תלמוד והלכה
-
102-1430
-
מדעי הרוח
-
הר הצופים
-
הספרות התלמודית היא ספרות מרתקת, מגוונת מאוד בתכניה ובשלל צורותיה הספרותיות. ספרות זו עומדת בתשתיתם של חיי התרבות והמחשבה היהודית ושל אורח החיים היהודי המסורתי, והיא גם מהווה מעיין ספרותי המזין דורות של מחברים ויוצרים. מאז הקמת האוניברסיטה העברית ניצב החוג לתלמוד באוניברסיטה העברית בחזית המחקר התלמודי, והוא נושא הדגל של חקר ספרות חז"ל על כל ענפיה בארץ ובעולם. מחקר זה, שהגיע להישגים חשובים מאוד בעשרות השנים האחרונות וממשיך להתפתח, עוסק בתחומי ידע מגוונים והוא בעל פוטנציאל חדשני רב - הוא מאפשר לנו להתבונן בטקסטים העתיקים מזוויות חדשות, לעמוד על התגלגלותם במהלך הדורות ולגלות בהם תכנים מהותיים שאינם מתגלים בדרך הלימוד המסורתית.
החוג הצמיח חוקרים בכירים המשמשים במשרות חשובות באוניברסיטאות בארץ ובעולם. המחקר המתנהל בחוג הניב מפעלי מחקר ופרסומים חשובים ביותר בתחום הספרות התלמודית. העוצמה הזאת מאפשרת לנו לתת לסטודנטים את ההכשרה הטובה ביותר.
למה אצלנו?
החוג לתלמוד באוניברסיטה העברית מציע חוויה אינטלקטואלית סוחפת, מסע מרתק אל נבכי ההלכה והמחשבה היהודית. עם צוות חוקרים בעלי שם עולמי, תחשפו את רבדיה הנסתרים של הספרות התלמודית – ממשנה ועד ראשונים – תוך שימוש בגישות מחקר חדשניות. אצלנו התלמוד אינו טקסט עתיק, אלא מפתח לדיאלוג מתמשך. החוג, המקיים קשרים בינלאומיים ענפים, מזמין אתכם לכנסים, ימי עיון והרצאות אורח, כפי שמצוין באתר: "החוג... מכשיר חוקרים לעיון מעמיק בספרות חז"ל... מתוך זיקה למחקר העדכני...". לימודי תלמוד בעברית הם הזדמנות לפיתוח חשיבה ביקורתית, ניתוח מעמיק וכישורי מחקר. בוגרינו משתלבים בתחומי החינוך, המחקר, עריכה תורנית ועוד, תוך שהם מיישמים חשיבה יצירתית. רבים ממשיכים לתארים מתקדמים. מחפשים קהילה אקדמית תוססת? החוג לתלמוד הוא הבית שלכם. -
הלימודים בחוג לתלמוד והלכה מתנהלים באווירה מקצועית מאוד ועם זאת תומכת ומאירת פנים. מטרות הלימודים בחוג הן הקניית ידע והבנה מעמיקה בספרות התלמוד ובתרבות התלמודית, יצירת היכרות אינטימית עם המקורות העיקריים ומחקרם הביקורתי, ובשלב המתקדם – הכשרת חוקרים צעירים של הספרות התלמודית לענפיה. הלימודים בחוג מיועדים להנחיל ידע ומחשבה ביקורתית וחדשנית בתחומים הבאים: תולדות החיבורים; תולדות ההלכה התלמודית; עולמם הרוחני והתרבותי של חז"ל; היחס בין תורתם של חז"ל לספרויות יהודיות קודמות (המקרא, הספרות החיצונית וההלניסטית, והספרות מקומראן) ולתרבות הסובבת; הספרות הגאונית והרבנית בימי-הביניים על כיווניה העיקריים.
למי מיועדים הלימודים בחוג לתלמוד? הלימודים מיועדים לכל המבקש לרכוש הבנה מעמיקה של הספרות התלמודית ולעמוד באתגר של לימודים אינטנסיביים ברמה גבוהה. הלימודים מתאימים למגוון רחב של סטודנטים, הן לאלה שהם בעלי ידע קודם בספרות התלמודית המעוניינים ללמוד את הספרות הזאת מזווית חדשה ומרתקת ולסגל את שיטות הלימוד והמחקר הנהוגות בחוג, והן לאלה שאין להם ידע קודם והם מבקשים לזכות בהיכרות מעמיקה ומעניינת עם הספרות התלמודית מנקודת המבט של המחקר המודרני. כל סטודנט מקבל ייעוץ אישי בבחירת הקורסים, בהתאם להעדפותיו, ידיעותיו וכישוריו.
-
צוות ההוראה של החוג מציע מערכת מעודדת ותומכת. סטודנטים חדשים בחוג זוכים לסיוע וליווי צמוד של סטודנט מתקדם, לאורך כל שנת הלימודים הראשונה. כמובן שבכל עת ראש החוג, היועץ, מורי החוג והמזכירה ישמחו מאוד לסייע בכל עניין בתחום המקצועי, בהתנהלות מול רשויות האוניברסיטה ובמידת האפשר גם במלגות.
