האתר נמצא בשלבי עדכון המידע לקראת פתיחת הרישום לשנת תשפ"ו
מדעי הקרקע והמים
-
716
-
חקלאות מזון וסביבה
-
רחובות
-
הסביבה חשובה לכם? רוצים לדעת מה ואיך נותנת הקרקע לכל צמח הגדל בה? מחפשים להתמחות בתחום?
טיפול במשאבי הקרקע והמים הוא תנאי הכרחי לקיום ופיתוח חקלאות מודרנית במדינה המסווגת כאזור צחיח-למחצה עד צחיח. הניצול האינטנסיבי של משאבי הטבע בישראל, ובמיוחד של הקרקע ושל מקורות המים, הובילו לדלדול חמור במשאבי המים והקרקע ובאיכותם.
במסגרת הלימודים נעסוק בהיבטים הכימיים והפיזיקליים של הקרקע, המים והאטמוספרה וניגע בנושאים הקשורים במחקר ובחקלאות. תכנית הלימודים כוללת קורסים מיוחדים שיסייעו בהעמקת הידע של הסטודנטים בנושאים המדעיים והטכנולוגיים השונים שבתחום החוג.
הסטודנטים בתכנית יזכו להכשרה רב-גונית שתסייע להם בהמשך דרכם המקצועית ובהשתלבותם בשטחים שונים ורבים של המשק הישראלי.
קצת לעומק:
לימוד מעמיק ומחקר מיוחד המתייחס להיבטים הקשורים בניצול בר-קיימא של משאבי הקרקע והמים ומשאבי טבע אחרים, הוא הכלי המרכזי העומד לרשות החברה האנושית בהתמודדות עם ייצור המזון להאכלת אוכלוסיית העולם ולפתרון בעיות סביבתיות חמורות הקשורות בזיהום קרקע, מים עיליים, מי-תהום והאטמוספרה. המחקר מסייע לזיהוי תהליכים ובעיות, חקלאיות וסביבתיות, ולהצעת פתרונות, כדוגמת התאמת ממשקי קרקע ומים לגידולים שונים, להשאת היבול ולמזעור הפגיעה בסביבה, מחזור מים וחומרי פסולת שמקורם בחקלאות, בסקטור התעשייתי ובישוב העירוני.
-
ישראל מובילה במחקר בתחומי הקרקע והמים ומהווה גורם משמעותי בפיתוח החקלאות העולמית. המשך מחקר בתחום יכול לקדם את החקלאות המודרנית בישראל ובעולם, על כן, הביקוש לחוקרים מומחים בתחום גבוה תמיד. העיסוק המחקרי בנושאים אלה בישראל הינו רלוונטי ביותר מאחר ובעיית המים הינה בעיה קיומית. העוסקים בנושא עשויים לתרום רבות להתמודדות עם המציאות המורכבת הזו. זהו תחום מעניין וחיוני לקיומה של החקלאות, אולם חשיבותו רבה גם להבנת הסביבה הטבעית ולשמירה על איכות הסביבה. הסביבה הטבעית נשענת על הקרקע וניזונה ממנה. הקרקע ותהליכים בקרקע קובעים את הרכב הצומח ואופיו (מיערות האמזונס, דרך חורש טבעי של אלון, או חורש של אלה א"י וחרוב, ועד לחברות צומח מדבריות). הבנת הסביבה לא תהיה שלמה ללא הבנת הקרקע. חשיבות התהליכים גדולה גם להבנה, פיקוח ומזעור של תהליכי זיהום מים וקרקע, מאחר ותוצרי הזיהום של החברה האנושית מוצאים את דרכם אל הסביבה דרך הקרקע. בפני הבוגרים שלנו נפתחים תחומי עיסוק מגוונים, מעניינים וחשובים מאד לחברה האנושית כולה – חקלאות מתוחכמת, חברות ותעשיות תומכות חקלאות (חברות ישראליות חובקות עולם – חברות השקיה, ייצור דשנים, ועוד), רשויות איכות הסביבה, חברות העוסקות באיכות הסביבה ומתמחות בניטור, איתור וטיפול בקרקעות ובמי תהום שהזדהמו, ועוד. הצטרפו אלינו! לתכנית אקדמית בעלת שם ברחבי העולם, התכנית המובילה, הידועה, והמצליחה ביותר בתחום זה בישראל.
