יום פתוח לשנת תשפ"ו יתקיים ביום שישי, 28.2.2025
להשארת פרטים ויצירת קשר
מדעי כדור הארץ
-
595
-
מתמטיקה ומדעי הטבע
-
אדמונד י' ספרא בגבעת רם
-
מדעי כדור הארץ עוסקים בחקר התהליכים המעצבים את כדור הארץ המוצק, את הימים והאוקיאנוסים ואת האטמוספירה. מורי החוג הם מדענים וחוקרים מובילים מהשורה הראשונה ומחקריהם מתמקדים בהיבטים מרכזיים בחזית מדעי כדור הארץ. במדעי כדור הארץ קיים יישום נרחב של כימיה, פיסיקה, מתמטיקה ומדעי המחשב בחקר סוגיות הקשורות לכדור הארץ, ובשנה הראשונה ללימודים מקנים לסטודנטים בסיס חזק במקצועות אלו. בנוסף, מתחילים להכיר את כדור הארץ באמצעות מבואות לגיאולוגיה, למדעי האטמוספרה ולמדעי הים, וכן מתקיים סיור עם דגש גיאולוגי בנגב.
לקראת תום השנה הראשונה, כל סטודנט בוחר התמחות מבין שתי התמחויות: גיאולוגיה ואקלים-אטמוספרה-אוקיאנוגרפיה (א.א.א.). בשנה השנייה של הלימודים מעמיקים את הידע עם קורסי ליבה בהתמחות הנבחרת. בשנת הלימודים השלישית מעמיקים את הידע עוד יותר עם קורסים מתקדמים ומרחיבים את הידע עם קורסי בחירה, יחד עם הזדמנויות להכיר מחקר בתחומים שונים. בנוסף, במהלך הלימודים מתקיימים סיורים, מחנות מיפוי בשטח, והזדמנויות ללימודי אוקיאנוגרפיה בים.
התמחות בגיאולוגיה עוסקת בהתפתחות ובמבנה כדור הארץ ובאופן פעולתו, בתהליכים המתרחשים במעמקיו ובפני שטחו וביחסי הגומלין בין מעטפת הסלע של כדה"א עם האטמוספרה והאוקיאנוסים. בקורסים לומדים הסטודנטים להכיר מינרלים, סלעים ומאובנים, ולומדים על היווצרות רכסי הרים, תנועת הלוחות, רעידות אדמה והדינמיקה של כדור הארץ, שיטות תיארוך המבוססות על שעונים רדיואקטיביים, תנועות מי תהום, שטפונות, הידרולוגיה, התפתחות הנוף וגיאומורפולוגיה, יצירת סלעים והרי געש, בניית שוניות אלמוגים, היווצרות מאגרי נפט וגז, שינויי אקלים ועוד. במעבדות מכירים הסטודנטים מכשור מדעי מודרני וקונים ידע אנליטי מתקדם בקביעת מבנה והרכב של מוצקים ותמיסות. מתקיימים כ-20 ימי מיפוי, סיור ומחקר בשדה. למעוניינים יש אפשרות להשתתף ב 5 ימי הפלגות ועבודת ים.
התמחות ב-א.א.א עוסקת בלימוד אקלים כדור הארץ ובשני האלמנטים המרכזיים המשותפים בקביעת האקלים, האטמוספרה והאוקיאנוסים. תכנית הלימודים כוללת קורסים בנושאים של תהליכים פיסיקליים וכימים הקשורים בהרכבו של האוויר באטמוספרה ובתנועתו, תהליכי התפתחות עננים והמטרת משקעים, תנועת האוויר באטמוספרה ותנועת המים באוקיאנוסים, כימיה אטמוספרית, המחזוריות הכימית של פחמן דו-חמצני, מעברי קרינה באטמוספירה, חישה מרחוק של תכונות האטמוספירה ופני השטח, ומרכיבים של מודלים אקלימיים. בנוסף סטודנטים משתתפים בקורס אוקיאנוגרפיה מעשית באילת.
