יום פתוח לשנת תשפ"ו יתקיים ביום שישי, 28.2.2025
יום פתוח בפקולטה לחקלאות יתקיים ביום שישי, 21.3.2025
להשארת פרטים ויצירת קשר
כימיה
-
560
-
מתמטיקה ומדעי הטבע
-
אדמונד י' ספרא בגבעת רם
-
יודעים להעריך תגליות? מחפשים להשתלב בעולם המדעי?
כימיה היא תחום מרתק להפליא של המחקר המדעי. למעשה, כימיה מהווה את בסיסו של עולמנו וממלאת תפקיד מרכזי בחייו של כל אחד מאתנו כי היא נוגעת כמעט בכל היבט של קיומנו בדרך כלשהי: מזון, ביגוד, בניה, תרופות, איכות הסביבה, ואפילו רגשות אנושיים בסיסיים. טכנולוגיות כימיות מעשירות את איכות חיינו בדרכים רבות על-ידי מתן פתרונות חדשים לבעיות בריאות, חומרים או שימוש באנרגיה. כך, לימודי הכימיה הם הכנה של ממש למפגש שלנו עם העולם האמיתי.
הלימודים בחוג מעניקים השכלה רחבה בכל תחומי הכימיה, כגון כימיה אנליטית, כימיה אורגנית, כימיה ביולוגית, כימיה פיסיקלית, כימיה חישובית, כימיה של חומרים וננוטכנולוגיה וכן כימיה יישומית. תכנית הלימודים מעמיקה בתחומים הנמצאים היום בחזית המחקר הכימי בעולם וכוללת התנסות במגוון מעבדות חדישות המצוידות במיטב הציוד המתקדם. אנו מציעים לכל סטודנט מספר מסלולי לימוד המכשירים להשתלבות בתעשייה הישראלית לסוגיה ולהמשך ללימודים מתקדמים. בנוסף למסלול המרכזי (כימיה מורחב), קיימים מסלולים נוספים כגון מסלול דו-חוגי, בו הסטודנט משלב לימודים בחוג לכימיה עם חוג נוסף לבחירתו.
ניתן למצוא מידע נוסף על הקורסים ותכנית הלימודים
-
למה ללמוד כימיה?
לעתים קרובות, הכימיה מכונה "המדע המרכזי", מפני שהיא נתפסת כליבו של תחום מדעי הטבע, ומשום שהיא חופפת עם פיזיקה ומתמטיקה, ביולוגיה ורפואה, מדעי הארץ והסביבה. הבנה בסיסית של תכונות הכימיקלים "הטובים" ו"הרעים" ותהליכים כימיים מספקת תובנות למגוון של תופעות שסובבות אותנו ביקום הפיזי בו אנחנו חיים. לשבט או לחסד... הכול כימיה.
כפועל יוצא מכך, הלומדים כימיה נמצאים בעמדת יתרון בבחירת דרכם המקצועית, כי בוגר החוג לכימיה מסוגל לאייש משרות בתחומי האקדמיה, התעשייה, החינוך או השירות הציבורי - רשימת אפשרויות קריירה לאנשים עם תואר בכימיה הינה ארוכה ומגוונת.
-
האוניברסיטה העברית גאה ב-4 מרצים שלמדו בעבר בחוג לכימיה באוניברסיטה העברית והם חתני פרס הנובל לכימיה: פרופ' אהרון צ'חנובר, פרופ' רוג'ר קורנברג, פרופ' עדה יונת, פרופ' אברהם הרשקו.
המכון לכימיה באוניברסיטה העברית היה הראשון מסוגו בארץ והוקם יחד עם האוניברסיטה בשנת 1925.
♦ האוניברסיטה מעניקה פרסי הצטיינות לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים. לפרטים נוספים
♦ מלגות מקרן סלים ורחל בנין
המלגה מיועדת למתקבלים לאוניברסיטה העברית לשנה ראשונה, ל תואר בוגר בתחומי המדע, הטכנולוגיה והרפואה (עדיפות למדעים ביו-רפואיים). עדיפות תינתן לסטודנטים מהפריפריה הכלכלית-חברתית, לאלו שהם דור ראשון להשכלה גבוהה ולנשים. המלגה תוענק למשך השנתיים הראשונות לתואר ותכסה באופן חלקי את עלויות הלימודים והמחיה. בנוסף לסיוע הכלכלי יזכו מלגאי קרן בנין להשתייך לקבוצת תמיכה שתנוהל על ידי רכז בדיקנט הסטודנטים. הקבוצה תסייע למלגאי קרן בנין במכלול האתגרים הלימודיים שלהם. המלגות במימון הקרן ע"ש רחל וסלים בנין ובניהול של - UJA Federation of New York. מתוך אוכלוסיית הסטודנטים שהגישו בקשה למלגות סיוע תינתן תשובה רק לתלמידים שיהיו זכאים למלגה. כלל התלמידים יטופלו במסגרת יחידת הסיוע.