-
• קיים אפיק מעבר מהאוניברסיטה הפתוחה לחוג לשנה ב'. לפרטים נוספים
♦ האוניברסיטה מעניקה פרסי הצטיינות לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים. לפרטים נוספים
♦ מלגות מקרן סלים ורחל בנין
המלגה מיועדת למתקבלים לאוניברסיטה העברית לשנה ראשונה, ל תואר בוגר בתחומי המדע, הטכנולוגיה והרפואה (עדיפות למדעים ביו-רפואיים). עדיפות תינתן לסטודנטים מהפריפריה הכלכלית-חברתית, לאלו שהם דור ראשון להשכלה גבוהה ולנשים. המלגה תוענק למשך השנתיים הראשונות לתואר ותכסה באופן חלקי את עלויות הלימודים והמחיה. בנוסף לסיוע הכלכלי יזכו מלגאי קרן בנין להשתייך לקבוצת תמיכה שתנוהל על ידי רכז בדיקנט הסטודנטים. הקבוצה תסייע למלגאי קרן בנין במכלול האתגרים הלימודיים שלהם. המלגות במימון הקרן ע"ש רחל וסלים בנין ובניהול של - UJA Federation of New York. מתוך אוכלוסיית הסטודנטים שהגישו בקשה למלגות סיוע תינתן תשובה רק לתלמידים שיהיו זכאים למלגה. כלל התלמידים יטופלו במסגרת יחידת הסיוע.
לפרטים נוספים נוספים על המלגה לחצו כאן♦ תכנית מלגת מנהיגי שוליך - שנת הלימודים תשפ"ה
תכנית מנהיגות יוקרתית, המטפחת את הדור הבא של פורצי הדרך במדע ובטכנולוגיה.
התכנית מיועדת לסטודנטים שהתקבלו לשנה א' לתואר הראשון לחוגי לימוד מדעיים: פיסיקה, כימיה, מדעי המחשב, הנדסת חשמל ופיזיקה יישומית, הנדסת חשמל ומדעי המחשב וכן חוגים מדעיים הנלמדים ב פקולטה לחקלאות, מזון וסביבה - אגרואקולוגיה ובריאות הצמח, אגרואקולוגיה, בריאות הצמח וביוטכנולוגיה, ביוכימיה ומדעי המזון, ביוכימיה, מדעי המזון וביוטכנולוגיה, מדעי הצמח בחקלאות, מדעי הצמח בחקלאות וביוטכנולוגיה, מדעי הקרקע והמים, מדעי התזונה.
למקצועות ה- STEM השפעה רבה על חיינו ועל עתידנו, בשל כך הקים סימור שוליך, פילנתרופ יהודי-קנדי בשנת 2012 קרן בשווי 100 מיליון דולר אשר מטרתה לעודד את מיטב בנותינו ובניינו לפנות למקצועות אלו, ולהפוך לפורצי הדרך הבאים באקדמיה וביזמות טכנולוגית.
במסגרת התכנית מוענקת מלגה בסך של 40,000 ₪ לשנה, במהלך שנות התואר התקניות. מלבד התמיכה הכספית אשר מכסה הן את שכר לימוד והן את הוצאות המחייה, המשתתפים בתכנית הופכים להיות חלק מקבוצה מובילה של סטודנטיות וסטודנטים באוניברסיטה. בנוסף, במהלך התואר ישתתפו הסטודנטיות והסטודנטים בסדנאות ובהרצאות העשרה בנושאי מנהיגות, יזמות ותכנים ייחודיים אחרים. החל משנה ב' לתואר, הסטודנטים ישתתפו בתכנית יזמות על בסיס שבועי - ההשתתפות בתכנית הינה חובה.הקבלה לתכנית מחייבת עמידה בקריטריון של מנהיגות- על המועמד/ת להיות בוגר/ת של תכנית מנהיגות או יזמות, שנת שירות, רקע התנדבותי או פיקודי וכן עמידה בקריטריון של מצוינות אקדמית*: פסיכומטרי בדגש כמותי בציון 700 ומעלה או ממוצע בגרות בציון 11 ומעלה (בנוסף לקבלה ללימודים בחוג).
מועמדים המגיעים מרקע סוציו-אקונומי מאתגר יקבלו עדיפות.
לפרטים נוספים וליצירת קשר ניתן לפנות ליחידת הסיוע בדיקנט הסטודנטים )בנושא הפנייה נא לציין "מנהיגי שוליך").
