מקרא
-
101
-
מדעי הרוח
-
הר הצופים
-
מתעניינים במקרא? מחפשים להתמחות בתחום?
החוג למקרא באוניברסיטה העברית הוא בין המובילים בעולם בחקר המקרא והוראתו.
החוג עוסק בקשת רחבה של תחומי התמחות ועניין.
תכנית הלימודים מתמקדת בלימוד הלשוני, ההיסטורי והספרותי של הספרות המקראית, וכוללת התייחסות רחבה גם לתחומים של פילוסופיה יהודית ומחשבת ישראל, ארכאולוגיה של ארץ-ישראל, מדעי המדינה ועולם המזרח הקדום.
קצת לעומק
מטרת הלימוד בחוג היא להקנות לסטודנטים את ידיעת המקרא על-פי שיטה פילולוגית-היסטורית, תוך שימוש בפרשנות היהודית והכללית לכל תקופותיה ובממצאי המחקר בזמן החדש. הלימודים מכשירים את הסטודנטים בחוג להוראת המקרא ומחקרו.
הקורסים המוצעים לסטודנטים מייצגים קשת רחבה של נושאים וגישות. במסגרת הלימודים הסטודנטים נחשפים לגישות המחקר השונות והמגוונות, וניתנת להם האפשרות להרחיב בהתאם לבחירתם.המרצים בחוג שמים דגש על השילוב של הישגי הדורות בקרב מפרשי המקרא בישראל ובעמים עם גילויי המדע בעת החדשה - ביחס לתולדות ישראל בימי קדם, לשפות השמיות, לתרבויות המזרח הקדום וספרותן, לארכאולוגיה של ארץ-ישראל בתקופות הרלוונטיות, ולחקירה הביקורתית של שלבי התהוותם, חיבורם ומסירתם של כ"ד ספרים, של מגילות מדבר יהודה ושל התרגומים העתיקים.
לימודי התואר הראשון בחוג מספקים חלון הצצה מרתק להתפתחותו של 'עם הספר', וליחסיו עם התרבויות הסובבות אותו, החל משחר ימיו. השתייכות החוג למקרא לתחום מדעי הרוח, מאפשרת מבט ביקורתי על גיבוש היצירה המקראית, ועל עולם המקרא והעולמות הסובבים אותו.
תכנית הלימודים בחוג מספקת לכל סטודנט וסטודנטית את הרקע החיוני להכרת המקרא ופרשנותו לאורך הדורות.
למה אצלנו?
החוג למקרא מוביל בתחומו בעולם ומתגאה בצוות מרצים בעלי מוניטין בינלאומי. ההוראה בחוג שואבת לשילוב פורה ומרתק בין מידע בסיסי רחב הנדרש לעבודה עצמאי בתחום ומעבר לו לבין הנגשת מחקר פורץ דרך לציבור הסטודנטים.
החוג מקיים קשרים ענפים עם מוסדות מחקר מובילים בעולם, ומציע מגוון אירועים אקדמיים מרתקים, כגון כנסים, סמינרים והרצאות אורח של חוקרים בינלאומיים מובילים. חיי החוג עשירים, עם פעילויות חברתיות וסיורים לימודיים, המאפשרים העמקה נוספת של החומר הנלמד וחשיפה למחקרים חדשים. לימודי מקרא באוניברסיטה העברית לא רק מקנים ידע נרחב ומעמיק, אלא גם פותחים דלתות למגוון אפשרויות תעסוקה מרתקות: בוגרי החוג משתלבים בהצלחה בתחומי החינוך, המחקר, הארכיונאות, המוזיאונים, עולם התרבות, ואף בתחומים מגוונים אחרים הדורשים חשיבה ביקורתית, ניתוח טקסטואלי ויכולות מחקר עצמאיות. רבים אף בוחרים להמשיך ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית או באוניברסיטאות אחרות בארץ ובעולם.
אם אתם מחפשים מקום ללמוד בו מקרא ברמה הגבוהה ביותר, בסביבה אקדמית תומכת ומעשירה, עם מרצים וחוקרים מהשורה הראשונה, ותוך פתיחת צוהר למגוון הזדמנויות מרתקות - החוג למקרא הוא המקום בשבילכם. -
אנו מציעים לימודים בחוג מרתק, ותיק ומוביל באוניברסיטה העברית. במסגרת החוג אנו מכשירים סטודנטים לקראת התארים בוגר, מוסמך ודוקטור, בענפי חקר המקרא והספרות הקשורה אליו. קיימת תכנית ללימודים משולבים עם תעודת הוראה.