לפרטים נוספים נוספים על המלגה לחצו כאן♦ תכנית מלגת מנהיגי שוליך - שנת הלימודים תשפ"ה
תכנית מנהיגות יוקרתית, המטפחת את הדור הבא של פורצי הדרך במדע ובטכנולוגיה.
התכנית מיועדת לסטודנטים שהתקבלו לשנה א' לתואר הראשון לחוגי לימוד מדעיים: פיסיקה, כימיה, מדעי המחשב, הנדסת חשמל ופיזיקה יישומית, הנדסת חשמל ומדעי המחשב וכן חוגים מדעיים הנלמדים ב פקולטה לחקלאות, מזון וסביבה - אגרואקולוגיה ובריאות הצמח, אגרואקולוגיה, בריאות הצמח וביוטכנולוגיה, ביוכימיה ומדעי המזון, ביוכימיה, מדעי המזון וביוטכנולוגיה, מדעי הצמח בחקלאות, מדעי הצמח בחקלאות וביוטכנולוגיה, מדעי הקרקע והמים, מדעי התזונה.
למקצועות ה- STEM השפעה רבה על חיינו ועל עתידנו, בשל כך הקים סימור שוליך, פילנתרופ יהודי-קנדי בשנת 2012 קרן בשווי 100 מיליון דולר אשר מטרתה לעודד את מיטב בנותינו ובניינו לפנות למקצועות אלו, ולהפוך לפורצי הדרך הבאים באקדמיה וביזמות טכנולוגית.
במסגרת התכנית מוענקת מלגה בסך של 40,000 ₪ לשנה, במהלך שנות התואר התקניות. מלבד התמיכה הכספית אשר מכסה הן את שכר לימוד והן את הוצאות המחייה, המשתתפים בתכנית הופכים להיות חלק מקבוצה מובילה של סטודנטיות וסטודנטים באוניברסיטה. בנוסף, במהלך התואר ישתתפו הסטודנטיות והסטודנטים בסדנאות ובהרצאות העשרה בנושאי מנהיגות, יזמות ותכנים ייחודיים אחרים. החל משנה ב' לתואר, הסטודנטים ישתתפו בתכנית יזמות על בסיס שבועי - ההשתתפות בתכנית הינה חובה.הקבלה לתכנית מחייבת עמידה בקריטריון של מנהיגות- על המועמד/ת להיות בוגר/ת של תכנית מנהיגות או יזמות, שנת שירות, רקע התנדבותי או פיקודי וכן עמידה בקריטריון של מצוינות אקדמית*: פסיכומטרי בדגש כמותי בציון 700 ומעלה או ממוצע בגרות בציון 11 ומעלה (בנוסף לקבלה ללימודים בחוג).
מועמדים המגיעים מרקע סוציו-אקונומי מאתגר יקבלו עדיפות.
לפרטים נוספים וליצירת קשר ניתן לפנות ליחידת הסיוע בדיקנט הסטודנטים )בנושא הפנייה נא לציין "מנהיגי שוליך").
ההרשמה למלגה תתקיים בין 01.04.2024 לבין 11.05.2024. תשובות יינתנו עד תחילת יולי 2024
להגשת מועמדות למלגה (יש להיכנס לטופס באמצעות דפדפן כרום).
* סטודנטים שיימצאו זכאים למלגת שוליך, לא יהיו זכאים לקבל במקביל פטור משכר לימוד בגין הישגיהם הלימודיים.