ההרשמה למלגה תתקיים בין 01.04.2024 לבין 11.05.2024. תשובות יינתנו עד תחילת יולי 2024
להגשת מועמדות למלגה (יש להיכנס לטופס באמצעות דפדפן כרום).
* סטודנטים שיימצאו זכאים למלגת שוליך, לא יהיו זכאים לקבל במקביל פטור משכר לימוד בגין הישגיהם הלימודיים.
-
ראש החוג: ד"ר נמרוד שוורץ Nimrod.Schwartz@mail.huji.ac.il
טלפון: 08-9489288מזכירת החוג: גב' גילה שוהם 08-9489086 gilas@savion.huji.ac.il
-
בחוג מדעי הקרקע והמים קיימים מספר מסלולי הרשמה:
716-1610- מדעי הקרקע והמים במסלול חד חוגי
716-1601- מדעי הקרקע והמים במסלול חד חוגי עם חטיבה באיכות הסביבה
716-1916- מדעי הקרקע והמים וכלכלת סביבה וניהול במסלול דו חוגי
716-2516- מדעי הקרקע והמים במסלול חד חוגי עם חטיבה באגרו-אינפורמטיקה
תכנית הלימודים מורכבת מקורסי חובה כלליים המרוכזים בשלושת ה סמסטר ים הראשונים ומשותפים ברובם לכל הסטודנטים ב פקולטה , ומקורסים ממוקדים בנושאי קרקע ומים. הקורסים הכלליים כוללים את הנושאים כימיה, פיזיקה, מתמטיקה, סטטיסטיקה, ביוכימיה וביולוגיה. הקורסים הממוקדים בנושאי החוג למדעי הקרקע והמים משתלבים לאורך כל שנות הלימודים וכוללים קורסים ייחודים, כגון מבוא לגיאולוגיה, תהליכי התהוות הקרקע, שיטות לבדיקת קרקעות, פיזיקה של המים בקרקע, יסודות מדע ההשקיה, ועוד מגוון רחב של קורסי העשרה בתחום מדעי הקרקע והמים. קורסים אלה ניתנים על ידי חברי סגל המחלקה למדעי הקרקע והמים. כל סטודנט יזכה להעמיק את ידיעותיו בהתאם לתחומי העניין האישיים שלו מתוך: ביולוגיה של הקרקע, מליחות המים והקרקע, דישון ופוריות הקרקע, בקרת אקלים בבתי צמיחה, מטאורולוגיה וזיהום אוויר, כימיה של הסביבה, איכות מים השבחה והשבה, משאבי המים של ישראל, שימור קרקע, עיבודי קרקע, טיפול ומחזור פסולת חקלאית ועירונית, הידרולוגיה של מי תהום, ועוד.
מסלול לימודים: הלימודים בתכנית הם במסלול חד-חוגי, עם אפשרות שילוב לימודי איכות הסביבה.
-
150 נ"ז
-
• מסלול חד חוגי
• מסלול דו חוגי (לצורך הרשמה בלבד) המשלב לימודים בחוג זה עם חטיבת לימודים באגרואינפורמטיקה• מסלול דו חוגי (לצורך הרשמה בלבד) המשלב לימודים בחוג זה עם אמירים - תכנית מצטיינים למדעי החקלאות
• מסלול עם לימודי הכנה למוסמך במנהל עסקים -
פרופ' משה שנקר – ראש החוג למדעי הקרקע והמים. עוסק במחקרו בתהליכים גיאוכימיים בקרקעות: היבטים כימיים וסביבתיים, מניפולציה של תנאי המערכת בקרקעות עמק החולה להקטנת תהליכי זיהום מים בכנרת, זמינות יסודות הזנה לצמח, ועוד. מעביר את הקורסים שיטות לבדיקת קרקעות, דישון ופוריות הקרקע, ועוד.
ד"ר רן הולצמן – חוקר היבטים פיזיקליים של הקרקע, אינטראקציות בין חלקיקי הקרקע לבין הפאזה הנוזלית. מלמד את הקורסים פיזיקה של המים בקרקע ופיזיקה מתקדמת של הקרקע.
פרופ' רוני וולך – חוקר מודלים מתמטיים לתיאור תנועת מים והסעת מומסים בתווך נקבובי רווי ולא רווי, בקרת השקיה (עיתוי וכמות) לניצול יעיל של מים בחממות ובשדה, ועוד. מעביר את הקורסים יסודות מדע ההשקיה, תנועת מומסים בקרקע, ועוד. נציג ה פקולטה לחקלאות בסנט האוניברסיטה.