קיים אפיק מעבר מהאונבירסיטה הפתוחה לחוג לשנה ב'. לפרטים נוספים
♦ האוניברסיטה מעניקה פרסי הצטיינות לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים. לפרטים נוספים
-
ראש החוג: ד"ר יקיר פז, yakir.paz@mail.huji.ac.il
יועץ לימודי בוגר : פרופ' יאיר פורסטנברג, yair.furstenberg@mail.huji.ac.il
יועץ החוג ישמח להיפגש עם כל מועמד המתעניין בלימודים בחוג.
מזכירות החוג: גב' מאיה בן שמחון, טלפון 02-5883605, mayabe@savion.huji.ac.il
שעות קבלת קהל: יום א' - 14:30-11:30 וימים ב'-ה' - 10:00- 13:00, חדר 45402
-
בחוג לתלמוד והלכה קיים מסלול הרשמה אחד:
102-1430 - תלמוד דו-חוגי -
64 נ"ז בהתאם לפירוט הבא: 42 נ"ז קורסי ליבה, 18 נ"ז לימודים מתחום לימודי יהדות, 4 נ"ז קורסי " אבני פינה "
-
• מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים
-
מורי החוג לתלמוד קנו להם שם כחוקרים מן השורה הראשונה ואף כטובים בעולם בתחומם, ומהם שזכו בפרסים יוקרתיים. להלן פירוט תחומי מחקרם העיקריים:
פרופ' יאיר פורסטנברג: ספרות תנאית, הלכה קדומה, חז"ל והעולם היווני-רומי.
ד"ר יקיר פז: מדרשי אגדה, התלמוד הבבלי בהקשרו ההיסטורי, חז"ל והספרות הנוצרית.
ד"ר יואב רוזנטל: משנה ותוספתא, תלמוד בבלי.
ד"ר אורית מלכה: הלכה תנאית, חז"ל והחוק הרומי, היסטוריה של ההלכה והיסטוריה של המשפט.
מורים בגמלאות שמלמדים בחוג:פרופסור רוברט ברודי: משנה ותוספתא, תלמוד בבלי, ספרות הגאונים.
פרופסור דוד רוזנטל: משנה, תלמוד בבלי וירושלמי, ריאליה תלמודית.
פרופסור שלמה נאה: ספרות התנאים, תלמוד בבלי וירושלמי, מחשבת חז"ל.
פרופסור שמחה עמנואל: ספרות הראשונים בימי הביניים, התפתחות ההלכה.
-
מסלול לתואר שני לבוגרי B.Ed - אנו מציעים לבוגרי B.Ed ללמוד שנת השלמה במסגרת מצומצמת (12 שעות לימוד שנתיות. הלימודים מרוכזים בדרך כלל ביום- יום וחצי בכל שבוע), ולאחריה להמשיך ישר לתואר שני.
-
-
ציון 85/רמה ׳בסיסי׳
-
-
ציון 145, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית
-
-
-
ציון פסיכומטרי רב תחומי , ציון פסיכומטרי בדגש כמותי , ציון פסיכומטרי בדגש מילולי
-
50%/50%, 70%/30%
-
-
קבלה ישירה 9.75 (ראויים לקידום 9.4)
-
קבלה ישירה 550 (ראויים לקידום 515)
-
-
50%/50% (רלוונטי עבור כל מסלולי המכינה)
-
-
50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)
-
-
קיימת
-
ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה
-
-
ערוץ קבלה רלוונטי
-
-
-
-
-
נדרש
-
-
לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית
-
-
32 נ״ז לכל הפחות
-
התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג
-
-
קיים
-
-
1. נדרשת עמידה בתנאי המעבר לשנה ב' במוסד בו למדו.
2. נדרש ציון ממוצע 75 ומעלה בחוג בו הם מבקשים להמשיך לימודיהם.
יתקבלו המועמדים המתאימים ביותר לאחר דיון בוועדת הקבלה של החוג ובאישור ועדת ההוראה של ה פקולטה . ועדת הקבלה תקבע את תכנית הלימודים הסופית לתואר של אלה שיתקבלו, שעשוייה לכלול השלמת לימודים לפי הצורך. הדיון בבקשות נערך בדרך כלל סמוך לפתיחת שנת הלימודים.
לתשומת לב:
- בעלי לימודים אקדמיים שאינם עומדים בדרישות הנ"ל יוכלו להתקבל ללימודי שנה א' אם יעמדו בתנאי הקבלה. לימודיהם הקודמים ייזקפו לזכותם על פי המלצת יועצי החוגים, ובאישור ועדת הוראה.
- תואר בוגר האוניברסיטה העברית יינתן רק לסטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית תכנית מלאה של שנה ג' לפחות בכל חוג בהיקף של שליש לפחות מלימודי התואר. לימודים אלה יכללו את כל הסמינריונים שהסטודנטים חייבים בהם.
-
-
מאז הקמת האוניברסיטה העברית ניצב החוג לתלמוד באוניברסיטה העברית בחזית המחקר התלמודי, והוא נושא הדגל של חקר ספרות חז"ל על כל ענפיה בארץ ובעולם. מחקר זה, שהגיע להישגים חשובים מאוד בעשרות השנים האחרונות וממשיך להתפתח, עוסק בתחומי ידע מגוונים והוא בעל פוטנציאל חדשני רב - הוא מאפשר לנו להתבונן בטקסטים העתיקים מזוויות חדשות, לעמוד על התגלגלותם במהלך הדורות ולגלות בהם תכנים מהותיים שאינם מתגלים בדרך הלימוד המסורתית.