-
ראש החוג: פרופ' אלעד גרוס elad.gross@mail.huji.ac.il
מזכירה לענייני הוראה: גב' אילונה גז'ילייבה - 02-6585273, ilonag@savion.huji.ac.il
-
בחוג כימיה קיימים מספר מסלולי לימוד לבחירה:
560-5010 - כימיה במסלול חד חוגי560-5011 - כימיה במסלול דו חוגי
560-5012 - כימיה במסלול חד חוגי , עם חטיבה
560-5013 - כימיה במסלול חד חוגי , כימיה והנדסת חומרים - תואר כפול בשיתוף מכללת עזריאלי
560-5014 - כימיה במסלול חד חוגי , עם חטיבה, תכנית אתגר
560-5015 - כימיה במסלול דו חוגי , תכנית אתגר
560-5020 - כימיה במסלול חד חוגי , תכנית אתגר
560-5025 - מדעי המחשב במסלול דו חוגי , בשילוב חוג כימיה
560-8008 - כימיה במסלול דו חוגי , בשילוב חוג מדעי כדור הארץ עם התמחות בגיאולוגיה
560-8033 -כימיה במסלול דו חוגי , בשילוב חוג מדעי הסביבה
השנתיים הראשונות יוקדשו לקורסי יסוד במתמטיקה, פיסיקה ומחשבים, וכמובן ללימוד שפת הכימיה ולקורסי יסוד מעמיקים וקורסים מתקדמים בתחומי הכימיה השונים. השנה השלישית תוקדש בעיקרה לקורסי בחירה כך שכל סטודנט יוכל להעמיק בתחומי הכימיה המעניינים אותו. חלק חשוב מאוד בתואר הוא המעבדות, כאשר הסטודנטים יתנסו בעבודה המעשית בתחומי הכימיה השונים (אנליטית, אורגנית, פיסיקלית, אי-אורגנית וחומרים).
-
• מסלול חד חוגי או מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים
יש לנו תכניות נוספות בשבילכם! למידע נוסףהרכיבו לעצמכם את התואר:
- מסלול חד חוגי מורחב (היקף מלא).
- מסלול חד חוגי רגיל, בשילוב עם לימודי חטיבה.
- מסלול דו חוגי המשלב לימודים עם חוג נוסף מתוך טבלת הצירופים.
מספר נ"ז לתואר:
- במסלול חד חוגי מורחב- 145 נ"ז .
- במסלול חד חוגי רגיל- 144 נ"ז .
- במסלול דו חוגי - 100 נ"ז + אבני פינה כנדרש. טבלת דרישות אבני פינה
-
מצטיינים? יש לנו תכניות עבורכם!
← "תכנית ל תואר בוגר כפול בכימיה והנדסת חומרים מתקדמים, בשיתוף עם עזריאלי – מכללה אקדמית להנדסה" (מסלול 5013)
החוג לכימיה מציע תכנית ל תואר בוגר כפול בכימיה והנדסת חומרים מתקדמים, בשיתוף עם עזריאלי - מכללה אקדמית להנדסה ירושלים.
טכנולוגיות כימיות מעשירות את איכות חיינו בדרכים רבות על-ידי מתן פתרונות חדשים לבעיות בריאות, חומרים או שימוש באנרגיה. המסלול מיועד לאלו המבקשים לקבל הכשרה מעמיקה ואיכותית הן בתחום הנדסת החומרים והן בתחום המדעי-בסיסי של מדע הכימיה.
ההכשרה המעמיקה בשני התחומים תאפשר ללומדים בו להשתלב במחקר ובפיתוח בתעשיות ההייטק המתקדמות באותם תחומים בהם יש צורך בידע מעמיק בכימיה או במחקר לתארים מתקדמים בתחומי הכימיה והנדסת החומרים.הלימודים בחוג לכימיה ובזאת במסלול המוצע מבוססים על לימודי יסוד, כולל במתמטיקה, פיסיקה ומחשבים, לימודי מבוא לתחומי הכימיה השונים ולימודים מתקדמים בכל תחומי הכימיה כגון כימיה אנליטית, כימיה אורגנית, כימיה ביולוגית ,כימיה פיסיקלית, כימיה חישובית, כימיה של חומרים וננוטכנולוגיה וכימיה יישומית. כמו כן, יתאפשר ללומדים להתנסות במגוון רחב של מעבדות בתחומי כימיה רבים. הלימודים במכללה ירחיבו את היריעה למקצועות מדע וטכנולוגיה בתחומי הנדסת החומרים, כגון, מדע והנדסת חומרים, תהליכים וטכנולוגיות ייצור ועיבוד חומרים בשיטות מתקדמות, ואקום זרימה ופלסמה, חומרים קרמיים, חומרים פולימריים, חומרים מרוכבים.