-
קיים אפיק מעבר מהאוניברסיטה הפתוחה לחוג לשנה ב'. לפרטים נוספים
♦ האוניברסיטה מעניקה פרסי הצטיינות לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים. לפרטים נוספים
♦ מלגות מקרן סלים ורחל בנין
המלגה מיועדת למתקבלים לאוניברסיטה העברית לשנה ראשונה, ל תואר בוגר בתחומי המדע, הטכנולוגיה והרפואה (עדיפות למדעים ביו-רפואיים). עדיפות תינתן לסטודנטים מהפריפריה הכלכלית-חברתית, לאלו שהם דור ראשון להשכלה גבוהה ולנשים. המלגה תוענק למשך השנתיים הראשונות לתואר ותכסה באופן חלקי את עלויות הלימודים והמחיה. בנוסף לסיוע הכלכלי יזכו מלגאי קרן בנין להשתייך לקבוצת תמיכה שתנוהל על ידי רכז בדיקנט הסטודנטים. הקבוצה תסייע למלגאי קרן בנין במכלול האתגרים הלימודיים שלהם. המלגות במימון הקרן ע"ש רחל וסלים בנין ובניהול של - UJA Federation of New York. מתוך אוכלוסיית הסטודנטים שהגישו בקשה למלגות סיוע תינתן תשובה רק לתלמידים שיהיו זכאים למלגה. כלל התלמידים יטופלו במסגרת יחידת הסיוע.
לפרטים נוספים נוספים על המלגה לחצו כאן -
ראש החוג: פרופ' עמנואל סיימון, simon.emmanuel@mail.huji.ac.il
מזכירה לענייני הוראה: גב' מגי פרקין, 02-6584923, magip@savion.huji.ac.il
-
מדעי כדור הארץ הינו מקצוע העוסק בהבנת מכלול התהליכים המתרחשים במרחב שבין מרכז כדור הארץ וגג האטמוספירה. במדעי כדור הארץ קיים יישום נרחב של כימיה, פיסיקה ומתמטיקה לבעיות הקשורות לכדור הארץ. לכן, בשנה הראשונה לומדים קורסי יסוד במקצועות אלה. יחד עם זה, בשנה הראשונה מכירים את כדור הארץ באמצעות מבואות לגיאולוגיה, למדעי האטמוספרה ולמדעי הים, וכן מתקיים סיור עם דגש גיאולוגי בנגב. לקראת תום השנה הראשונה כל סטודנט בוחר התמחות מבין שתי התמחויות: גיאולוגיה ואקלים-אטמוספרה-אוקיאנוגרפיה (א.א.א.). בשנת הלימודים השנייה מעמיקים את הידע עם קורסי ליבה בהתמחות הנבחרת. בשנת הלימודים השלישית מעמיקים את הידע עוד יותר עם קורסים מתקדמים ומרחיבים את הידע עם קורסי בחירה, יחד עם הזדמנויות להכיר מחקר בתחומים שונים. בנוסף, במהלך הלימודים מתקיימים סיורים, מחנות מיפוי בשטח, והזדמנויות ללימודי אוקיאנוגרפיה בים.
ההתמחות בגיאולוגיה עוסקת בהתפתחות ובמבנה כדור הארץ ובאופן פעולתו, בתהליכים המתרחשים במעמקיו ובפני שטחו וביחסי הגומלין בין מעטפת הסלע של כדה"א עם האטמוספרה והאוקיאנוסים. בקורסים לומדים הסטודנטים להכיר מינרלים, סלעים ומאובנים, ולומדים על היווצרות רכסי הרים, תנועת הלוחות, רעידות אדמה והדינמיקה של כדור הארץ, שיטות תיארוך המבוססות על שעונים רדיואקטיביים, תנועות מי תהום, שטפונות, הידרולוגיה, התפתחות הנוף וגיאומורפולוגיה, יצירת סלעים והרי געש, בניית שוניות אלמוגים, היווצרות מאגרי נפט וגז, שינויי אקלים ועוד. במעבדות מכירים הסטודנטים מיכשור מדעי מודרני וקונים ידע אנליטי מתקדם בקביעת מבנה והרכב של מוצקים ותמיסות. מתקיימים כ-20 ימי מיפוי, סיור ומחקר בשדה. למעוניינים יש אפשרות להשתתף ב 5 ימי הפלגות ועבודת ים.