- קיים אפיק מעבר מהאוניברסיטה הפתוחה לחוג לשנה ב'. לפרטים נוספים
♦ פטור משכר לימוד למועמדים שהשתתפו או זכו בהיותם תלמידי תיכון באולימפיאדות בינלאומיות בתחומים מדעיים ופטור משכר לימוד למשתתפי או זוכי חידון התנ"ך העולמי לפרטים נוספים לחצו כאן
-
ראש החוג: ד"ר נפתלי משל, nmeshel@huji.ac.il
יועץ ל תואר בוגר : רוני גולדשטיין, rongol@mail.huji.ac.il
יועץ ל תואר מוסמך : פרופ' שטפן שורש, Stefan.Schorch@mail.huji.ac.il
מזכירות החוג: גב' מאיה בן שמחון, טלפון:02-5883605, mayabe@savion.huji.ac.il
שעות קבלת קהל: יום א' 14:30-11:30 ובימים ב'-ה' בשעות 10:00- 13:00, חדר 45402
-
בחוג למקרא קיימים שני מסלולי הרשמה:
101-1420 - מקרא דו-חוגי
101-1425 - מקרא ומדעי היהדות דו-חוגי בשילוב תכנית רביבים
הלימודים ל תואר בוגר בחוג הם במסלול דו-חוגי, והחל משנה ב' ללימודים ניתן להתקבל למסלול חד-חוגי.
יחידות הלימוד כוללות: מבואות ולימודי תשתית (שנים א' ו-ב'), לימודי ספר מקראי (קורס אחד בכל שנה), ושיעורים מונוגרפיים וסמינריונים בנושאים נבחרים בחקר המקרא או בסוגיות מיוחדות של הספרות המקראית.במסגרת לימודי המבואות נכיר את תולדות התהוות היצירה המקראית, נעסוק בלימודי עברית מקראית, בפרשנות המקרא, ובהקשר התרבותי שבו צמחה הספרות המקראית סביבתו.
במהלך הלימודים נקרא בספרים מקראיים שונים, וניחשף לתחומים שונים: הסיפורת, השירה, הנבואה, החוק ועוד. בהמשך נציע לתלמידים להשתתף בסמינריונים מחקריים לפי בחירתם, ולהעמיק את ידיעותיהם בתחומים המעניינים אותם ע"י קורסי בחירה רבים ומגוונים. -
64 נ"ז (כולל קורסי " אבני פינה ")
-
• מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים
-
חושבים קדימה? אנו מציעים לכם לשלב את לימודי התואר הראשון יחד עם לימודי תעודת הוראה.
תכנית רביבים- תכנית הלימודים כוללת לימודים בחוג למקרא ובתכנית בלימודי יהדות.
במסגרת לימודי היהדות נעמיק במגוון קורסי מבוא כלליים בתחומי מדעי היהדות (היסטוריה של עם ישראל, מחשבת ישראל, ספרות עברית, ארכיאולוגיה, לימודי המזרח הקדום וכד'). בהמשך הלימודים רשאי כל סטודנט לבחור התמחות בתחומים המעניינים אותו.
-
-
ציון 85/רמה ׳בסיסי׳
-
-
ציון 145, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית
-
-
-
ציון פסיכומטרי רב תחומי , ציון פסיכומטרי בדגש כמותי , ציון פסיכומטרי בדגש מילולי
-
50%/50%, 70%/30%
-
-
קבלה ישירה 9.75 (ראויים לקידום 9.4)
-
קבלה ישירה 550 (ראויים לקידום 515)
-
-
50%/50% (רלוונטי עבור כל מסלולי המכינה)
-
-
50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)
-
-
קיימת
-
ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה
-
-
ערוץ קבלה רלוונטי
-
-
-
-
-
נדרש
-
-
לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית
-
-
32 נ״ז לכל הפחות
-
התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג
-
-
קיים
-
-
1. נדרשת עמידה בתנאי המעבר לשנה ב' במוסד בו למדו.
2. נדרש ציון ממוצע 75 ומעלה בחוג בו הם מבקשים להמשיך לימודיהם.
יתקבלו המועמדים המתאימים ביותר לאחר דיון בוועדת הקבלה של החוג ובאישור ועדת ההוראה של ה פקולטה . ועדת הקבלה תקבע את תכנית הלימודים הסופית לתואר של אלה שיתקבלו, שעשוייה לכלול השלמת לימודים לפי הצורך. הדיון בבקשות נערך בדרך כלל סמוך לפתיחת שנת הלימודים.
לתשומת לב:
- בעלי לימודים אקדמיים שאינם עומדים בדרישות הנ"ל יוכלו להתקבל ללימודי שנה א' אם יעמדו בתנאי הקבלה. לימודיהם הקודמים ייזקפו לזכותם על פי המלצת יועצי החוגים, ובאישור ועדת הוראה.
- תואר בוגר האוניברסיטה העברית יינתן רק לסטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית תכנית מלאה של שנה ג' לפחות בכל חוג בהיקף של שליש לפחות מלימודי התואר. לימודים אלה יכללו את כל הסמינריונים שהסטודנטים חייבים בהם.
-
-
בתום הלימודים לתואר הראשון, יכולים בוגרי החוג להמשיך ללימודים מתקדמים ל תואר מוסמך או דוקטורט באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטאות מובילות אחרות, ולעסוק במחקר המקרא, באוניברסיטה, בארכיונים, במכוני מחקר ובמוזיאונים.
אפיק נוסף הוא השתלבות כמדריכים וכאוצרים במוזיאונים, באתרים היסטוריים וארכאולוגיים ובחברות תיירות.
החוג למקרא גם מציע מסלול לימודים משולב עם תעודת הוראה החל מן התואר הראשון, המאפשר לבוגריו להשתלב אחרי הלימודים כמורים בבתי הספר.