כמו כן, תכנית הלימודים במחלקה להנדסת חומרים מתקדמים כוללת התמחות בתחומי החומרים לתעשיית המיקרואלקטרוניקה, כגון, פיסיקה של מוליכים למחצה, התקנים של מוליכים למחצה, חומרים ותהליכים במיקרואלקטרוניקה והתקנים אלקטרואופטיים. הכשרה מעשית ניתנת במעבדות מתקדמות במכללה ובמעבדות מחקר בעלות ציוד אנליטי מתקדם בחברות היי-טק בתעשייה.
פרויקט הגמר, "פרויקט המהנדס", המתבצע בשנה הרביעית ללימודים, יאפשר ללומדים לנצל באופן אינטגראלי את הידע המדעי, ההנדסי והטכנולוגי שרכשתם במהלך לימודיכם על מנת לפתור או לחקור בעיה מסוימת בתנאים דומים ככל האפשר לתנאי עבודתו של מהנדס חומרים בתעשייה או במחקר, ולדווח על ממצאיו באמות הדרישה ההנדסיות.
מבנה המסלול:
תכנית לימודים נמשכת ארבע וחצי שנים והינה בהיקף של 220.5 נ"ז סה"כ, כאשר השנתיים הראשונות תתקיימנה בעיקר באוניברסיטה, ויכסו את כל החומר הנלמד במסגרת המסלול הדו-חוגי בכימיה. הלימודים בשנתיים וחצי האחרונות יתקיימו בעיקר בעזריאלי מכללה להנדסה ויכסו את החומר הנדרש בהנדסה.
התכנית מקנה תואר כפול: תואר בכימיה בהיקף חד חוגי באוניברסיטה העברית ותואר בהנדסת חומרים מתקדמים בעזריאלי מכללה להנדסה.
למידע נוסף:
החוג לכימיה-
ראש החוג לכימיה: פרופ' אלעד גרוס elad.gross@mail.huji.ac.il
מזכירה לענייני הוראה, המכון לכימיה: אילונה גז'ילייבה ilonag@savion.huji.ac.il
טל': 02-6585273
בנין לוס אנג'לס, חדר 105הנדסת חומרים:
ראש המחלקה להנדסת חומרים מתקדמים ויועץ הנשיא לעניינים אקדמים: ד"ר רקפת אופק אלמוג, 02-6588067 rakefetof@jce.ac.il
מנהלת מרכז יעוץ ורישום: מוריה דניאל, 02-6588003 materials@jce.ac.il
טל: *9087← תכנית "אתגר כימיה"
התכנית מאפשרת הכרות בלתי אמצעית של הסטודנטים המצטיינים בחוג עם המחקר הנעשה במכון לכימיה. התכנית מיועדת לסטודנטים המעוניינים בהרחבה ובהעמקה של לימודיהם, תוך שילוב עבודה במעבדות במחקר במכון לכימיה. תכנית "אתגר" משלבת לימודים ייחודיים בקבוצות קטנות, בצד לימודים משותפים עם יתר תלמידי החוג, והיא מעודדת ומטפחת את הלימוד העצמאי ואת יכולות החקר של הסטודנט. בנוסף, התכנית כוללת השתלבות ועבודת מחקר עצמאית תחת הנחייתו של חוקר במכון לכימיה. עבודת המחקר יכולה להוות בסיס ראשוני ל לימודי מוסמך ואולי אף להמשך לימודים במסלול ישיר לדוקטורט.
← לתשומת לבכם- סטודנטים שהתקבלו לחוג לכימיה בצירוף תכנית האתגר אינם יכולים ללמוד עם הצירוף של תכנית אמירים מדעי הטבע.יתרונותיה המרכזיים של התכנית:- השתייכות לתכנית המצטיינים של המכון לכימיה של האוניברסיטה העברית.
- היכרות ישירה ובלתי אמצעית עם מיטב חוקרי המכון ועם מחקרם וקבוצותיהם, ולכך יתרון בהכרה והשתלבות בקבוצות מחקר ובבחירת מנחים בהמשך.
- לימוד חשיבה וגישה מחקרית משלב מוקדם המסייעת גם בשאר הלימודים ובזיהוי החלקים החשובים בתהליך הלימוד
- 12 נקודות זכות בתחומים מרתקים ובכיוונים הקרובים לליבו של הסטודנט, כולל קריאה מודרכת של מאמרים מדעיים, לימוד הצגה של חומר מדעי בפני קהל ועוד.