ההתמחות ב-א.א.א. עוסקת בלימוד אקלים כדור הארץ ובשני האלמנטים המרכזיים המשותפים בקביעת האקלים, האטמוספרה והאוקיאנוסים. תכנית הלימודים כוללת קורסים בנושאים של תהליכים פיסיקליים וכימים הקשורים בהרכבו של האוויר באטמוספרה ובתנועתו, תהליכי התפתחות עננים והמטרת משקעים, תנועת האוויר באטמוספרה ותנועת המים באוקיאנוסים, כימיה אטמוספרית, המחזוריות הכימית של פחמן דו-חמצני, מעברי קרינה באטמוספירה, חישה מרחוק של תכונות האטמוספירה ופני השטח, ומרכיבים של מודלים אקלימיים. בנוסף סטודנטים משתתפים בקורס אוקיאנוגרפיה מעשית באילת.
-
• מסלול חד חוגי או מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים
-
מורי החוג הם מדענים וחוקרים פעילים מהשורה הראשונה, מחקריהם מתמקדים בהיבטים מרכזיים בחזית מדעי כדור הארץ. עוזרי ההוראה נבחרים מבין מצטייני תלמידי המחקר למוסמך ודוקטור.
-
יש אפשרות לבחור מסלול מורחב באחת ההתמחויות, לבחור מסלול דו-התמחותי גיאולוגיה-ו-א.א.א ביחד, לבחור מסלול חד-חוגי של התמחות אחת יחד עם חטיבה בחוג אחר, או לבחור מסלול דו-חוגי של התמחות אחת יחד עם חוג אחר. יש מסלולים דו-חוגיים מובנים עם מדעי הסביבה, עם מדעי החיים ועם מדעי המחשב, אבל יש אפשרות לבנות מסלול דו-חוגי לא מובנה עם כל חוג אחר גם כן. במסלולים המובנים בשילוב חוג מהמגמה ומחוץ למכון, יש לקחת בחשבון שתהיינה התנגשויות של קורסים וייתכן והתואר ימשך מעל לשלוש שנים.
בנוסף יש אפשרות לבחור מסלול חד-חוגי של ההתמחות בגיאולוגיה עם חטיבה ב-א.א.א. או במדעי הים, ויש אפשרות לבחור מסלול חד-חוגי של ההתמחות ב-א.א.א. יחד עם חטיבה בגיאולוגיה.
בנוסף יש אפשרות לסטודנטים בחוגים אחרים לעשות חטיבה במדעי כדור הארץ, בגיאולוגיה, ב-א.א.א., או במדעי הים.
-
-
ציון 85/רמה ׳בסיסי׳
-
-
ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית
-
-
-
ציון פסיכומטרי בדגש כמותי
-
50%/50%
-
-
קבלה ישירה 10.25 (ראויים לקידום 9.90)
-
קבלה ישירה 625 (ראויים לקידום 590)
-
-
50%/50% (רלוונטי עבור מסלולי טבע בלבד במכינה)
-
-
50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)
-
-
קיימת
-
ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה
-
-
ערוץ קבלה רלוונטי
-
-
-
-
-
נדרש
ה פקולטה תקבל גם מועמדים עם רמת מתקדמים ב' ותאפשר להם להשלים את הפטור במהלך ה סמסטר הראשון של שנה ב'
-
-
לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית
-
-
45 נ״ז לכל הפחות
-
התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג
-
-
קיים
-
-
נדרשת עמידה בדרישות המעבר משנה א' לשנה ב' במוסד שבו למדו.