פרופ' בני חפץ – חוקר השקיה במים מושבים (קולחים): השפעות על גורל חומרי הדברה בקרקע, נוכחות והתנהגות של חומרים אנטיביוטיים וחומרים רפואיים בקרקע ובמי קולחים, יחסי גומלין בין חומרים אורגניים מסיסים למזהמים אורגניים ועוד. מעביר את הקורסים יסודות מדע הקרקע, כימיה של הסביבה, ועוד.
ד"ר ערן טס – חוקר תהליכים אטמוספריים באינטראקציה עם פני השטח והסביבה החקלאית. מלמד את הקורסים יסודות המטאורולוגיה החקלאית, מטאורולוגיה וזיהום אויר.
פרופ' יעל מישאל – מנהלת המחלקה למדעי הקרקע והמים. חוקרת אינטראקציות בין חומרים אורגניים וחרסיות. מלמדת את הקורסים תהליכי התהוות הקרקע, כימיה פיזיקלית ותופעות שטח פנים בקרקע, ועוד.
-
מחפשים התנסות במחקר אקדמי במעבדה? אנחנו מציעים שתי תכניות:
1. תכנית "אמירים" מיועדת לסטודנטים מצטיינים במיוחד, בעלי ממוצע מעל 94 בשנת הלימודים הראשונה. הסטודנטים ייהנו מהתנסות בעבודת מעבדה החל מסוף השנה השנייה ללימודיהם אצל מנחה מן החוג.
2. תרגיל מחקר סטודנטים מובילים יוזמנו להצטרף למעבדה בהנחיית איש סגל מהחוג. במסגרת תרגיל המחקר יגישו הסטודנטים עבודה מסכמת. סטודנטים בעלי ממוצע מעל 81 בתום ארבעת ה סמסטר ים יוזמנו להצטרף לתרגיל המחקר.
-
-
ציון 85/רמה ׳בסיסי׳
-
-
ציון 105, נדרש במקרים בהם שפת ההוראה בתיכון אינה עברית
-
-
כל מי שיתקבל על סמך בגרות בהיקף: 3 יח"ל במתמטיקה, או 4 יח"ל בציון נמוך מ-90, או 5 יח"ל בציון נמוך מ-75, יחויב בהשלמת החומר באחת מהאפשרויות המפורטות באיגרת למתקבל.
למידע נוסף ניתן לפנות לגילי גפני במייל giliag@savion.huji.ac.il או בטלפון 08-9489658.
-
-
ציון פסיכומטרי רב תחומי , ציון פסיכומטרי בדגש כמותי
-
50%/50%, 70%/30%
-
-
קבלה ישירה 10.00 (ראויים לקידום/בעלי רקע חקלאי 9.65)
-
קבלה ישירה 600 (ראויים לקידום/בעלי רקע חקלאי 565)
-
-
50%/50% (רלוונטי עבור כל מסלולי המכינה)
-
-
50%/50% (לא רלוונטי כאשר יש קבלה ישירה לבעלי תואר)
-
-
קיימת
-
ערוץ קבלה רלוונטי. יש לפנות למדור רישום וקבלה בכדי לבדוק סיכויי קבלה
-
-
ערוץ קבלה רלוונטי
-
-
-
-
-
נדרש
-
-
550 רב תחומי
-
45 נ״ז לכל הפחות
-
התאמה בין לימודים קודמים לדרישות החוג
-
-
קיים
-
-
-
בוגרי החוג המשיכו את דרכם המקצועית במסלולים הבאים:
- המשך ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטאות מובילות אחרות.
- השתלבות במגזר הציבורי במגוון משרות במשרד החקלאות, בנציבות המים, בשירות ההידרולוגי, במכון הגיאולוגי, במשרד להגנת הסביבה, במשרד התשתיות, בחברת "מקורות" ועוד.
- השתלבות בגופי מחקר באקדמיה ובתעשייה במשרות מחקר והדרכה מקצועית.
- תעסוקה במגזר הפרטי בחברות גדולות וגופים פרטיים כגון חברת תה"ל, יצרני ציוד השקיה, חברות דשנים, חממות ומשתלות גדולות, חברות לייעוץ סביבתי ומשרדי תכנון.
- לימודי המשך לתעודת הוראה ועיסוק בהוראה.
- משרות מקצועיות בסיוע לארצות מתפתחות בתפקידי יעוץ וניהול שונים.
- ניהול מקצועי של משקים במגזר הקיבוצי והמושבי.