- תלמידי התכנית יקבלו מלגות במשך התוכנית.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לראש התכנית: פרופ' מיטל רכס - 02-6585282 meital.raches@mail.huji.ac.il
-
-
ציון 85/רמה ׳בסיסי׳
-
-
ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית
-
-
-
ציון פסיכומטרי בדגש כמותי
-
50%/50%
-
-
קבלה ישירה 10.5 (ראויים לקידום 10.15)
-
קבלה ישירה 650 (ראויים לקידום 615)
-
-
50%/50% (רלוונטי עבור מסלולי טבע בלבד במכינה)
-
-
50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)
-
-
קיימת
-
ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה
-
-
ערוץ קבלה רלוונטי
-
-
-
-
-
נדרש
ה פקולטה תקבל גם מועמדים עם רמת מתקדמים ב' ותאפשר להם להשלים את הפטור במהלך ה סמסטר הראשון של שנה ב'
-
-
לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית
-
-
45 נ״ז לכל הפחות
-
התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג
-
-
נדרש ציון ממוצע 75 לפחות.
נדרשת עמידה בדרישות המעבר משנה א' לשנה ב' במוסד שבו למדו.
הדיון בבקשות של מועמדים ממוסדות להשכלה גבוהה, הנרשמים לשנה ב' ומעלה ל תואר בוגר , ייערך סמוך לתחילת שנת הלימודים. קבלתם תידון לפי גיליון ציונים שיגישו למזכירות לענייני הוראה של ה פקולטה , ובהתאם למספר המקומות הפנויים בתחום.
-
-
הלימודים בחוג מעניקים השכלה רחבה בכל תחומי הכימיה, כגון כימיה אנליטית, כימיה אורגנית, כימיה ביולוגית, כימיה פיסיקלית, כימיה חישובית, כימיה של חומרים וננוטכנולוגיה וכן כימיה יישומית. תכנית הלימודים מעמיקה בתחומים הנמצאים היום בחזית המחקר הכימי בעולם וכוללת התנסות במגוון מעבדות חדישות המצוידות במיטב הציוד המתקדם. אנו מציעים לכל סטודנט/ית מספר מסלולי לימוד המכשירים להשתלבות בתעשייה הישראלית לסוגיה ולהמשך ללימודים מתקדמים. בנוסף למסלול המרכזי (כימיה מורחב), קיימים מסלולים נוספים כגון מסלול דו-חוגי, בו הסטודנט/ית משלב/ת לימודים בחוג לכימיה עם חוג נוסף לבחירתו/ה.
בוגרי/ות החוג לכימיה משתלבים/ות במשרות בתחומי המחקר באקדמיה, התעשייה הכימית ההיי-טק הביוטכנולוגיה, החינוך והשירות הציבורי.
בוגרי החוג לכימיה המשיכו את דרכם המקצועית במסלולים הבאים:
- המשך ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטאות מובילות אחרות.
- השתלבות בצוותי מחקר במוסדות להשכלה גבוהה ובמכוני מחקר ציבוריים.
- תעסוקה במעבדות כימיות וביוכימיות בתחום הרפואה ובתעשיית התרופות.
- תעסוקה בתעשיות עתירות הידע שכוללות תחומים כמו מיקרואלקטרוניקה, ביוטכנולוגיה, פולימרים, דשנים וחומרי הדברה, פטרוכימיה ומחצבים.
- תעסוקה בתעשיות מעולמות תוכן שונים, למשל: מזון, צילום, בפיתוח התמחות בייצור מוצרים ספציפיים
- השתלבות בחברות תעשייה כבקרי איכות מקצועיים.
- תעסוקה במעבדות אנליטיות תעשייתיות.
- תעסוקה בהוראה בבתי-ספר תיכוניים (בשילוב עם לימודי תעודת הוראה).
- השתלבות בתחומי מנהל ציבורי הדורשים השכלה מדעית ותעשיית הביטחון - במעבדות משטרה ושירותי ביטחון.
- השתלבות בניהול ו/או פיקוח על צוותים המפעילים מתקני ייצור.
- השתלבות בעולם האנרגיה ואיכות הסביבה - עבודה בפיתוח מקורות אנרגיה חדשים, עבודה בטיפול בבעיות זיהום ומים.
- השמיים הם הגבול