הדיון בבקשות של מועמדים ממוסדות להשכלה גבוהה, הנרשמים לשנה ב' ומעלה ל תואר בוגר , ייערך סמוך לתחילת שנת הלימודים. קבלתם תידון לפי גיליון ציונים שיגישו למזכירות לענייני הוראה של ה פקולטה , ובהתאם למספר המקומות הפנויים בתחום.
בנוסף/במקביל לדרישות של האוניברסיטה לשנה ב', תנאי קבלה לשנה ב' עבור מועמד שמעוניין ב"התמחות בגאולוגיה" הם כדלהלן:
- קורסי מתמטיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר.
- קורסי פיסיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר.
- קורסי כימיה היקף של 10 נ"ז או יותר.
- אחרי קבלה לשנה ב' יחויב הסטודנט להשלים את שאר הקורסים הנדרשים במסלול (68128 מבוא למיפוי א' או קורס דומה, 68127 כדור הארץ הדינמי או קורס דומה, 68105 מבוא לתורת האקלים ו-68104 מבוא למדעי הים).
בנוסף/במקביל לדרישות של האוניברסיטה לשנה ב', תנאי קבלה לשנה ב' עבור מועמד שמעוניין ב"התמחות באלקים אטמוספרה ואוקיינוגרפיה" הם כדלהלן:
- קורסי מתמטיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר.
- קורסי פיסיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר.
- קורסי כימיה היקף של 10 נ"ז או יותר.
- אחרי קבלה לשנה ב' יחויב הסטודנט להשלים את שאר הקורסים הנדרשים במסלול (68128 מבוא למיפוי א' או קורס דומה 68105 מבוא לתורת האקלים, 68127 כדור הארץ הדינמי ו-68104 מבוא למדעי הים).
-
-
חקר מדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית משלב מחקר בסיסי בחזית המדע העולמי עם יישומים בעלי חשיבות לאומית. החוג מציע תכנית ייחודית בהיקפה ובאיכותה המאפשרת להתמחות בגאולוגיה או בלימודי אקלים, מדעי האטמוספירה ומדעי הים/אוקיאנוגרפיה. הלימודים מתנהלים בכיתות קטנות והם כוללים מחנות מיפוי וסיורים, וכן הפלגות מחקר בים התיכון ובמפרץ אילת. המכון למדעי כדה"א מצויד במכשור מעבדה משוכלל בקדמת הטכנולוגיה המדעית הקיימת ומתחרה בתחום זה במיטב האוניברסיטאות בעולם.
כל אחת מהתכניות שמציע החוג למדעי כדה"א נבנתה במגמה להבטיח רמת לימודים גבוהה ובמטרה להכשיר בוגרים ובוגרות בעלי ידע מקיף ואיכותי, ולהכינם למגוון רחב של עיסוקים מחקריים ויישומיים.הבוגרים/ות, המוסמכים/ות ובעלי/ות תואר הדוקטור המסיימים/ות את לימודיהם/ן בחוג למדעי כדה"א מהווים/ות את עמוד השדרה של מחקר כדור הארץ בכל אוניברסיטאות המחקר בארץ ובמכוני המחקר המובילים כמו המכון הגיאולוגי והגיאופיסי, השירות המטאורולוגי, השירות ההידרולוגי, המכון לחקר ימים ואגמים ועוד. הם/ן משולבים/ות בחברות לחיפושי מים, מחצבים, נפט וגז, בחברות בנושאי סביבה, חיזוי מזג אויר וגיאולוגיה הנדסית, בצה"ל ובהוראה בשילוב עם לימודי תעודת הוראה.