר משנה א׳ ל-ב׳ מותנה בסיום מוצלח של הקורס "ערבית בערבית א'", וכן בהשתתפות ובהצלחה בקורס הקיץ. המעבר משנה ב׳ ל-ג׳ מותנה בהצלחה בקורסים ״יסודות הלשון הערבית״ ו״פרוזה קלאסית״ בציון 70 לפחות.

  •  מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים

  • החוג מציע לתלמידיו מספר תכניות מיוחדות המאפשרות הרחבה והעמקה של הידע והמיומנויות:

    תכנית חילופי שפה

    החוג מציע תכנית ייחודית לחילופי שפה עברית-ערבית; התכנית פתוחה לתלמידי החוג בלבד. הסטודנטים משתתפים בסדנת הדרכה להכרת המודל ולתרגול ראשוני, ולאחר מכן מחולקים לזוגות ועובדים באופן פרטני לאורך שנת הלימודים. ההשתתפות בתוכנית מוכרת כ״מעורבות חברתית״ ומזכה ב-2 נ"ז שיחליפו קורס אבני פינה בהיקף דומה. לפרטים נוספים ראו כאן.

    לימודי שפה מזרחית/שמית

    תלמידי המסלול הרגיל יוכלו להוסיף לתכנית לימודי פרסית, תורכית, או שפה מזרחית/שמית אחרת, באישור היועץ, ויהיו פטורים מאחר מקורסי המבואות שמחוץ לחוג. לפרטים נוספים ראו כאן.

    לימודים לתעודת הוראה בערבית

    תלמידי החוג לערבית יוכלו לשלב בין לימודים ל תואר בוגר ולימודים לתעודת הוראה בערבית, במסגרת המסלול הייעודי. תלמידים במסלולים אחרים יוכלו להוסיף את לימודי ההוראה לתכנית בשנה ג׳ או לאחר סיום התואר. תלמידי החוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון יוכלו ללמוד לקראת תעודת הוראה בערבית, בכפוף ללימודי השלמה אשר ייקבעו בתיאום עם החוג לשפה וספרות ערבית. לפרטים נוספים ראו כאן.

  • ציון 85/רמה ׳בסיסי׳

  • ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית

  • מיון למסלולים

    החל משנת תשפ״ד ניתן להתקבל ללימודים בחוג לערבית גם ללא ידע מוקדם בשפה!

    לאחר הקבלה לחוג, על פי תנאי הקבלה הכלליים של האוניברסיטה וה פקולטה , יועץ החוג ינתב את המתקבלים למסלולים השונים:

    תלמידים המגיעים לחוג ללא ידע מוקדם בערבית יופנו למסלול ״ערבית מן היסוד״.

    תלמידים שיופנו למסלול זה יהיו מחויבים בהשלמת לומדה עצמית, בתאום עם היחידה ללימודי שפות.

    תלמידים ששפת אמם ערבית יתקבלו למסלול הרגיל, ויוכלו לבקש ללמוד במסלול הייעודי המשלב לימודים לתעודת הוראה בערבית.

    תלמידים שאינם דוברי ערבית כשפת אם אך יש להם ידע קודם בשפה יופנו למבחן מיון חוגי, ובהתאם לתוצאותיו יוכלו להתקבל למסלול הרגיל או למסלול הייעודי המשלב לימודים לתעודת הוראה בערבית.

    מידע נוסף על מסלולי הלימודים ניתן למצוא באתר החוג.  

     

    יתקיימו מבחני כניסה ומיון לקראת שנה"ל תשפ"ד: 

    מועד ראשון בתאריך 14/5/23 בשעה 10:00
    באולם 48517, גוש 48 ב פקולטה למדעי הרוח.

     

    מועד נוסף יתקיים בתאריך 30/7/23 בשעה 09:00 

    באולם 47222, גוש 47 ב פקולטה למדעי הרוח.

     

    מועד נוסף יתקיים בתאריך 27/9/23 בשעה 09:00 בבוקר. 

    באולם 47236, גוש 47 ב פקולטה למדעי הרוח.

     

  • ציון פסיכומטרי רב תחומי , ציון פסיכומטרי בדגש כמותי , ציון פסיכומטרי בדגש מילולי

  • 50%/50%, 70%/30%

  • 50%/50% (רלוונטי עבור כל מסלולי המכינה)

  • 50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)

  • קיימת

  • ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה

  • ערוץ קבלה רלוונטי

לבדיקת סיכויי קבלה, תנאי קבלה לשנה א
  • נדרש

  • לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית

  • 32 נ״ז לכל הפחות

  • התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג

  • קיים

  • 1. נדרשת עמידה בתנאי המעבר לשנה ב' במוסד בו למדו.

    2. נדרש ציון ממוצע 75 ומעלה בחוג בו הם מבקשים להמשיך לימודיהם.

    יתקבלו המועמדים המתאימים ביותר לאחר דיון בוועדת הקבלה של החוג ובאישור ועדת ההוראה של ה פקולטה . ועדת הקבלה תקבע את תכנית הלימודים הסופית לתואר של אלה שיתקבלו, שעשוייה לכלול השלמת לימודים לפי הצורך. הדיון בבקשות נערך בדרך כלל סמוך לפתיחת שנת הלימודים.

    לתשומת לב:

    • בעלי לימודים אקדמיים שאינם עומדים בדרישות הנ"ל יוכלו להתקבל ללימודי שנה א' אם יעמדו בתנאי הקבלה. לימודיהם הקודמים ייזקפו לזכותם על פי המלצת יועצי החוגים, ובאישור ועדת הוראה.
    • תואר בוגר האוניברסיטה העברית יינתן רק לסטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית תכנית מלאה של שנה ג' לפחות בכל חוג בהיקף של שליש לפחות מלימודי התואר. לימודים אלה יכללו את כל הסמינריונים שהסטודנטים חייבים בהם.

  •  

    מעסיקים רבים בארץ זקוקים לבעלי ידע מבוסס בשפה ובתרבות הערבית, והבוגרים שלנו מגיעים עם ידע מעמיק ומרשים הנזקף לזכותם. בוגרי החוג משתלבים בשירות הציבורי ובחברות פרטיות, בתחום התקשורת, במכוני מחקר, ובגופים המספקים שירותי תרגום. בוגרי ״המסלול הייעודי״ משתלבים בהצלחה כמורים בבתי-ספר על יסודיים הן במגזר היהודי והן במגזר הערבי.

    החוג לשפה וספרות ערבית מציע מסלולי לימוד מעולים ל תואר מוסמך ולדוקטורט. מלבד בוגרי החוג, מדי שנה מגיעים אלינו גם סטודנטים מתקדמים מאוניברסיטאות שונות בארץ ובעולם, כדי לכתוב את עבודות המחקר שלהם בהדרכת מורי החוג. ניתן להתמחות בכל אחד מתחומי המחקר המגוונים של סגל החוג.